Martin Luther gondolatai az Istennel való kapcsolatról

Ma van a Reformáció Napja. Német társkiadónk néhány éve válogatást közös Luther gondolataiból — katolikusoknak. A kötetet az ökumenikus párbeszédért felelős bíboros, Kurt Koch szerkesztette. Ebből válogatunk katolikus és nem katolikus olvasóink számára. Ismerjük meg hiteles forrásból a másik felekezetét!

martin-luther-gondolatai-az-istennel-valo-kapcsolatrol

“Nemcsak a legszabadabb királyok vagyunk, hanem papok is mindörökké, ami sokkal több ennél…..

Krisztus szerezte ezt nekünk, hogyha hiszünk benne, akkor testvérei, örököstársai és királytársai, egyúttal paptársai is lehetünk, akik a hit lelkületével, bizalommal merünk Isten elé lépni, és így kiáltani: „Abba, Atyám” (Rom 8,15; Gal 4,6) és egymásért is imádkozhatunk.”

 

 

 

 

“Egyedül az evangélium és az Istenbe vetett hit által tisztulnak meg, vigasztalódnak meg és békélnek meg a szívek, amint a Szentlélek beléjük oltja az Isten iránti szeretetet és Isten ismeretét. Az embert egy lélekké teszi Istennel, hogy Vele eggyé legyen, ugyanazokat a dolgokat akarja és kívánja, ugyanazokat keresse és szeresse, amit Isten akar. Ha két barát összetartozik, az egyik ugyanazt akarja, mint a másik.”

 

“Imádság nélküli keresztényt éppúgy nem találunk, mint élő embert szívverés nélkül.”

“Ahogyan a cipész cipőt készít, az asztalos pedig rokkát, úgy kell imádkoznia a kereszténynek. A keresztény ember dolga az imádkozás.”

 

“Egyesek elő akarják írni Istennek a segítség célját, módját,

rendjét, idejét és mértéket, és ők maguk javasolják neki, hogyan segítsen…..

Akik azonban Istenre hagyatkoznak, azok ugyan kérik a kegyelmet, de Isten akaratára bízzák, hogy mikor, hogyan, hol és mi által segítsen rajtuk.”

 

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Forrás: Kurt Koch (szerk.): Luther für Katholiken. Neue Stadt, 2017.

Fordította: Heltai Pálné

Legújabb könyveink: