Házastársi kapcsolat – belülről

Különbözőek vagyunk: a férfiaknak is és a nőknek is mások a reakcióik, mások az igényeik. Hogyan hozzuk ezeket szinkronba? Hogyan mutassuk ki egymás iránti szeretetünket? Cikkünk alcíme ez is lehetne: Kis és nagy stratégiák a boldogsághoz.

hazastarsi-kapcsolat-belulrol

Egy házaspár életében számos konfliktust meg lehet előzni egy egyszerű kérdéssel: „Mondd, mit szeretnél?” Az ilyen kérdésekre adott válaszok általában pozitív folyamatokat indítanak el. A kapcsolatuk javítására törekvő házaspárokat segítő pszichológusként azt tapasztalom, hogy vannak tipikus, minden pár életében előforduló helyzetek, amelyekre a férfiak és nők eltérően reagálnak.

A leggyakrabban előforduló jellegzetes különbségek férfiak és nők között:

 

 

 

 

A férfi

 

– legsúlyosabb hibája: félbeszakít és megoldásokat javasol;

– keveset beszél;

– meg kell értenie, hogy mennyire fontos meghallgatni a másikat;

– számára a szerelem nagy megnyilvánulásai fontosak;

– ahhoz, hogy jól érezze magát, vissza kell vonulnia az odújába;

– azt gondolja, magától értetődik, hogy szereti feleségét, s nem törekszik kifejezésre juttatni azt;

– azt szereti, ha elfogadják, értékelik és bizalommal vannak iránta.

 

A nő

 

– legsúlyosabb hibája: kéretlen tanácsokat osztogat,korrigál;

– sokat beszél;

– fel kell hagynia azzal, hogy meg akarja változtatni férjét;

– számára a szerelem kis megnyilvánulásai fontosak;

– akkor érzi jobban magát, ha odafigyelnek rá;

– nehezére esik, hogy szeretetet és odafigyelést kérjen férjétől;

– szereti, ha megértik, respektálják és gyengédek hozzá.

 

Tudnunk kell, hogy léteznek stresszoldó hormonok, amelyek bizonyos körülmények között aktiválódnak, és agyi felépítésük következtében különbözőek a nőben és a férfiban. A férfinak tesztoszteronra van szüksége, hogy oldódjon benne a feszültség és összeszedje magát. Leül egy kényelmes fotelbe, átlapozza az újságot vagy váltogat a tévécsatornák között, lemegy a haverokkal kiskapuzni, adózik hobbijának vagy nekilát barkácsolni a ház körül.

A nőnek oxitocinra van szüksége, hogy relaxáljon, új energiát gyűjtsön, és azt a gondoskodás által éri el. Szeret időnként barátnőivel vacsorázni, a fodrásznál vagy a manikűrösnél külső megjelenését ápolni, bevásárolni, gondoskodni a gyerekekről és a családról, rendben tartani a lakást, esetleg konditerembe járni.

 

 

A szeretet kifejezésének különböző formái vannak. Nem elég tehát szerelmesnek vagy őszintének lenni, hanem beszélni kell házastársunk érzelmi nyelvét, egyébként nem fogjuk tudni elkerülni a súrlódásokat és nézeteltéréseket. Példák: A férj virágot küld feleségének, ő pedig inkább azt szeretné, hogy szánjon végre egy kis időt a beszélgetésre. Vagy a feleség átöleli és becézi férjét, de ő inkább egy jó, házias ételre vágyik. A probléma gyakran nem a szeretet megléte vagy hiánya, hanem a megfelelő szeretet-nyelvek használata: bátorító szavak, bensőséges pillanatok, ajándékok, szolgálat, testi kapcsolat.

 

Ha már sikerült felismernünk, hogy mi a párunk szeretetnyelve, akkor azt is meg kell tanulnunk, hogy ezt hogyan használjuk a vele való kommunikációban. Hasznos lehet ez a Gandhitól származó anekdota:

 

„Egy indiai tanító egyszer azt kérdezte a tanítványaitól: »Miért kiabálnak az emberek, amikor dühösek?« A tanítványok elgondolkodtak, s az egyikük így szólt: »Amikor elvesztjük az önuralmunkat, kiabálunk«. »De miért kell kiabálni, amikor az, akihez beszélsz ott áll melletted? Halkan is elmondhatnád neki azt, amit akarsz«, mondta a tanító. A tanítványok nem találták a választ, s a tanító a következő magyarázatot adta: »Amikor az emberek haragszanak egymásra, a szívük eltávolodik egymástól. A távolság miatt kiabálniuk kell ahhoz, hogy hallják egymást. Minél dühösebbek, annál jobban kiabálnak, mert annál nagyobb a távolság. Amikor két ember megszereti egymást, nem kiabálnak, hanem kedvesen, lágyan beszélnek, mert a szívük nagyon közel áll egymáshoz, nincs köztük távolság. Amikor még jobban szeretik egymást, annyira egy helyen van a szívük, hogy már halkan sem kell megszólalniuk, megértik egymást már abból is, hogy csak egymásra néznek. Ilyen közel állunk egymáshoz, amikor szeretet van«. A tanítványaira nézett, és így folytatta: »Amikor vitatkoztok, ne hagyjátok, hogy a szívetek eltávolodjon. Ne mondjatok olyan szavakat, amelyek eltávolítanak benneteket egymástól, mert különben eljön az a nap, hogy olyan nagy lesz a távolság, hogy nem találjátok meg a visszavezető utat«.”

A boldog párok tehát nem intelligensebbek, gazdagabbak vagy pszichológiailag leleményesebbek a többieknél.

Inkább arról van szó, hogy megtalálták a módját annak, hogy a társukkal kapcsolatban bennük támadó negatív érzelmek (és kiben ne lennének ilyenek) ne fojtsák meg a pozitív benyomásokat és gondolatokat. Érzelmileg intelligens kapcsolatban élnek, amely egy mély barátságon, egymás kölcsönös tiszteletén alapul, és azon, hogy szívesen töltenek el időt együtt.

 

Végül pedig meg kell említenünk, hogy akinek igazi céljai vannak az életben, az nem fél áldozatokat hozni ezekért, esetleg attól fél, hogy nem sikerül ezeket megvalósítani. Aki nem hoz áldozatot, annak valójában nincsenek is céljai.

Az igazi boldogság ugyanis abban áll, hogy folyamatosan boldoggá tesszük a másikat, ahelyett, hogy kizárólag saját boldogságunkat keresnénk. Javaslok néhány kifejezést, amelyek segíthetnek ennek elérésében. Banális mondatoknak tűnhetnek, mégis nagy hatással lehetnek mentálhigiénés állapotunkra. Használjuk ezeket meggyőződéssel, hogy szinte automatikus beépüljenek tudatalatti világunkba!

 

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Fotó: pixabay

Forrás: Città Nuova 2012/15/68. Új Város 2012/10. (24-25.o.)

Fordította: Tóth Pál

Legújabb könyveink: