Új Város Alapítvány

Az Új Város Alapítvány a Fokoláre Mozgalom támogatására létrehozott közhasznú alapítvány, fő tevékenysége az Új Város lap- és könyvkiadás. Emellett keretet biztosít ifjúsági, szociális és képzési programokhoz, melyek a mozgalom tagjainak és az érdeklődőknek szólnak.

Chiara Lubich közösségi lelkiségéből merítve vallási, családi és társadalmi témájú könyveket publikálunk, harminc éven át,1989–2019 között színes magazinunk, az Új Város az egység üzenetét közvetítette a magyarországi és határon túli magyar olvasóknak. 2020-tól pedig a www.ujvarosonline.hu folytatja e hagyományt. Kiadónk a nemzetközi Città Nuova hálózat tagja.

Az Új Város Alapítvány identitása és küldetése a Fokoláre Mozgaloméval azonos. A „Legyenek mindnyájan egy” krisztusi gondolat jegyében egy testvéribb világért, a különböző nemzetiségű, kultúrájú, vallású és eltérő nézeteket valló emberek közötti hidak építésén dolgozunk a kommunikáció, a képzés és a közösségszervezés területén.

 

2020-as tevékenységünk: Az olvasóink támogatásának és az 1%-os felajánlásoknak köszönhetően elindítottuk az online magazint. A 2020 áprilisi indulásunk óta heti 5-6, összesen több mint 300 cikket jelentettünk meg, hírlevelünkre több mint 200-an iratkoztak fel, és mintegy 34000-en látogatták meg oldalunkat, a Facebookon 1193 ember követi tevékenységünket. Írásainkkal a sokak szerint borzalmas 2020-as évben is a reményt akartuk közvetíteni: magyarul korábban nem közölt lelkiségi írásokkal, inspiráló hétköznapi történetekkel, társadalmi, családi, kulturális témákat érintő szakszerű elemzéseken és személyes hangvételű interjúinkon keresztül. A papírhoz ragaszkodó olvasóink rendszeres válogatást kapnak cikkeinkből nyomtatható formában. Öt részidős munkatársunk mellett tucatnyian önkéntesen, mások szerény tiszteletdíjért végzik színvonalasan az újságírást.

 

2021-es célunk: Az Új Város online fenntartása, írásaink széles körű terjesztése. A heti 5-6 cikk megjelentetését évi kb. 4 millió forintból tudjuk biztosítani. Az alapítvány könyvértékesítésből, pályázatokból és adományokból finanszírozza tevékenységeit. Az 1%-os felajánlások eddig költségvetésünk 25%-át tették ki. Minden felajánlás növeli ezt a biztos alapot, és jelzi számunkra tevékenységünk támogatottságát.

Ha idén más alapítványnak juttatja 1%-át, de minket is szeretne támogatni, ezt bármikor megteheti ide kattintva.

 

 

Személyi jövedelemadója 1%-áról május 20-ig szja-bevallásával együtt vagy akár attól  függetlenül is rendelkezhet. Ezt megteheti elektronikusan vagy papír alapon is. Mindkét esetben az alábbi adatokra lesz szüksége:

 

Név: Új Város Alapítvány
Adószám: 18041930-1-42

 

A rendelkező nyilatkozaton Önnek lehetősége van hozzájárulni ahhoz, hogy a NAV részünkre továbbítsa postai és/vagy e-mail címét. Ehhez a nyilatkozaton kérjük,  X-szel jelezze szándékát, hogy tevékenységünkről, az alapítvány 1%-os eredményéről értesíthessük Önt.

 

X „Hozzájárulok, hogy nevemet és postai, illetve elektronikus címemet…” 

 

Elektronikusan nyilatkozom
Amennyiben Ön rendelkezik ügyfélkapuval, lehetősége van az online eSZJA felületen az 1%-ról rendelkezni. Az oldalon válassza a Belépés gombot, majd az Ügyfélkapu azonosítást, végül adja meg felhasználónevét és jelszavát. A felületen a NAV által elkészített bevallási tervezet mellett megtalálja 1+1%-os rendelkező nyilatkozatát is.

 

 

Papír alapon nyilatkozom
Töltse le innen a nyilatkozatot, nyomtassa ki, majd adataival töltse ki és postázza el a lakcíme alapján illetékes NAV-fiókhoz.

 

Az elmúlt évek statisztikája
(NAV adatok  alapján)

 

Rendelkező év Felajánlott összeg  Felajánlók száma
2020 973 527 Ft 119 fő
2019 696 568 Ft   91 fő
2018 678 936 Ft 105 fő
2017 592 084 Ft 112 fő
2016 599 118 Ft 110 fő
2015 545 810 Ft 130 fő
2014 562 196 Ft 152 fő

 

 

Hálával gondolunk az elmúlt évek felajánlóira. Sokat jelent számunkra a közösség, akiknek köszönhetően évről évre 500.000 Ft feletti összeget fordíthatunk céljaink megvalósítására. Idén is számítunk Önökre!

 

 

 

 

Legújabb cikkeink:

 • életmód

  Nem helyes, ha abban a hiú reményben élünk, hogy bármi is megváltozhat a mi aktív beavatkozásunk nélkül. A mai stresszes világban sokan a körülményeket okolják, és passzívan várják a változást, ami elhozza a lelki nyugalmukat. A ...

  Benedetta Ionata

  2022. január 20.

 • társadalom

  Az Európai Parlament napokban elhunyt elnöke megmutatta, hogyan lehet a politikában feddhetetlenül és elkötelezetten szerepet vállalni. Korunk súlyos problémái közepette sohasem tévesztette szem elől a közjó szolgálatát.

  Prokopp Katalin szerk.

  2022. január 18.

Legújabb könyveink: