Öko-advent 1. hét

A Naphimnusz Egyesület, az EcoOne Munkacsoport és az Új Város Online közös adventi kampányt hirdet: minden adventi napra egy, a napi szentírási olvasmányokból vett igéből inspirálódó elhatározást ajánlunk, amivel csökkenthetjük életvitelünk környezetre gyakorolt negatív hatását: szelektív hulladékgyűjtés, élelmiszer-pazarlás csökkentése, energiatakarékosság és a természet felfedezése mind-mind szerepelnek a vállalások között!

oko-advent-1-het

Elérkezett az advent: újra megkezdjük a készületet a Megváltó eljövetelére. Nagy dolog ez! Megérkezik közénk ebbe a földi világba, hétköznapi környezetbe, ráutalva ugyanarra a természetre, amelynek megóvását sokszor keresztényként is olyan földhözragadt, világi dolognak érezzük. Pedig Jézus is ezt a földet taposta, ezt a vizet itta, ez a levegő járta át a tüdejét. Élnek még olyan ligetek, amelynek árnyékában akár meg is pihenhetett, rétek, amelyekre letelepedhetett. Vajon visszavárja még ez a világ az újszülött Megváltót? És igazán, szívből várjuk mi, emberek?

Teremtőnk a pápák üzeneteivel és a teremtett világ pusztulásának vészjósló jelein keresztül is figyelmeztet: meg kell változnunk, ismét megtérésre van szükségünk! Ez az ökológiai megtérés közelebb áll hitünkhöz, világképünkhöz, a szabadító krisztusi tanításhoz, mint talán gondolnánk. Mégis, annyira magával sodor minket a fogyasztásra buzdító közeg, amiben élünk, hogy azt sem tudjuk, hogyan kezdjünk hozzá. Elnehezülünk a vásárlásokban, tobzódunk a dekorációkban, leköt, lefoglal az újabb és újabb finomságok tervezése. Hogy tudnánk nekirugaszkodni, elemelkedni az evilági gondolatoktól?

Régi hagyomány az új évet fogadalmakkal kezdeni, miért is ne tennénk elhatározásokat az új egyházi év kezdetén is? Ez nem is nehéz, hiszen az egyházi év rögtön böjttel kezdődik… Remélhetjük, hogy ezek az imában, lelki töltettel megszülető adventi elhatározások sokkal gördülékenyebben fognak megvalósulni, mint a naptári év kezdetén a kijózanodás közben, álmos fejjel megfogadott könnyelmű ígéretek.

Ehhez az újrakezdéshez nyújt segítséget rendhagyó adventi naptárunk. Ha lelkiismeretesen nyitogatjuk ablakait, és komolyan vesszük az ott talált feladatokat, karácsonyra rájövünk, hogy a vártnál sokkal több örömet és sokkal kevesebb áldozatot kíván meg tőlünk a teremtéstudatos élet! Sőt, a naptári új esztendő kezdetére tele leszünk új, saját ötletekkel is!

 

 

 

 

November 28. – vasárnap

 

„Virrasszatok hát és imádkozzatok szüntelenül.” (Lk 21,36)

Az advent fontos jelképe, kelléke az adventi koszorú, hiszen ennek fényénél készülünk imádsággal az ünnepre, Krisztus eljövetelére. A lényeg azonban az ima, nem a külsőségek! A tavalyi gyertyák ugyanolyan szépen világítanak az adventi koszorúdon, mint ha újakat vennél. Azt is mérlegeld, hogy adventi koszorúdra mennyi új díszítést, fenyőágat teszel! Nem kell feleslegesen megtépázni a fenyőket, arról nem is beszélve, hogy a díszítések nagy része újrahasznosíthatatlan szemét, ha nem teszed fel újra. Ha már mégis megvetted, fogadd meg, hogy a maradékokat elteszed jövőre!

 

November 29. – hétfő

 

„Vigyázzatok, hogy el ne nehezedjék szívetek tobzódásban, részegeskedésben és az evilági gondokban.” (Lk 21,34)

Fogadd meg, hogy az adventi időszakban kevesebb ételt veszel! Tervezd meg a heti menüt! Inkább böjtöljünk, mint kidobjuk azt, aminek előállítása, csomagolása olyan sok energiába került, amelynek megtermeléséhez sokszor erdőket irtottak ki, pedig azokra most nagy szükség lenne. Ételeink egyharmada a kukában végzi, onnan pedig nagy valószínűséggel az égetőbe kerül, újabb adagot juttatva a levegőbe a klímaváltozásért felelős szén-dioxidból.

 

November 30. – kedd

 

„Kövessetek engem, és én emberek halászává teszlek titeket!” (Mt 4,19)

Hozd szóba valakinek azt, hogy itt az ideje fenntarthatóbban, teremtéstudatosabban élni. Talán van olyan, aki még mindig nem hallott arról, hogy feladatunk van az ökológiai krízis elhárításában, vagy társak, konkrét cselekvési tervek nélkül nem tudja, mihez fogjon. Akár ezt a naptárat is ajánlhatod: tartson veled az elkövetkező időben! Minél többen csatlakozunk, annál többet tudunk elérni!

 

December 1. – szerda

 

„Miután mindnyájan ettek és jóllaktak, hét kosár kenyérmaradékot szedtek össze.” (Mt 15,37)

Ma különösen ügyelj arra, mit dobsz ki! Ételt semmiképp, de mindenről gondold át, nem tudnád-e még felhasználni valamire. Ha végképp nem sikerül, próbáld kigondolni, hogy hogyan tudnád legközelebb megelőzni azt, hogy ezek a használhatatlanná váló dolgok egyáltalán megjelenjenek a háztartásodban. Elébe mehetsz a rendszerszintű élelmiszerpazarlásnak is: nézz körül, hátha találsz nem tökéletes csomagolású, minőségű vagy lejárófélben lévő szavatosságú ételt a boltban, ami még felhasználható. Számtalan egyéb praktikát találsz már mindenhol, de mi is szívesen segítünk!

 

December 2. – csütörtök

 

„Bízzatok az Úrban örökkön-örökké, mert az Úr örökké megmaradó Szikla!” (Iz 26,4)

Mennyire fontos számunkra, hogy tartós dolgokat vásároljunk? Ma legyen ez szempont, amikor vásárlásaidat intézed, vagy akár tervezed, kinek, mit veszel ajándékba! Nézz utána, és azt is gondold végig, vajon valóban szükség van-e rá! Sokszor mi is csak a Szentestére, az ajándékozás pillanatára koncentrálunk, s hogy mi lesz utána a beszerzett árucikk sorsa, arról többet nem beszélünk. Egyre ócskább minőségű dolgokat lehet kapni, amelyek olcsók, és úgy vannak tervezve, hogy hamar le kelljen őket cserélni. Legyünk bölcsek, ne ezekre építsük háztartásunkat, és másokét se terheljük vele!

 

December 3. – péntek

 

„Erre megnyílt a szemük.” (Mt 9,30)

Világíts kevesebbet! Ha hamarabb lámpát oltunk, teljes díszkivilágítás helyett félhomályban vagyunk, vagy hagyományos helyett led-izzót használunk, energiát spórolunk. Az energia nemcsak pénzbe kerül, hanem előállítása széndioxid-kibocsátással jár, abból meg már több van, mint elég. Sokszor egyszerűen csak nem figyelünk arra, hogy leoltsuk a lámpát, amikor nem szükséges, hogy égjen. Ilyenkor télen még kevésbé elégszünk meg a természetes fénnyel, pedig sokszor az is elegendő. Nem kell annyira sok fény ahhoz, hogy igazán lássunk, Isten nyitja meg szemünket.

 

December 4. – szombat

 

„Az aratnivaló sok, de a munkás kevés.” (Mt 9,37)

Sokan próbálnak tenni valamit, hogy teremtett világunkat helyrehozzák, de szükségük van segítségre. A faültetők segítőket keresnek, akik az elültetett fákat gondozzák, a közösségi komposztálók önkénteseket, akik segítenek karbantartani a komposztálót, sok helyen azért bukik meg a szelektív hulladékgyűjtés, mert nincs, aki készséggel ürítené a többféle kukát. Nézz utána, mibe kapcsolódhatnál be!

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Legújabb könyveink: