Oázis a lelki rehabilitációért

A Katolikus Szeretetszolgálat bakonyszücsi Lelki Rehabilitációs Otthona az országban egyedülálló lehetőséget nyújt: súlyos betegségben szenvedők és családjaik jöhetnek el ide megpihenni, lelkileg feltöltődni. Az intézményvezetőt, Forsthoffer Erzsébetet kérdeztük, cikkünknek aktualitást ad, hogy a héten volt okt. 10-e, mely a a lelki egészség világnapja is.

oazis-a-lelki-rehabilitacioert

Bakonyszücs egy kis zsákfalu Pápa mellett, maga a nyugalom. Az itt kihasználatlan plébániaépületben alapította Bakos-Tóth Márta, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika egykori onkopszichológusa és Rajczi Pál plébános immár több mint harminc éve az intézményt, mely kezdetben daganatos betegségből lábadozó gyermekeknek és családjaiknak nyújtott lelki feltöltődési lehetőséget. Az évtizedek alatt a kezdeti ötlet terebélyesedett: ma már többféle betegséggel küzdők és családjaik pihenhetnek itt, és a befogadó kapacitás is bővült: néhány éve új épület épült. Az idén Veszprémben megrendezett KATTÁRS-on találkoztam Forsthoffer Erzsébettel, aki ma ezt az otthont vezeti.

 

 

 

 

Mit jelent az, hogy lelki rehabilitációs otthon?

 

A lelki rehabilitációs otthon fogalom az országban egy egyedülálló lehetőséget takar. Rehabilitációs intézmények vannak rajtunk kívül is, de lelki rehabilitációs szolgáltatást mi egyedül nyújtunk az országban immár több mint harminc éve.

A bakonyszücsi Katolikus Szeretetszolgálat Lelki Rehabilitációs Otthona az a hely, ahol az ember megerősödhet a megpróbáltatások után. A szeretetteljes, családias légkörben támogató közösség formálódik, gyógyul a test, és behegednek a lélek sebei. Az intézmény célja, hogy a súlyos megpróbáltatáson átesett ember visszataláljon a világba, régi és megújult életéhez. A terápia révén a sorstársak közeledhetnek egymáshoz, és támogató közösséggé válhatnak egymás számára.

 

Forsthoffer Erzsébet a KATTÁRS-on (Fotó: Paksy Eszter)

 

Mi történik egy ilyen lelki rehabilitáció során?

 

Vallási hovatartozástól függetlenül bárkit tudunk fogadni, aki daganatos megbetegedésben, tartós egészségkárosodásban vagy súlyos fogyatékossággal él, és lelki rehabilitációra szorul. Egy kérelem beadásával indul a folyamat, amihez a nyomtatványt tőlünk kell kérni vagy a honlapról letölteni. Ezt a kérelmet a háziorvosnak vagy szakorvosnak is ki kell töltenie, és mi ez alapján tudjuk megállapítani, hogy ki jogosult ténylegesen az igénybevételre.

Minden év októberében közzétesszük a következő évre vonatkozó terápiás ciklusok időtartamait. Egy-egy terápiás ciklus 8-10 nap, és egész évben üzemel az intézmény a nagy ünnepek kivételével, hiszen a család funkcióját nem szeretnénk átvenni, mert a család maga is gyógyító erő.

 

 

Az ittlét alatt teljes ellátást biztosítunk, összesen 28 fő egyidejű fogadására van lehetőségünk. Négyágyas, nagyobbrészt saját fürdőszobás szobáink vannak. A teljes ellátás magába foglalja a kétszeri étkezést, és az állandó személyzet jelenlétét éjjel-nappal. Külsős pszichológus, zeneterapeuta, gyógytestnevelő, lelki gondozó, kézműves foglalkozásokat vezető szakemberek segítik a rehabilitációs folyamatot. Amikor megérkeznek egy turnusra a vendégek, akkor a délelőtti-délutáni programokat közösen megtervezzük, átbeszéljük, mert az is fontos, hogy akik idejönnek, önsegítő csoportként is tudjanak működni, ennek is teret adunk megfelelő mennyiségű szabadidő biztosításával. A házon belüli programokon kívül adja magát a lehetőség, hogy kirándulásokat és zarándoklatokat is szervezzünk Bakonybélbe, Zircre, Tihanyba, Pannonhalmára… Az a célunk, hogy hozzájáruljunk minél több öröm és élmény begyűjtéséhez. Mindez, és ez is egyedülálló, a résztvevők számára térítésmentes.

 

 

Általában milyen betegséggel érkeznek az emberek és a betegség melyik fázisában?

 

Főként daganatos, súlyos egészségkárosodott vendégeink vannak, de érkeznek emésztőszervrendszeri panaszokkal, endokrin megbetegedésekkel, mozgásszervi, látás-, hallás-, fogyatékossággal is. Csak önellátókat tudunk fogadni, tehát ápolást, szakápolást nem biztosítunk, nem hospice ellátást nyújtunk.

 

Önnek nem túl fájdalmas itt dolgozni, mindig beteg emberekkel körülvéve?

 

Az az általános tapasztalatunk, hogy akik idejönnek rehabilitációra, egy olyan oldalukat tudják nekünk megmutatni, amiből még mi táplálkozunk. Nem megkeseredettek, hanem pontosan a mögöttük hagyott úton szerzett tapasztalatokból olyan erőt tudnak adni másoknak, és például szolgálhatnak azoknak, akik még az út közepén vagy az elején tartanak.

 

 

Tényként állíthatjuk, hogyha lelkileg jobban van az ember, vagy egy ilyen lelki rehabilitációs folyamaton végigment, akkor nagyobb esélye van a fizikai gyógyulásra is?

 

Ma már komplex terápiáról kell beszélnünk, ez része kellene legyen a mindennapjainknak. Ennek ellenére sok esetben még mindig csak a testi gyógyulást, a testi gyógyítást helyezik előtérbe. Pedig a lélek egészségessége nélkül nehezen következik be a sejtek egészségessége, tehát a holisztikus szemléletű, komplex szemléletű gyógyítás minden esetben célravezetőbb. Sokat beszélgettem itt az érintettekkel, és kivétel nélkül mindegyikük azt mondta, hogy vissza tudja vezetni a megbetegedésének a kezdetét az életében egy olyan eseményre, amely nagyon kemény lelki trauma volt. A családjában, a közvetlen környezetében, a munkahelyén, vagy akár a kapcsolataiban történt valamely változás mind-mind táptalaja lehetett annak, hogy a betegség kialakulhatott.

 

 

Úgy láttam, hogy családok is szoktak érkezni?

 

Igen, családokat is tudunk fogadni, akik beteg gyermeket nevelnek. A családokat az iskolai szünetekben tudjuk fogadni, hiszen azért az nagyon fontos, hogyha a gyerek tud iskolába menni, akkor iskolába menjen inkább, és nagy örömünkre szolgál, hogy a jövő év első hetét, amikor még az iskolában tart a téli szünet, ismételten családokkal fogjuk tudni megtölteni. Szívesen jönnek és szeretnek itt lenni. Az ittlét során a

a beteg gyermek testi-lelki szükségleteit kielégítve hozzájárulunk a megbetegedésük miatt meggyengült identitásuk visszanyeréséhez, csökkentjük a kirekesztettség, a „másság” érzését, valamint a betegségükkel kapcsolatosan kialakult fóbiák fennállását is.

 

Amikor egy ilyen család érkezik, akkor jól gondolom, hogy ez nemcsak a beteg gyermeknek lelki rehabilitáció, hanem a családtagoknak is?

 

Igen. A megbetegedés következtében az egészséges testvérek, szülők neurotikussá váló állapotának rehabilitációját is kiemelt feladatunknak tekintjük. Itt együtt lehet a család felhőtlenül, teljes gondoskodásban, teljes ellátásban részesülnek. Nem kell azzal foglalkozniuk, hogy a napi életvitelüket éljék. Ha egy kicsit kimozdításra kerülnek a megszokott környezetből, újra vissza tudják venni a szociális szerepeiket apa, anya, a gyerekek egymáshoz tudnak viszonyulni, együtt vannak, van arra lehetőség, hogy beszélgessenek, új élményeket szerezzenek, és hát ez mind-mind munícióul szolgál következő időszakra számukra.

 

Forsthoffer Erzsébet emutatja a Rehabilitációs otthont a KATTÁRS-on.

 

Gondolom, jelentős szakmai tapasztalatot gyűjtöttek az évek során. Tovább tudják ezt valahol adni?

 

Szakmai tevékenységünk elismerése, hogy a Veszprémi Érseki Főiskolával kötött együttműködési megállapodás eredményeként hallgatókat fogadhatunk gyakorlati ismereteik elmélyítésére, valamint duális képzőhelyként a középiskolás korosztály tudásának elsajátításában is közreműködünk.

Kiterjedt kapcsolatrendszerünk segíti, hogy minél többekhez eljusson ennek az egyedülálló szolgáltatásnak a híre. Otthonunk a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat tiszteletbeli tagja, valamint szoros szakmai együttműködés keretében dolgozunk a Magyar Rákellenes Ligával és a Rákbetegek Országos Szervezetével. Az általuk fenntartott klubok vezetőinek munkáját évente szervezett képzésekkel segítjük. Most például egy konferenciára fogok menni Budapestre. A Rákbetegek Országos Szervezete 30 éves lesz novemberben, ott fogom bemutatni munkánkat.

 

Szívből gratulálok ehhez az áldozatos és hasznos munkához. Köszönöm a beszélgetést!

 

Jelentkezési lap és további információ az Otthon honlapján elérhető:

https://www.szeretetszolgalat.hu/katolikus-szeretetszolgalat-lelki-rehabilitacios-otthona

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Fotó: Lelki Rehabilitációs Otthon Bakonyszücs - Facebook oldal

Legújabb könyveink: