Újra a figyelem középpontjában a teremtésvédelem. Ötéves a Laudato si' enciklika

„Minden kapcsolatban áll mindennel” – ez a Ferenc pápa leveléből vett gondolat a Laudato si’ Hét mottója. Az évforduló alkalmából többek között online webináriumot is szerveznek, mely minden érdeklődő számára nyitott.

ujra-a-figyelem-kozeppontjaban-a-teremtesvedelem-oteves-a-laudato-si-enciklika

Öt éve, 2015 májusában jelent meg Ferenc pápa első saját enciklikája, a Laudato si’ (Áldott légy), mely a keresztény társadalmi tanítás egészébe ágyazva nagy erővel szólt „a szegények és a Föld kiáltásáról”, vagyis a társadalmi és a környezeti egyensúlytalanságok és igazságtalanságok megoldásának elodázhatatlan szükségességéről.

 

 

 

 

A dokumentum messze nem csak a katolikus egyházon belül talált visszhangra. Más keresztény felekezetek képviselői is gyakran a társadalmi és környezeti problémákkal kapcsolatos keresztény tanítás hiteles megnyilvánulásaként hivatkoznak rá, a nagy világvallások körében is figyelmet keltett, és az ENSZ 15 éves fejlesztési céljainak (SDG) vitáin is idéztek belőle a legkülönbözőbb világnézetű szakértők.

 

Most, az ötéves évfordulón nemzetközi kezdeményezés indult „Laudato si’ Week” néven azért, hogy visszatekintsünk az enciklika megjelenése (valamint az SDG és a párizsi klímacsúcs) óta eltelt fél évtizedre, és felmérjük, miben léptünk előre és mit kell sürgősen tennünk. A hét kapcsán szerte a világban számos rendezvényt, kezdeményezést szerveznek.

A hét Ferenc pápa által kijelölt fő gondolata, mely az enciklikában is gyakran megjelenik: „minden kapcsolatban áll mindennel”.

 

Az évforduló kapcsán számos rendezvényt és figyelemfelhívó akciót tartanak világszerte. Mi az alábbi ingyenes online rendezvényre hívjuk fel olvasóink figyelmét:

 

Teremtésvédelmi Online Webinárium

 

Időpont: 2020. május 27-e, szerda, 17.00–18.30
Helyszín: Zoom internetes felület

Előadók:

Nobilis Márió adjunktus, Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola
Béres Tamás egyetemi tanár, Evangélikus Hittudományi Egyetem
Kodácsy Tamás műhelyvezető tudományos főmunkatárs, Károli Gáspár Református Egyetem

 

A Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért és partnerei által szervezett webináriumra a szervezők szeretettel várják a téma iránt érdeklődőket.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

Jelentkezés május 26-ig a következő oldalon:

https://forms.gle/D9agMXtAHGfYwKwr8

Túljelentkezés esetén a regisztrációt előbb lezárhatják.

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Fotó: unplash

Legújabb könyveink: