Hívőként a konditeremben

Szikszai Nikolett személyi edzővel beszélgettünk edzésről, egészséges életmódról, konditermes sztereotípiákról, a testképről és arról, hogy mit jelent kereszténynek lenni az edzőtermek világában és mit jelent edzőnek lenni a keresztény világban. Életmód és egészséges testkép nem csak a nyári szezonra.

hivokent-a-konditeremben

Meséld el, kérlek, hogy miért kezdtél el edzeni, konditerembe járni! Mi az, amit más sportban nem találtál meg?


Mindig szerettem sportolni, és szerettem volna valamiben igazán jó lenni, de soha nem jött össze. Karatéztam, úsztam, balettoztam, de mindent maximum fél évig csináltam, mert valahogy egyikben sem éreztem annyira jól magam.

Korábban sok megjegyzést kaptam, hogy nagyon vékony vagyok, vicceskedve kérdezték, hogy eszem-e rendesen. Hasonló megjegyzéseket a kövér embereknek nem mondanál, de a vékonyaknak igen, mert azt hiszed, hogy az nem sértő.

Társadalmilag jobban elfogadott a vékonyság, azt gondolják, hogy akik vékonyak, azoknak nem lehet problémájuk ezzel. Elsősorban tehát ez motivált, hogy ne legyek már ilyen vékony, ezért kezdtem el sportolni és így jutottam el végül az edzőteremig. Személyi edzővel kezdtem el konditerembe járni, majd a covid miatt otthon kellett folytatnom az önfejlesztést, így alakultak ki a saját edzési szokásaim.

 

 

 

 

Hogyan lettél végül edző, mi motivált, hogy ne csak sportolj, hanem másoknak is segíts?

 

Az egyetemi éveim alatt elkezdtem egy edzőképzőt a Fitness Akadémián, amit sikeresen be is fejeztem. Szerettem volna elsősorban szakmailag fejlődni, illetve már ekkor a gondolataimban volt, hogy szeretnék segíteni hasonló helyzetben lévőkön. Jelenleg az Arsenál Fitness&Gym-ben dolgozom, ahova korábban jártam edzeni. Egyszer csak megtudták, hogy végeztem egy képzést és egyből fel is vettek személyi edzőnek. Ekkor döbbentem rá, hogy lehetséges, hogy ezzel komolyabban kellene foglalkoznom és nem a médiás végzettségemmel kellene elhelyezkednem. November óta pilatest is tartok a funkcionális edzések mellett. Ez az edzőterem egy nagyon befogadó közösség. Járnak ide idősek, fiatalok, van 70 éves és 14 éves vendégem is. Azt érzem, hogy mindenki azért van itt, hogy tegyen magáért és nem azért, hogy mutogassa magát. Nálunk leginkább vezetett edzésekre járnak, ami ad egyfajta különleges légkört.

 

Ma már van sok szabadtéri edzőpark. Mennyire ajánlod, hogy valaki egyedül eddzen?

 

Nagyon örülök, hogy egyre több van belőlük, friss levegőn mozogni nagyon jó, de azt szoktam mondani, hogy aki még soha nem próbálta, az először menjen el egy szakemberhez és kérje ki a tanácsát. Néhány alkalom segíthet abban, hogy megismerje a gépeket, az edzésfajtákat és akkor már önállóan is tudja használni az eszközöket. Természetesen sokan vannak, akik az első vezetett alkalom után fogalmazzák meg maguknak, hogy szükségük van a támogatásra, motiválja őket, ha van egy személyi edző, aki segít elérni a céljaikat. Pontosan ez adja meg nekem a munkámban azt a fajta változatosságot, amit igazán szeretek. Nincs két egyforma ember, mindenkinek más típusú edzéseket állítok össze.

 

Sokszor hallani, hogy az edzés mellett az étkezésre is fontos figyelni. Te mit gondolsz erről?

 

Azt gondolom, hogy inkább olyan ételeket eszek, amik egészségesek és nem feltétlenül olyanokat, amelyek az ízükkel fogtak meg. Természetesen van metszete a kettőnek, de az első szempont fontosabb. Sokan elsőre megrökönyödnek azon, amit eszem, miközben teljesen normális és finom ételekről, italokról van szó.

Az étkezés egy funkcionális tevékenység, elsődleges célja, hogy tápláljuk a testünket.

Nyilván vannak olyan ételek, amiket azért fogyasztunk, mert magas az élvezeti értékük, de ezek sok esetben nem tesznek jót az egészségünknek. Tegnap például reggelire chiapudingot ettem, majd spenótos rizstésztát ebédeltem tonhallal, a vacsorám pedig kovászos kenyér volt humusszal és zöldséggel. Ez egy tápláló és szerintem finom menü. Emellett nagyon sok vizet iszom. Alapvetően nem támogatom a főétkezések közötti apróbb étkezéseket, mert szerintem a szervezetnek kell pihenőt hagyni, így nálam a napi háromszori étkezés vált be.

 

Nemrég elkezdtél életmód videókat készíteni. Mi a célod ezzel?

 

Igen, elkezdtem a social médiát használni arra, hogy lifestyle témakörben tartalmakat osszak meg az emberekkel, egyfajta missziós céllal, hogy minél többen halljanak az egészséges életmódról. Hogy megtudják, nem csak úgy lehetnek egészségesek és sportosak, ha kizárólag csirkehúst és rizst esznek. Túl sok egyoldalú videót láttam ebben a témakörben és úgy éreztem, muszáj felszólalnom, hogy másképpen is lehet. Táplálkozás, mozgás, életmód témakörökben készítek videókat, és bízom benne, hogy így több emberhez tudok majd eljutni, de különösebb célom nincs vele. Szeretem azt, amit most csinálok. Nemrég végeztem kommunikáció és média szakon, és örülök, hogy amit az egyetemen tanultam, annak egy részét ezekben a videókban tudom alkalmazni, használni. A helyes táplálkozás pedig talán még fontosabb, mint a mozgás, ezért erről még többet kell beszélni.

 

Úgy tudom, hogy hívő vagy. Mesélnél arról, hogy mit jelent ez számodra?

 

Vallásos családban nevelkedtem, nekem mindig is az életem része volt, hogy jártunk templomba, közösségekbe. Számomra sosem volt kérdés, hogy felvállalom a hitemet, bátran elmondtam az edzőteremben is, hogy éppen misén voltam vagy egy vallási közösség táborában. 14 éves korom óta vagyok benne a Fokoláre Mozgalomban, anno egy T4U táborban kezdődött minden. (T4U: Teens for Unity, Gyerekek az egységért, a Fokoláre Mozgalom gyerekcsoportjának a neve – szerk. megj.) Itt nagyon befogadó volt mindenki és valami hatalmas szeretetet tapasztalhattam meg. Az ott kötött barátságok, azóta is tartanak, bár felnőttünk és mindenki megy mindenfele. Úgy érzem, fiatal felnőttként (egyetem elvégzése után, de még a házasság előtti időszakban) valahogy nehezebb megfelelő közösséget találni.

 

Niki a felkonferáló szöveget hallgatja az életmódról tartott előadása előtt.

 

Említetted, hogy felvállalod a hitedet a konditeremben. Hogy fogadják?

 

A vallásosságom teljes mértékben befogadásra talál ebben a közegben és nem csak azért, mert jár hozzám egy pap is. Van olyan vendégem, aki ateista vagy éppen a horoszkópokban hisz, és mégis tudunk az élet nagy kérdéseiről is beszélni és nyitottsággal hallgatják azt, ahogyan én gondolom, és ez hihetetlenül jó érzés. Meghallgatnak és azzal együtt, hogy más a vallásunk vagy másban hiszünk, a szakmai tanácsaimat maximálisan elfogadják. Miért is lenne ez másképpen? Azt sohasem éreztem, hogy itt evangelizálnom kellene, persze akaratlanul is szóba kerül a hit és mivel a vallás a mindennapjaim része, így nem kérdés, hogy tudják rólam, hogy keresztény vagyok.

 

Most fordítva kérdezem: mit szólnak hozzá keresztény körökben, hogy ennyit foglalkozol a testeddel. Nem mondják, hogy ez hiúság?

 

Többször kaptam már meg ezt kritikaként a korosztályomtól, de én úgy vagyok ezzel, hogy Isten teremtett bennünket és neked kötelességed a legtöbbet kihozni magadból, akár egészség akár a testkép témakörben. Éppen egy fokolarina mondta nekem egyszer, aki mindig nagyon csinos volt, hogy ő úgy tekint magára, mint Krisztus menyasszonya és menyasszonyként nem szeretne úgy kinézni, ami saját magának sem tetszik, és nem akarja visszaszorítani az egyéniségét. (Fokolarino/fokolarina: Istennek szentelt életet élő személy a Fokoláre Mozgalomban. Nincs szerzetesi ruhájuk, hanem a helyi szokásoknak megfelelően öltözködnek – szerk. megj.)

Rám többször néztek furcsán a külsőm miatt, voltam már platinaszőke, van több piercingem, ez nem annyira szokványos a keresztény berkeken belül. Keresztény közösségekben azt tapasztaltam, hogy az életmód részére nyitottak, volt, hogy tartottam táborban workshopot táplálkozás témakörben. Most is megyek táborba, ahol tartok majd pilates órát. Ezeken az alkalmakon van lehetőségem arra, hogy egyfajta tudatos életmódra való nyitottságot érzékenyítsek. Azt veszem észre, hogy sok fiatalnak (a keresztények között is) nagyon alacsony az önbecsülése, így bízom benne, hogy ezen is tudok egy kicsit segíteni a munkámmal.

 

Melyik a nehezebb, a konditeremben felvállalni, hogy vallásos vagy, vagy a keresztény közösségben azt, hogy foglalkozol a testeddel?

 

Alapvetően egyiket se nehéz felvállalnom, de ha választanom kéne, akkor az utóbbit mondanám. Sokan furcsán tekintenek azokra a fiatal nőkre, akik adnak magukra, és kikerekedik a szemük, amikor megtudják, hogy egy alapvetően inkább férfiakra jellemző munkám van. De a küldetésemben én nem helyezem külön polcra a keresztényeket, nem teszek semmilyen megkülönböztetést. Annak örülök, ha minél több embernek tudok segíteni, akár edzőként, akár a videóimmal, ha minél többen választják az egészséges életmódot és figyelnek oda a testükre is.

 

 

Szikszai Nikolett Instagram oldala:

https://www.instagram.com/szikszainikolett/

Szikszai Nikolett TikTok oldala:

https://www.tiktok.com/@szikszainikolett

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Fotó: Herboly Balambér (nyitókép) és Szikszai Nikolett albumából (belül)

Legújabb könyveink: