Az arcuk mindig előttem lesz – Film pápai ajánlólevéllel

Ritka, amikor egy megrendítő, lelkileg megterhelő film kapcsán azt írom: meg kell nézni. Az arcuk mindig előttem lesz című francia filmalkotás ilyen. Kemény, életszagú és fontos dráma az újrakezdés és a megbocsátás fontosságáról. Június 6-a óta látható a magyar mozikban.

az-arcuk-mindig-elottem-lesz-film-papai-ajanlolevellel

A helyreállító igazságszolgáltatás rendszere egy olyan program, amely biztonságos körülmények között kínál lehetőséget az áldozatoknak és a bűnelkövetőknek a párbeszédre, mediátorok segítségével. A folyamat során a hangsúly a bűncselekmény által okozott sérelmeken és nem az elkövető büntetésén van. Bekerül a képbe a sértett, és az ügyben leginkább érintettek beszélik meg, hogyan tovább. Ha teljesen helyreállítani nem is lehet az eredeti állapotot, azt mindenképp meg lehet beszélni, miként lehet jóvátenni az okozott sérelmet. Az első kísérletek már évtizedekkel ezelőtt megtörténtek az Európai Unióban, az új évszázadban már több országban alkalmazták a rendszert. Magyarországon 2010-ben nemzetközi konferenciát tartottak a jó gyakorlatok és a tapasztalatok ismertetésére. A program mégsem lett igazán ismert, ami valószínűleg annak is köszönhető, hogy rengeteg kérdést vet fel: milyen típusú bűncselekményeknél célszerű az alkalmazása? Mi oka lenne bárkinek találkozni azzal, aki erőszakot követett el rajta? Helyreállítható-e a bizalom az emberekben, miután betörtek hozzájuk vagy kirabolták őket? Meg kell-e bocsátani? Miért tekinthető egyfajta küzdősportnak a mediáció? És ezek még csak azok a kérdések, amelyek rögtön szembejönnek azzal, aki bármilyen szinten találkozik a témával.

 

 

 

 

Jeanne Herry 2022-ben határozta el, hogy filmet készít a helyreállító igazságszolgáltatásról és a megbocsátás erejéről. Az arcuk mindig előttem lesz most jutott el a hazai mozikba. Herry alkotása hitelesen ünnepli a programban rejlő lehetőségeket, holott ez a folyamat „magában foglal mindent, amit korunk gyűlöl: sok időt vesz igénybe, sokakat érint, bizonytalan, és nem is működik mindenkinél”.

A film története szerint egy franciaországi településen járunk. Nassim, Issa és Thomas, akiket erőszakos bűncselekményekért ítéltek el, Grégoire, Nawelle és Sabine, akik betörés, rablás és lopás áldozatai, továbbá Chloé, aki vérfertőző nemi erőszak áldozata, mindannyian részt vesznek a helyreállító igazságszolgáltatás programjában. Útjukat harag és remény, hallgatás és beszéd, szövetségek, szívfájdalmak, valamint megbánás és újonnan megszerzett önbizalom kíséri. De lesz-e az út végén jó útra térés és újrakezdés?

 

 

A filmben és a programban alkalmazott mediáció nyilvánvalóan nem csodaszer, de tud az lenni. Nem minden esetben és nem minden ember esetében működik, ugyanakkor fontos aláhúzni, hogy amit a mediátor ajánl, az ellenkezője annak, amit sokszor tapasztalunk magunk körül. A mediátor nem beszél senki helyett, nem ad tanácsokat. Feltétel nélkül befogad és meghallgat. Ahogy a film egyik jelenetében az egyik szereplő fogalmaz: „Adj nekik teret a gondolkodásra, és el fognak gondolkodni. Egyébként meg azt mondják csak, amit mindig mondanának, és most se mondanák el, amit máskor sem mondanak el.”

A francia jogrendszer nem fordítható le egy az egyben a magyarra, de itthon is létezik ez az eljárás, amikor az áldozat és az elkövető leül egy asztalhoz, ki-ki elmondja a saját szemszögéből, mi történt, és megpróbálnak közös megoldást találni.

 

 

A közös megoldás fontosságát húzta alá Ferenc pápa is, amikor 2022 áprilisában a VI. Pál teremben fogadta az olasz köztársasági elnököt és a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács tagjait. A helyreállító igazságszolgáltatásról beszélt nekik. A Szentatya kiemelte: a bibliai szemlélet szerint el kell ismerni az emberi méltóság szent és sérthetetlen voltát. A klasszikus művészetben Iustitiát, az igazság, igazságszolgáltatás és az erkölcsi erő istennőjét bekötött szemmel ábrázolták, kezében mérleget tartva: ezzel jelképezték pártatlanságát, az egyenlő bánásmódot, amely az igazságszolgáltatás gyakorlatának alapvető feltétele. A Biblia szerint irgalmat is kell gyakorolni. „A helyreállító igazságszolgáltatás kultúrája lehet a bosszú és a felejtés egyetlen ellenszere, mert arra törekszik, hogy újraszője a szétszakadt kapcsolatokat, és lehetővé teszi, hogy a testvérünk kiontott vérétől szennyes földet megtisztítsuk” – ezt az utat jelölte meg az Egyház társadalmi tanítása mentén Fratelli tutti kezdetű enciklikájában Ferenc pápa, mint a testvériség és a társadalmi barátság feltételét. Ugyanakkor ott van János evangéliumának 15. fejezete is, ami arra tanít, hogy úgy metsszük meg az ágakat, hogy ne vágjuk ki közben az igazságosság fáját. Ezáltal feltartóztathatjuk a hatalmi küzdelmeket, a korrupciót, a közönyt, a nemtörődömséget és a jogtalan jövedelemszerzést. „Soha ne hunyjon ki bennük a szolidaritás által táplált igazságérzet azokkal szemben, akik igazságtalanság áldozatai, hogy valóban az igazságosság és a béke országát építsék” – mondta végül Ferenc pápa az olasz Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak.

 

 

A Prae művészeti portál így fogalmaz Az arcuk mindig előttem lesz című filmmel kapcsolatban: „Van egy film, amelyet sokan vártak, és sokan nem is tudták, hogy várják.” Jeanne Herry alkotása 2024-ben César-díjat kapott a Francia Filmakadémiától és több jelentős filmfesztiválon is szerepelt. Igazi lényege azonban abban rejlik, hogy képes lehetőségként tekinteni az igazságszolgáltatásra, s épp ezáltal mutatja meg, milyen erő lakik abban, ha megbocsátunk vagy megtesszük az első lépéseket az újrakezdés felé.

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Fotó: Apollopecs.hu

Legújabb könyveink: