Mi lesz veled, Narnia?

Az elmúlt hónapokban nem láttak napvilágot újabb hírek a Narnia Krónikái sorozatváltozata kapcsán, viszont mivel a járványügyi veszélyhelyzet miatt minden forgatás leállt, gyakorlatilag arról van szó, hogy ezeknek a produkcióknak is elnapolták a forgatását. Érdemes kicsit áttekinteni, mi történt az elmúlt években a Narnia-filmek körül.

mi-lesz-veled-narnia

Már közel két éve, hogy a Netflix internetes tartalomszolgáltató bejelentette, hogy több évre szóló szerződést kötött a C.S. Lewis Company céggel, hogy sorozatot és filmeket készíthessenek az író legsikeresebb műve, a Narnia Krónikái alapján. A megállapodás azt jelenti, hogy a Netflix adaptációs jogot szerzett a teljes Narnia szériához, tehát mind a hét megjelent kötetből készíthetnek feldolgozást. A Trónok harca és a Vaják sikere után nem meglepő, hogy egyre több alkotó lát lelki szemei előtt sorozatként megvalósuló nagyköltségvetésű fantasy-kat. Douglas Gresham, az első három Narnia-film producere nemrég így nyilatkozott a tervekről:

 

 

 

 

„Szeretném, ha epizodikus lenne. Egy film esetében mindössze egy órád van. Talán kettő, ha nagyon kinyújtod, hogy át tudd formálni a könyvet egyetlen filmmé. De egyszerűen nem tudod megcsinálni… Nem tudod az egész könyvet, minden egyes apróságát, részletét a vászonra varázsolni.”

 

Az elmúlt hónapokban nem láttak napvilágot újabb hírek a Narnia Krónikái sorozatváltozata kapcsán, viszont mivel a járványügyi veszélyhelyzet miatt minden forgatás leállt, gyakorlatilag arról van szó, hogy ezeknek a produkcióknak is elnapolták a forgatását.

Érdemes kicsit áttekinteni, mi történt az elmúlt években a Narnia-filmek körül.

A keresztény irodalmat tekintve a Biblia után a legolvasottabb könyveknek számítanak Carl Staples Lewistól a Narnia Krónikái. A hétkötetes mesefolyam a huszadik század egyik kimagasló sikere.

A megfilmesítési jogokra nem meglepő módon a Walt Disney Pictures csapott le, de csak 1+1 filmre kötelezte el magát. 2005-ben Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény még hollywoodi mércével mérve is komoly kasszarobbantónak bizonyult, így a következő filmre korábban ritkán látott költségvetéssel készült az Egérbirodalom. Hamar kiderült, hiba volt. A 2008-as nyári blockbuster-szezon kellős közepén dobták be a Caspian herceget, aki simán elvérzett olyan vetélytársakkal szemben, mint A sötét lovag, Indiana Jones vagy a Vasember. A Disney kihátrált a produkció mögül, amire így a 20th Century Foxhoz került.

 

A Hajnalvándor útját 2010-ben már új stábbal készítette el a stúdió. A film ugyan hozta a Caspian nézőszámát és bevételi mutatóit, de a kritikák lehúzták és egyértelművé vált, a rajongókon kívül nem sikerült újabb nézőket bevonzani rá.

A következő öt évben teljes csend honolt az esetleges folytatás kérdése körül. Míg 2015-ben David Magee, a Pi életének írója meg nem szellőztette, hogy ő írja az (időrendben) hatodik történet, Az ezüst trón forgatókönyvét.

Nem sokkal később, 2016 elején Mark Gordon, a filmek producere azt nyilatkozta, hogy hamarosan elkezdik a munkát az új mozifilmen a Sony stúdióval, és már nagyon izgatottak: „Várhatóan egy teljesen új filmsorozat indul. Teljesen eredeti. Eredeti karakterek, más rendezők, egy teljesen új csapat fogja készíteni.” Mark Gordon annyit még elmondott a rajongók megnyugtatása végett, hogy a „teljesen új karakterek” a Narnia-univerzumból származnak majd, tehát senkit sem fognak kitalálni a történet kedvéért.

 

Újabb két év telt el és a Sony addig ügyetlenkedett a stáb, az adaptáció és a színészek kiválasztása körül, hogy a Netflix egy jól irányzott ajánlattal beelőzte őket. Más kérdés, hogy láthatóan most ők is inkább a Vaják sorozatra összpontosítanak.

Pedig rajongók milliói várnák az újabb Narnia-filmeket, akár sorozat, akár egészestés film formájában. Bízunk benne, hogy hamarosan megnyugtató hírek érkeznek a forgatások újrakezdéséről.

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Fotó: justwatch.com

Legújabb könyveink: