Fogyassz egy rövidet! – Animációs filmek

Időről időre összefoglalókat adunk közre rövidebb írásainkból. A „Mit nézzünk…?” lassan külön rovat lehetne az Új Város Online-on. Segítséget szeretnénk adni olyanoknak, akik tartalmas filmeket néznének, feltöltődnének vagy éppen pihennének. Az alábbiakban három animációs rövidfilmet választottunk. Közös bennük, hogy az elmúlt években készültek, mindhárom Oscar-díjas, fesztiválkedvenc alkotás, elgondolkodtató tartalommal.

fogyassz-egy-rovidet-animacios-filmek

A kisfiú, a vakond, a róka és a ló


Mi mindenre képes néhány Whatsapp-üzenet: Charlie Mackesy néhány éve ilyen formában kezdett saját maga által készített rajzokat küldeni rokonainak és barátainak. Ezeken egy kisfiú, egy vakond, egy róka és egy ló beszélgettek az élet kihívásairól, nehézségeiről és szépségeiről. Mackesy sokak bátorítására az Instagram közösségi oldalon is elkezdte megosztani egyszerű, mindössze néhány vonalból álló munkáit. A sikere elképesztő volt és azóta is növekszik követőinek tábora. Oldalára mindezidáig több mint 2 millióan iratkoztak fel. Hamarosan kórházak, PTSD-vel foglalkozó ellátóhelyek, orvosok, főiskolák, pszichológusok és pszichoterapeuták írtak rá azzal, hogy használni szeretnék rajzait, mert a különböző terápiákon résztvevő emberek nagyon jól reagálnak rájuk. Ő pedig kötélnek állt. Nem sokkal később jött az ötlet: ki kéne adni egy képeskönyvet is. Megint igent mondott és a 2019-ben megjelenő kötet pillanatok alatt 8 millió példányban fogyott el. Sok egyéb nyelv mellett magyarra is lefordították. Innentől viszont szinte adta magát a következő lépés. Miért ne készülhetne egy animációs film is? Mackesy ehhez nem értett, de Peter Baynton rendező maga mellé vette, mint társdirektort. A siker ismét döbbenetes mértékű volt, A kisfiú, a vakond, a róka és a ló alkotói csapata tavaly márciusban már az Amerikai Filmakadémia legrangosabb elismerésével a kezében állt a kaliforniai Dolby Színház deszkáin. Felmerülhet bennünk, hogy mi történik itt? Nincs szó semmiféle zsákbamacskáról. Itt bizony egy kisfiú, egy vakond, egy róka és egy ló beszélgetnek az élet alapvető dolgairól, tanító szándékkal, kicsit a Micimackó és A kis herceg nyomvonalán járva. Miért szeretjük ezeket az alkotásokat? Valószínűleg azért, mert a mesékben lévő karakterek egyszerre mutatnak hihetetlen gyermeki naivitást, egyszerűséget és egyfajta bölcsességet is. Olyan nyíltsággal kerülnek elő a barátság, a kapcsolatok, az elmúlás, egyáltalán az életünk fő kérdései, hogy megmozdul bennünk valami, nem tudunk nem rezonálni rá. Hangulatos és szép film született. A kisfiú, a vakond, a róka és a ló (The Boy, the Mole, the Fox and the Horse) című brit animációs rövidfilm az Apple TV programján elérhető.

 

 

 

 

 

Mr. Morris Lessmore fantasztikus repülő könyvei

 

Lélekemelő filmekre mindig szükségünk van. Különösen olyan időszakokban, amikor nehezebb megkapaszkodnunk a hitben. Amikor a körülöttünk lévő világ a szétesés jeleit mutatja. Ilyenkor segítség tud lenni egy kis csend, egy könyv, az írás élvezete vagy épp az olvasásé. Így van ezzel Mr. Morris Lessmore is, aki New Orleans francia negyedében próbálkozik megírni az emlékiratait. Kicsit furcsálljuk törekvését, hiszen viszonylag fiatal úriemberről van szó. Miközben az erkélyen üldögél, hirtelen vihar támad, és az erőre kapó szél kifújja Morris betűit a könyvéből, majd a készülő memoárt is elragadja. Míg az író kétségbeesetten kapkod az iratok után, a vihar még erősebb lesz, elfújja az épületeket, végül őt magát is. Morris hamarosan egy látszólag kietlen helyen találja magát. Gyorsan világossá válik azonban, hogy a látszat csal. Kiderül, hogy a könyveknek itt az emberekéhez hasonló, saját élete van, sőt, még repülni is tudnak. Hősünk ott marad ezen a számára csodabirodalmat jelentő helyen, ahol új munkát kap: a könyveket felügyeli. Reggelit ad nekik, megjavítja, öltözteti őket és könyvkölcsönzőt nyit, amivel a lakók életét is szó szerint színesebbé teszi. De mi lesz végül saját írásművével?

A Mr. Morris Lessmore fantasztikus repülő könyvei című animációs rövidfilmet Buster Keaton színész-humorista, az Óz, a csodák csodája című klasszikus és a könyvek szeretete ihlette. A film elején nehezen tudjuk eldönteni, hogy milyen irányt vesz majd a történet, de ha ráhagyatkozunk arra a mindent felforgató viharra, valami egészen varázslatos élmény születik. Ritka az olyan film, amely után örömmel emelünk le a polcról egy könyvet, hiszen úgy gondolhatjuk, a mozgóképben úgyis benne van a lényeg! Mr. Morris Lessmore azonban azt mondja, hogy olvass! Vedd elő a régebbi könyveket is és lapozd fel őket, gazdagítani fogják az életedet! Lenyűgöző animációs film született, remek zenei aláfestéssel. Mr. Lessmore könyves birodalma egyszerre tartogat ínyencségeket az irodalom, a film-, a képzőművészet és a zene rajongóinak is. A Mr. Morris Lessmore fantasztikus repülő könyvei (The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore) című amerikai animációs rövidfilm a Vimeo videómegosztó webhelyen érhető el.

 

 

A kis kockák háza

 

Egész életünkben mást se csinálunk, csak építkezünk. Építjük az életünket, hogy előrébb vagy épp feljebb jussunk. Ezen az úton számtalan nehézség gátol, amelyek úgy fojtogatnak és fenyegetnek minket, ahogy a filmben szereplő főhősünket a víz. Egy kicsiny szoba marad csupán számára és az emlékei. Azokból is egyre kevesebb, mert élettere mindenféle értelemben beszűkül. Ahogy városát elárasztja a víz, arra kényszerül, hogy téglákkal tovább építkezzen. Ő maga szárazon marad, miközben alatta hol kisebb, hol nagyobb kockaépületek sorakoznak – életének egy-egy állomása. Egyik nap az új házrész felépítése után visszamegy az előző lakásrészbe az ottmaradt holmijaiért, ám leejti a pipáját, amit elnyel a mélység. Búvárruhát szerez, hogy visszaszerezze ezt a számára sokat jelentő tárgyat. Az öregember a rég elfeledett terek, emlékek felé veszi az irányt…
A japán Kunio Kato mindössze 33 évesen készítette el A kis kockák háza című animációs rövidfilmjét. A megvalósítás erőteljes tartalmi mélységgel párosul, a film minden képkockájával az egyszerűség és a szépség mellett tör lándzsát. Metaforái nem olyan mélyek, mint a házak alatti tenger, de nem is kell, hogy azok legyenek. Minden, amit a film átad nézőjének, világos és elsősorban érzelmekre ható. A japán minimalizmussal átitatott animáció szép és elegáns. A filmzene sem tolakodó vagy domináns, épp annyira van jelen, mint egyszerű kísérő egy tartalmas utazáson. Kunio Kato filmje egy csodálatos tizenkét perces élmény, amely minden dicséretet megérdemel. A kis kockák háza (Tsumiki no Ie) című japán animációs rövidfilm a Vimeo videómegosztó webhelyen érhető el.

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Fotó: Apple+ TV

Legújabb könyveink: