Nem földi a jutalom – 10+1 sportszerű pillanat 2020-ból

A világ tele van a kamerának tett, „nyilvánosságérzékeny” gesztusokkal, azonban a sportban számos olyan hirtelen pillanat adódott 2020-ban is, amikor elválik a vér a víztől, és kiderül, ki mennyire gondolkodik, érez, él, cselekszik testvériesen. A sportszerűségnek – tágabban értelmezve a jócselekedetnek – ráadásul bibliai hivatkozása is van: „amit e legkisebb testvéreim közül eggyel tettetek, velem tettétek” (Mt25). Megérett a világ a pusztulásra? Az alábbiak alapján aligha.

nem-foldi-a-jutalom-101-sportszeru-pillanat-2020-bol

1. 2020 márciusában Veszprémben az „Építők” már készíthették a helyet a vitrinben a következő férfibajnoki serlegnek, ám jött a koronavírus, és a kézilabda-szövetség (MKSZ) úgy döntött, berekeszti a bajnokságot, győztest nem hirdetnek. Ennek részleteiről az MKSZ-nél és a Veszprémben is komoly funkcióban lévő Nagy László számolt be a nyilvánosságnak, kijelentve, „nem lett volna sportszerű”, hogy így legyenek bajnokok.

 

 

 

 

2. A férfi- és női kézilabda-bajnokságnak azonban több szereplője is felháborodott azon, hogy hiába végzett volna idén nyáron várhatóan nemzetközi kupaindulást jelentő helyen, a felfüggesztés miatt a tavalyi eredmények alapján indulhatnak idegen országokba a klubok. A Gyöngyös férficsapata is ilyen károsult lett volna, hisz a nagyok mögött a harmadik helyen állt a járványstop pillanatában, ám hiába erősödött meg az idei évre, tavaly még korántsem volt ilyen jó. Ám jelentkezett a tavalyi eredmények alapján idei indulási jogot szerző Csurgó, hogy sportszerűségből átadja EHF-kupás helyét a tavaly épp mögötte hatodikként végzett Gyöngyösnek.

 

3. Ugyanekkor tájt Európában – szintén járványügyi okokból – számos küzdelmet felfüggesztettek, így az angol labdarúgó-bajnokság sem folytatódhatott. Ilkay Gündogan, a listavezető Liverpool csapatát egyedüli esélyesként üldöző Manchester City német labdarúgója a márciusi berekesztéskor – amikor úgy tűnt, a bajnokságot már nem lehet nyárig befejezni – kijelentette, a Liverpoolnak egy csonka szezonban is meg kell kapnia a bajnoki aranyat. „Egy sportembernek mindig tisztességesen kell viselkednie” – érvelt véleménye mellett.

 

4. Ádáz dobópárbajt vívott egymással az NBA rájátszásának első körében Jamal Murray, a Denver Nuggets és Donovan Mitchell, a Utah Jazz kosárlabdázója. Ketten együtt a párharc hét meccsén összeadva 475 pontot dobtak, vagyis körülöttük forgott a világ ezen a hét estén keresztül. A párviadal a szeptember 2-ai utolsó felvonás utolsó másodpercében dőlt el, amikor 2 pontos hátránynál a Jazz egyik játékosa elhibázta a dobását, a csapat kikapott és elbúcsúzott a további küzdelmektől, mire Donovan Mitchell a pályán összeomlott – és az első, aki odarohant hozzá vigasztalólag, az a saját csapatával való ünneplésről ezért a gesztusért lemondó nagy ellenlábas, Jamal Murray volt.

 

https://www.youtube.com/embed/qGChq9aOE_E

 

5. Augusztus 23-án a hazai labdarúgó NB I-ben az Újpest a Budafokot látta vendégül, és egy szabálytalanul indult akció végén jutott vezetéshez, a végeredmény 1-1 lett. A hazaiak vezetőedzője, Predrag Rogan a lefújás után őszintén a közvetítő tévé kamerájába mondta, hogy sportszerűtlen körülmények között jutottak vezetéshez.

Úgy tűnik, a Budafok tanult az Újpest-edző sportszerűségéből. Történt ugyanis novemberben, hogy a Honvédnak olyan sok koronavírusos/karanténos játékosa lett, hogy a kispestieknek halasztást kellett kérni. A bajnokság szabályzata szerint mindenképpen ki kell állni a mérkőzésre – a sportszerűtlen MTK így négyelte fel a „fogsorhiányos” Újpestet kevéssel korábban, és így tette zsebre végül játék nélkül a 3 pontot a Debrecen a Békéscsaba ellen is… -–, ám a sportszerűség azt diktálta a Budafoknak, hogy jelezze: inkább dőljenek el a dolgok a pályán, ha később is. A labdarúgó-szövetség bólintott, s december 23-ra halasztotta a mérkőzést.

 

6. Nem volt még példa az Európa-liga – a második számú európai klublabdarúgó-kupaküzdelem -– történetében arra, ami az Arsenal-Dundalk csoportmérkőzésen történt október végén. A párharc „pofozógépe”, az ír kiscsapat annak rendje és módja szerint simán kikapott a londoni Arsenaltól, ám azt emelt fővel tette: 0, azaz nulla szabálytalanságot követett el a 90 perc alatt, pedig oka biztos lett volna rá, hisz az angolok szabálytalanságai miatt kereken húsz szabadrúgáshoz jutott.

 

7. És most vissza Veszprémbe! Ősszel új élet kezdődött a férfi kézilabda világában, ahol először mérkőzhetett tétmeccsen a „nagy” és a „kis” Veszprém. Egy-egy sérülésnél nem könnyű vonalon kívüli ápolásra bírni a nem ritkán 100 kiló fölötti játékosokat és az orvosi stábot. Egy ilyen helyzetet oldott fel a világverő Veszprém 204 centis brazil beállósa, Rogerio Moraes, aki a Veszprém-Felsőörs sérült játékosát, Somogyi Bálintot egyszer csak felkapta, és ölben a kispadig cipelte, majd finoman elhelyezte ott, az egész csarnok tapsától kísérve.

 

 

8. Hatalmas kerékpáros bukás történt augusztusban a Lengyel Körverseny első napjának befutóján, a győztes holland Fabio Jacobsent mesterséges kómába kellett helyezni, így a verseny folytatásakor nyilvánvalóan nem viselhette az élen állón kötelezően díszelgő sárga trikót. A szabályok ezt követően a becses ruhadarabot Kamil Maleckira rendelték, aki hevesen protestált, hogy ilyen körülmények között kerüljön rá a trikó, ám végül a versenybírók nem engedték meg, hogy sportszerű legyen a szakaszon csak 62.-ként befutó, de a szakasz során sok kicsi jóváírást összeszorgoskodó lengyel kerekes.

 

9. Gyorsabbra váltunk: ha az ember megtekinti egy Formula-1-verseny rajtját, szentül hiheti, hogy egymás életére törő őrülteket lát az autókban, amit akár az is alátámaszthatna, hogy rendszeresek a startbalesetek a „száguldó cirkuszban”. Azonban több gesztus is mutat arra, hogy itt egymás teljesítményét nagyra tartó sportemberek küzdenek egymással. A technikai sportág két aktív, ősi riválisa, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel éles, kemény versenyeket vívott egymással korábban, ám a brit mercedeses idén már futamokkal az év vége előtt bebiztosította hetedik világbajnoki címét, amire a négyszeres első német ferraris így szólt hozzá: „Nagyon különleges ez számunkra, mivel történelmet láttunk, a korszak legnagyszerűbb versenyzőjét.” – Utalva arra, hogy már minden fontos statisztikai mutatót tekintve beérte vagy leelőzte a legendás Michael Schumachert Lewis Hamilton.

 

10. Szeptember derekán rendezték a Santander Triathlont, amelynek ugye a szokott módon harmadik versenyszáma a futás. Az angol James Teagle már a talpa alatt érezhette a dobogó harmadik fokát, amikor a célegyenes előtti kanyarból rossz irányba próbált kifordulni, így megelőzte őt az addig negyedik helyen haladó spanyol Diego Mentrida, ám a célvonal előtt megállt, és a helyzet miatt kissé értetlen James Teagle-t egy kézfogás után előre engedte. „Ez a normális, engem erre tanítottak a szüleim” – nyilatkozta a versenyt követően a spanyol sportember.

 

https://www.youtube.com/embed/v_B2LcIvFGs

 

+1 „Bizony mondom nektek, ha (…) nem lesztek olyanok, mint a gyermekek, nem mentek be a mennyek országába.” (Mt 4,18) A felsorolás végére maradt talán a legmegindítóbb történet mind közül, de az előzőhöz egy kissé hasonlatos, „négyzetre emelve”: a júliusi, 14 éven aluliak kajak-kenu Budapest Bajnokságának 1000 méteres egyéni kenuszámában Mitropoulos Iliász hatalmas fölénnyel győzött, ám pályaelhagyás miatt kizárták, így pedig a másodikként célba érő Ignácz Richárd lett az aranyérmes. Az eredményhirdetés után azonban fogta a medált és a kis kupát, és odavitte a kizárt vetélytárshoz, hogy azok őt illetik meg. Mitropoulos Iliászt a helyszíni beszámolók alapján nagyon meghatották a történtek, ám a történet folytatódott… Másnap 2000 méteren Mitropoulos Iliász már nem hibázott, de amikor őt állították a dobogó tetejére és kapta az ereklyéket, lelépett onnan, és átadta azokat Ignácz Richárdnak.

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Fotó: Mircea Ploscar / pixabay (kezdőkép)

Legújabb könyveink: