Mária útjának vége: a Mennybe való felvétel

A mai ünnepen elmélkedjünk Mária életének utolsó éveiről. Jézus halálakor ő is elszenvedte a vigasztalanságot, elveszítette isteni fiát, hogy mindannyiunk, az egyház anyjává váljon. Ami ezután következett, a teljes egység megvalósulása Jézussal, s végén a Mennybevétel. Ahogy Mária egész élete példa előttünk, úgy ezen az utolsó életszakaszon is követhetjük őt. Részlet Chiara Lubich: Mária című könyvéből

maria-utjanak-vege-a-mennybe-valo-felvetel

És a vigasztalanság után? Mária ott marad az utolsó vacsora termében, telve az apostolok iránt megélt anyai karizmával, Péter mellett, akit Jézus a vezetőjükké tett.

Mária már nem „követi” Jézust: valamiképp átalakult Jézussá. Korábban is, kegyelemmel eltelve, másik Jézus volt, de ekkor, a Szentlélek kiáradása után valóban érvényesek rá Szent Pál szavai, talán még inkább, mint az apostolra: „Már nem én élek, hanem Krisztus él bennem” (Gal 2,20).

És másik Krisztusként a maga sajátos módján ő is együttműködik az Egyház kiterjesztésében. Erre törekszenek kicsiben azok is, akik az egység lelkiségét élik. Ez lenne az a szakasz, amelyet a misztikusok átalakító egyesülésnek neveznek, amikor – ahogy Avilai Szent Teréz mondja – Márta szövetkezik Máriával: az Egyház javára végzett sajátos tevékenység egyesül a különleges szemlélődéssel.

A szentek, főként a nagy szentek életében nem nehéz felismerni az Istenhez való felemelkedés pillanatát. A rettenetes sötét éjszakák után az Úr önmagává alakítja őket, ezért eljutnak a keresztény hivatásra: „dii estis”, „Ti istenek vagytok” (Jn 10,34), és nagy dolgokat művelnek Krisztus Jegyese számára.

És végezetül elérkeztünk a mennybevétel órájához, amikor Isten a Mennyből Máriát hívja.

Azt olvastam, hogy Assisi Szent Klára a halála előtt egy csodálatos mondatot mondott: „Köszönöm, Uram, hogy megteremtettél!”

Ezzel azt akarta mondani: azzal, hogy megteremtettél, elnyerted dicsőségedet. És Szent Klára halála szeretethalál volt.

Adja az ég, hogy számunkra is legalább valamiképp így legyen!

 

Ha hűségesek leszünk, a mi halálunk sem egyszerű testi halál lesz, hanem szeretethalál. Akkor majd mi is felmegyünk, hogy ott találjuk Édesanyánkat, a szentünket, a példaképünket, Őt, aki itt a földön Vezérünk, Királynőnk, Anyánk volt.

 

Meglátjuk majd Mária, az ég és a föld királynőjének dicsőségét. Látjuk őt, körülvéve azokkal, akik különösképpen szerették. Magunkat is, másik kis Máriaként, úgy fogjuk látni, hogy körülvesznek mindazok, akiknek lehetővé tettük áldozatainkkal, Mária és

Jézus véréhez adott kevés vérünkkel, szavainkkal, imáinkkal, hogy megvalósítsák a róluk alkotott isteni tervet, és ezáltal a Mennyországba jutottak.

 

 

 

 

Az egész könyv megvásárolható itt.

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Fotó: pixaby

Forrás: Chiara Lubich: Mária. Új Város, Budapest, 2017.

Fordította: Fekete Mária

Legújabb könyveink: