Karanténmozi? Vágjunk bele!

Ahogy a hétköznapok kötelezettségeit, úgy a kikapcsolódást is egy darabig még a négy fal között kell megoldanunk. Gőbel Ágoston írása feltérképezi a lehetőségeket és segít eligazodni, ha a filmezés mellett döntenénk.

karantenmozi-vagjunk-bele

A világ első mozgófilmjét Lyon városában, valamikor 1894 szeptemberében rögzítette Auguste és Louis Lumière. A pár perces film első, szűk körű vetítését 1895. március 22-én tartották. Aztán jöttek egymás után a próbavetítések, majd később a nyilvános előadások. Ezeket általában nagyobb szobákban, előadótermekben vagy éppen a Lumière fivérek villájában tartották. Ki hitte volna, hogy a 125. évfordulóra a mozgókép visszaszorul oda, ahonnan indult; szobák, otthonok világába?

Jelenlegi helyzetünk nemcsak az oktatásra, a munka világára és a hétköznapi élet szinte minden más aspektusára van komoly hatással, hanem filmnézési szokásainkra is. Lehet, hogy otthonról dolgozunk, otthon felügyeljük a gyerekeket, de este mégis szeretnénk megnézni valamit. Néhány lehetőséget szeretnék most az olvasók figyelmébe ajánlani. Merre induljunk az otthoni filmnézés világában?

 

 

 

 

Torrentezés legálisan

Bizony, nem csalás! Ilyen is van! Maga a technológia nem illegális, csak a megosztott tartalmak többsége. Mi az oka, hogy egyre több film kerül a legálisan letölthetők közé, tehát nem kísérheti jogkövetelés? Egyszerűen annyi, hogy annyira régen készültek, hogy kikerültek az illegális tartományból. Ez a weboldal például (https://www.publicdomaintorrents.info/ ) ilyen közkincseket listáz. Válogassunk köztük bizalommal! Akad itt sok Charlie Chaplin film, de van Popeye, Tom és Jerry, valamint Az operaház fantomja első adaptációja is. Angolul tudók előnyben!

 

Televízió

Igen, a televíziónak leáldozott, de ha nagyon kifogyunk az ötletekből, ezzel is lehet tenni egy próbát, hiszen az esti műsorsávban még mindig akad egy-két filmklasszikus. Ahogy karácsonykor minden évben adunk egy esélyt Kevinnek és a reszkető betörőknek, úgy most is adhatunk esélyt a rég a sarokba hajított műsorújságnak, hátha találunk benne valami érdekeset.

 

DVD-k, Blu-ray lemezek és VHS kazettáink

Itt a nosztalgia ideje! Végre elő lehet szedni az eltűntnek hitt DVD-k vagy videókazetták gyöngyszemeit. Ki tudja, lehet, hogy éppen most fogjuk megtalálni az elveszettnek hitt óvodai ballagást vagy az 1999-es Bajnokok Ligája-döntőt?

 

Youtube vagy fizetős Youtube (Premium)

A fizetős verziónak nem sok értelme van, a reklámmentességet könnyen elérhetjük a normál verziónál is, további hátránya, hogy igazán jó minőségű filmek sincsenek rajta. Ugyanez a helyzet az alapverziónál is. Bár kifejezetten sok filmet találunk, ezeket a jogtulajdonosok nem véletlenül engedik fel a világhálóra. Minőségüket és színvonalukat tekintve is gyenge filmalkotásokról van szó. A Youtube-ot néhány animációs sorozat kivételével (pl. Magyar népmesék) inkább ne használjuk filmnézésre.

 

 

Internetes tartalomgyártók és streaming-szolgáltatók

Criterion Channel, Amazon Prime Video, Hulu és a többi. Napestig sorolhatnánk a listát.

Úgy tűnik, valóban komolyan veszik, hogy teljesen leváltják a hagyományos tévézést, és a lehető legszélesebb embertömeget csábítják át. Ennek érdekében a filmek és tévésorozatok mellett találunk ismeretterjesztő filmeket, stand up comedy-t és valóságshow-t is a repertoárjukban. Ezek a szolgáltatók is csökkentettek áraikon.

 

Filmes listák

A fennálló helyzet miatt sokan tesznek közzé ingyenesen filmeket, például a Magyar Filmarchívum is meghosszabbította a nemzeti ünnep alkalmából nyilvánossá tett filmjei megnézhetőségének idejét. Itt az idő, hogy pótoljunk olyan irodalmi adaptációkat, mint az Isten hozta, őrnagy úr!, a Szerelem vagy A beszélő köntös. A listában találunk még történelmi témájú, valamint gyermek- és ifjúsági filmeket is. Ezzel egész biztosan hosszú ideig elleszünk! (http://filmarchiv.hu/hu/alapfilmek/online-filmklasszikusok)

 

 

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Fotó: foter.com

Legújabb könyveink: