Egy karizmatikus pápa – II. János Pál pápa születésének 100. évfordulójára emlékezünk

Andrea Riccardi, történész, a Szent Egyed Közösség alapítója, aki könyvet is írt Karol Wojtyla életszentségéről, személyes hangvételű írásában emlékszik vissza a lengyel pápára.

egy-karizmatikus-papa-ii-janos-pal-papa-szuletesenek-100-evfordulojara-emlekezunk

Karol Wojtyla a 20. század történelmének példaértékű tanúja volt, egyúttal a 21. századba való átmenet emblematikus alakja. II. János Pál egyedülállóan gazdag tapasztalattal rendelkezett a világról: pápasága alatt 127 országba látogatott el (volt, ahova többször is), ennek köszönhetően nagyon közvetlen volt az emberekkel, és ez a közvetlenség jellemezte a tömegek előtt tartott beszédeit is. Ő egy karizmatikus pápa volt – egyik életrajzában adtam neki ezt a jelzőt -, aki mindig összekapcsolta Péter apostol utódjának felelősségét a mártíriummal. Az élete forgott kockán akkor is, amikor merényletet követtek el ellene a Szent Péter téren 1981. május 13-án. Karol Wojtylának nagyívű, idealisztikus elképzelései voltak, de ezekben is látszott, hogy ismeri az embereket és a népeket, ismeri az eltérő helyzetüket. Folyamatosan meglepte a világot azzal, hogy a béke szükségességét hangsúlyozta, miközben a háború konfliktusmegoldó eszközként jelent meg újra a világban. Meglepte spirituális prófétai gesztusaival és a hozzájuk kapcsolódó geopolitikai jóslataival. Meglepte azzal, mennyi apostoli erő volt benne még akkor is, amikor a betegség már teljesen legyengítette s a testét eltorzította.

Wojtyla pápa olyan hatással volt az emberekre, hogy úgy érezték, megszabadultak a félelmeiktől, a korlátoktól, a pusztulás érzésétől.

Népét egy új korszakba, a 21. századba vezette át. Ami a pápaságot illeti, rendkívüli, személyes és karizmatikus módon vezette az egyházat. II. János Pál a zsinat és VI. Pál pápa nyomdokain haladva megújította a pápai szolgálatot: párbeszédet kezdeményezett a katolikus világon kívül is, a keresztények és más vallású hívők között, mint a világ egyik, követésre méltó vezetője, ahogy az 1986-os assisi békeimádság esetében. Ez egy olyan különleges átmeneti időben történt, amikor a kommunizmus vége és a piacbővítés megnyitották a világot a globalizáció ismeretlen dimenziói előtt. Az ő nem szokványos személyisége kiemelkedő nyomot hagyott a történelemben, intézmények és emberek hiányát pótolta: nem is valószínű, hogy a példája követhető a következő pápák számára. Mindenesetre annyi bizonyos, hogy II. János Pál a történelem egyik nagy alakja, és mindig az is marad. A katolikus egyház és hívei számára pedig egy szent.

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Fotó: famigliacristiana.it

Forrás: Citta Nuova 2020/5

Fordította: Péterfi Eszter

Legújabb könyveink: