Nyáron is egészségesen!

Fontos az egészségünk szempontjából is, hogy nyaraljunk, kikapcsolódjunk. Ezzel hozzájárulunk ahhoz, hogy egyensúlyt találjunk az életünkben a munka és a pihenés, a minket igénybe vevő „stresszhelyzetek” és a relaxáció között. Ugyanakkor jó és hasznos, ha nyáron is figyelünk az egészségünket veszélyeztető helyzetekre.

nyaron-is-egeszsegesen

A klímaváltozás miatt a nyári hőhullámok intenzívebbek és gyakoribbak lehetnek. Ezért is ajánlott a meterológiai előrejelzéseket figyelemmel követni. A meleg napok megterhelhetik szervezetünket, ezért szükséges, hogy átgondoljuk és megtervezzük, hogy hogyan védekezünk a nyári káros hőhatások ellen. Így könnyebben fogjuk elviselni a kánikula napjait.

 

 

 

 

Figyeljünk arra, hogy hűvösen tartsuk otthonainkat. Lakóhelyünk hűvösen tartásában segít az éjszakai és reggeli szellőztetés, a meleg órákban pedig az ablakok (ajtók) árnyékolása. A meleg órákban kapcsoljuk ki a felesleges elektromos berendezéseket, amennyire ez kivitelezhető, mert ezek is hőforrások. Ha légkondicionálónk van, akkor határozzuk meg, hogy melyik szobát, mekkora teret szeretnénk hűteni, és csukjuk be a szoba ajtaját (ablakát), ez is hozzájárul az áram takarékos használatához. Működtessünk ventilátort – ennek frissítő hatása azonban nem helyettesíti az árnyékolást.

 

Tartózkodjunk hűvösben, árnyékban! Kerüljük a szabadban tartózkodást a nap legmelegebb óráiban, és ha otthonunk hűvösen tartása nem lehetséges, töltsünk napi 2-3 órát légkondicionált vagy hűvös épületben, árnyékos szellős parkban. Kerüljük a megerőltető fizikai tevékenységeket, ezeket hajnalban vagy a reggeli órákban végezzük. Az éjszakai pihenéshez lehetőleg otthonunk hűvösebb szobáját válasszuk!

 

A nyári folyadékfogyasztásról fontos tudni, hogy igyunk naponta legalább 2-2,5 liter folyadékot, lehetőleg vizet. Ha hosszabb útra megyünk, ne felejtsük otthon a friss vízzel megtöltött kulacsunkat! Igyunk rendszeresen, de kerüljük az alkoholt, a túl sok koffeint és cukrot. A melegben fogyasztott alkohol és koffein vízhajtó hatása fog érvényesülni. Étkezésként pedig inkább többször kisebb adagokat fogyasszunk, és együnk könnyen emészthető, lédús ételeket. Kerüljük a nagy mennyiségű, magas fehérje- és zsírtartalmú ételek fogyasztását. A maradék ételeinket hűtve tároljuk, fokozottan figyeljünk időben történő felhasználásukra, és tartsuk be pontosan a készen vásárolt termékek lejárati idejét!

 

 

Előzzük meg testünk felhevülését, amennyiben lehetséges, a túlmelegedés ellen zuhanyozzunk, akár naponta többször langyos vízzel. Alternatív megoldásként hideg borogatást alkalmazhatunk kezünkre, csuklónkra, nedvesítsük be tarkónkat, vagy vegyünk hideg vizes lábfürdőt.

 

Ha strandolunk, hideg vízbe vízbe lépés előtt fokozatosan hűtsük magunkat. Legyünk tekintettel másokra a fürdőzés közben, illetve kövessük a strand vagy uszoda előírásait, hogy mikor és hogyan fürödhetünk. A természetes vizekben az erre kijelölt helyet válasszuk fürdőzésre!

 

Hőség idején, a napos órákban keressünk árnyékot, lehetőleg ne tartózkodjunk hosszasan tűző napon! Amennyiben ezt nem tudjuk elkerülni, védjük fejünket kalappal, sapkával. Viseljünk természetes alapanyagokból (pamut, vászon) készült könnyű, világos színű, szellős ruhadarabokat.

 

Szemünk és bőrünk védelméről se felejtkezzünk meg! A tűző napon viseljünk napszemüveget – a magas UV-sugárzás többféle szembetegséget is okozhat. Bőrünket bőrtípusunknak, korunknak megfelelő fényvédő krémmel védjük, és ne napozzunk 11 és 15 óra között.

 

Fokozottan figyeljünk egymásra, segítsünk másoknak! Kísérjük figyelemmel a környezetünkben élő betegeket és időseket, ne hagyjuk az autóban a gyermekeket. Szervezzük meg az egyedül élő idős szomszédok, rokonok vagy ismerősök látogatását, kérdezzük meg őket, hogy mire van szükségük.

 

Ajánlott még a meleghatások elkerülésén túl egyéb, az egészségünkkel, környezetünkkel kapcsolatos helyzetekre is figyelni.

Nyáron vagy nyaralás alatt, idegen környezetben is éljünk környezettudatosan: ne pazaroljuk a vizet, az áramot, folytassuk a szelektív szemétgyűjtést, törődjünk környezetünkkel akkor is, ha nem otthon vagyunk.

 

Ne felejtkezzünk meg házi állataink és növényeink gondozásáról! A nagyobb melegben megnő a vízszükségletük.

Mielőtt kirándulunk, vagy hosszabb időt töltünk a szabadban, készüljünk fel a kullancsveszélyre, pl. riasztó spray használatával. A séta után ellenőrizzük, hogy nem csípett-e meg kullancs. Minél előbb távolítsuk el az élősködőt a fertőzésveszély miatt. Kövessük figyelemmel a csípés helyét, és piros gyűrűszerű folt (Lyme-kór tünete) esetén azonnal forduljunk orvoshoz.

 

Amennyiben allergiásak vagyunk, kövessük figyelemmel az általános pollennaptárat, és kezelő orvosunk vagy gyógyszerész tanácsát követve kezeljük az allergia tüneteit. A Nemzeti Népegészségügyi Központ aktuális pollen riasztási rendszere naprakész információkkal elérhető ezen a linken: https://efop180.antsz.hu/polleninformaciok.

 

A sort lehetne folytatni még a nyári veszélyekről, de a nyár „áldásairól” is, amelyek erősítik egészségünket. Mindenekelőtt használjuk ki a nyár adta lehetőségeket, és töltődjünk fel testileg-lelkileg a következő időszakra!

 

 

 

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Fotó: pexels, pixabay

Legújabb könyveink: