Vállalkozást indítani miközben a gyerekeiddel játszol? Igen, lehetséges.

Interjú Jáky-Bárdy Bogival, aki kisgyerekes anyukaként nemrég indította el vállalkozását, Pakkli néven. Első megjelent kártyajátéka az Őszi barangoló, melynek célja, hogy a szülők és a gyerekek játszva, az őket körbeölelő természet apró csodáit felfedezve tanuljanak. „Mert együtt lenni a gyerekeinkkel öröm és kiváltság!” – ez a vállalkozás mottója.

vallalkozast-inditani-mikozben-a-gyerekeiddel-jatszol-igen-lehetseges

Mesélj egy kicsit magadról, honnan jutottál el a vállalkozásod elindításáig?


Végzettségem szerint régész és múzeumpedagógus vagyok. Már kicsit több mint négy éve itthon vagyok a két kisfiammal, akik 4 és 1,5 évesek. Mint minden anyuka, én is rengeteget játszom a gyerekeimmel, és ezt szeretem úgy tenni, hogy azt közben ne csak ők, hanem én is élvezzem. A régészeti képzésben eltöltött időszak adott egy olyan kutatási szemléletet, amit a gyereknevelés terén is könnyen tudok alkalmazni. Mindig igyekeztem és igyekszem az életkoruknak megfelelő, de az épp aktuális érdeklődési körükbe tartozó játékokkal, tevékenységekkel készülni, vagy ha arra van szükség, egyszerűen csak hagyni őket, hogy csöndben a maguk tempójában sajátítsanak el dolgokat, fedezzék fel a környezetüket. Nagyon fontosnak tartom az önálló tanulást és ismeretszerzést, éppen ezért mindig kerestem az olyan eszközöket, amik ezt támogatják. Ennek során fogalmazódott meg bennem a Pakkli ötlete, melynek megformálásában nagyon sok segítséget kaptam a férjemtől és a családomtól!

 

 

 

 

Mi motivált abban, hogy ezt a játékot piacra dobd és ne csupán a gyerekeidnek okozz vele örömet?


Elsősorban az, hogy az Őszi barangolóhoz hasonló játék tudomásom szerint nem létezik a magyar piacon. Másodsorban pedig az, hogy a játék és a hozzá kapcsolódó szín és érzékkártyák a játékleírással együtt egy nagyon átgondolt folyamatnak az eredményeképp jöttek létre, hiszen komplex módon, több érzékszerv bevonásával segít a gyerekeknek és a velük lévő felnőtteknek kapcsolódni az őket körbevevő környezethez. Azt gondoltam, hogy ezek a kártyák nem csak nekünk okoznak örömet, hanem más családok mindennapi sétáiba is csempésznek majd némi változatosságot és vidámságot, miközben játékosan, együtt tanulnak

 

 

Mi is az az Őszi barangoló?


Ez egy Montessori ihletésű kártya alapú játék, ami egyrészt az együtt töltött minőségi időt segíti elő a szülők és a gyerekek között, másrészt segít kapcsolódni a körülöttünk lévő természethez. Ezt nem úgy kell elképzelni, mint egy hagyományos kártyajátékot, sokkal inkább úgy, mint egy kincskereső, gyűjtögető játékot, amit elsősorban séták és kirándulások során tudunk használni.

 

Mit jelent az, hogy Montessori ihletésű játék?


Az Őszi barangoló és a készülő játékaim is sokat merítenek a montessori pedagógiából. Ez a pedagógiai irányzat támogatja az önállóságot, a tapasztalati úton történő tanulást, egyfajta belső motivációnak a kialakulását. Az önmagunk és a körülöttünk lévő világ megismerése közben érzékszervi szinten egyszerre több területen mozgatják meg a gyerekeket. Az Őszi barangolónak az ötletét a Nature hunt elnevezésű tevékenység adta, ami a körülöttünk lévő természet tapasztalati úton történő megismerésének egyik legjobb formája.

Ennek során a gyerekek a természetbe kimenve – legyen szó akár csak a saját utcájukról, közvetlen környezetükről – apróbb tárgyi „kincseket” és érzékszerveink által befogadható egyéb dolgokat (hangok, illatok) gyűjtenek.

Ez történhet képek, rajzok, színek, nagyobbak esetében leírás alapján is. Ennek során szépen lassan megismerik az őket körülvevő világot, annak tulajdonságait. Ez a fajta ismeretszerzés belső motivációt nyújt nekik ahhoz, hogy tovább vizsgálják a természetből begyűjtött dolgokat, még több mindent tapasztaljanak meg maguk körül, segít nekik a megfigyelésben, könnyebben és jobban észrevesznek dolgokat, akár a környezetükről van szó, akár saját magukról. Kisgyermekkorban és később is mindenképp érdemes támogatni és ösztönözni az ilyen típusú tevékenységeket.

 

 

Hogyan képzeljük el az Őszi barangoló kártyacsomagot? Mit tartalmaz?

 

A csomag három részből áll. Egyrészről található benne 23 darab képkártya, amin a fák őszi termései és apróbb földön kereshető kincsek, mint pl. üres csigaház, kavics láthatóak. Mivel a játék alapvetően városi környezetre lett kitalálva, ezért úgy válogattam össze a képeket, hogy a lakóhelyünk 200-300 méteres körzetében elvileg a legtöbb kártyán szereplő kincset megtalálhatjuk. Lehet, hogy sokat elsőre észre sem veszünk ezek közül, vagy különösebben nem keressük ezeket, de most itt van rá a lehetőség. A kártya alján 4 féle szimbólum kategóriát helyeztem el, melyek közül az egyik azt mutatja, hogy hol található (erdő/város), a másik azt, hogy ehető-e, a harmadik pedig azt, hogy körülbelül mekkora termést kell keresni. Továbbá van benne 5db érzék kártya, ebből 2db hang, 2db érzet, érzés kártya és 1db mit látok kártya. Ezek inkább inspirációként szolgálnak a szülőknek. A csomag harmadik részét a színkártyák alkotják, ebből is 5db van, amik arra szolgálnak, hogy ha éppen nincs kedvünk terméseket keresni, akkor lehet csupán a színek alapján gyűjtögetni.

 

Mesélnél bővebben ezekről az érzék kártyákról?

 

A hangkártyákat például akkor is lehet használni, ha éppen nem megfelelő az időjárás gyűjtögetésre, de mégis szeretnénk izgalmasabbá tenni az ismert sétaútvonalat. Ilyenkor lehet hangokat gyűjteni a kártyák segítségével, amit tehetünk akár célirányosan is, de vannak olyan hangok, amiket mi magunk is elő tudunk idézni. Ezeket a kisebbek is nagyon szokták élvezni. Valószínűleg az összes testi érzést/érzetet, ami a kártyákon szerepel, nem találjuk meg egyetlen séta során, de mégis segít abban, hogy miről beszélgessünk, hogyan öntsük szavakba a testünket érő ingereket, hogyan segítsük ezeket felismerni és tudatosítani a gyerekeknek.

 

Kiknek és hány éves kortól ajánlod a játékot?

 

A most elkészült játékot elsősorban óvodás és kisiskolás korú gyerekeknek ajánljuk, melyet egyénileg és csoportosan is lehet játszani, de inspirációként szolgálhat kisebb gyerekkel is. A séták, kirándulások mellett a kártyákat otthon is lehet használni, ehhez játékötleteket is adtunk a leírásban. A jövőre nézve tervben van, hogy idősebb korosztályoknak is készítek különböző kártyákat. Illetve szeretném ezt a barangoló vonalat is tovább vinni tavaszi, nyári és erdei rész elkészítésével.

 

Akkor nem lesz Téli barangoló? Milyen játékötleteid vannak még tervben?

 

Nem lesz, mert az Őszi barangolót télen is lehet majd használni, bár télen a levelek már nincsenek a fákon, de a termések nagy része még igen, és könnyebben észre is lehet venni őket, mint ősz elején, amikor tele vannak a fák színes levelekkel. A következő játék sokkal inkább egy Montessori eszköz lesz, mint játék, ez az Öltözködő nevet fogja viselni, ami a mindennapok rutinját elősegítő játékos rendszerező ruhákat ábrázoló kártyacsomag lesz, kiegészítve időjárás és évszak kártyákkal.

 

Hol találhat meg téged, aki szeretne ilyen kártyacsomagot vásárolni?

 

A pakkli.hu-n találtok meg, ahol webshopon keresztül lehet rendelni. illetve Instagrammon (@pakklihu) és Facebookon (Pakkli) is kereshettek, ahova a legfrissebb információkat töltöm fel. Itt találhatóak a különböző felhasználási variációk, játékötletek és egyéb inspirációs tartalmak is.

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Fotó: Jancsók Péter és pakkli.hu

Legújabb könyveink: