Minden egy egérrel kezdődött: 100 éves a Disney

Mickey egér meghozta a világsikert Walt Disney-nek és testvérének, Roy-nak. A fogalommá vált filmipari cég 100 évvel ezelőtti kezdeteiről és alapítójáról olvashatunk.

minden-egy-egerrel-kezdodott-100-eves-a-disney

Mért vált akkora sikerré Mickey egér? És ki volt Walt Disney, a megteremtője? Most bemutatjuk Walt Disney történetét, a nehéz, sikertelen kezdetektől egészen a világszintű ismertségig, amelyben közrejátszott Disney tehetsége, zsenialitása és kitartása.

 

 

 

 

Kezdetben volt az egér – vagyis 1928. május 15-én jelent meg először Mickey egér egy Hollywoodban bemutatott rövidfilmben. Első alkalommal azonban nem igazán keltett nagy érdeklődést, sőt, úgy tűnt, hogy bukásra van ítélve. De novemberben fordulat állt be, ugyanis megjelent a Willie gőzhajó című kisfilm, amelyben Mickey egér fütyörészve irányítja a hajót, és közben összetűzésbe kerül a kapitánnyal, Falábú Pete-tel. A történet hatalmas sikert aratott. Egyenes út vezetett ahhoz, hogy az emberformájú egér világszerte híressé váljon.

 

Mickey egeret Walt Disney és Ub Iwerks alkotta, de az egeret Disney-hez kötötték, és ő adta az egér hangját is az első filmekben. A történet öt évvel korábban kezdődött, amikor 1923. október 16-án – kicsit több mint száz évvel ezelőtt – Walt és testvére, Roy megalapították a Disney Brothers Studio-t. A kis stúdió animációs rövidfilmeket gyártott, majd 1986-ra a nagyhírű Walt Disney Companyvá nőtte ki magát. Olyan halhatatlan mesterművek születtek itt, mint a Hófehérke és a hét törpe (1937), Pinokkió (1940), a Fantázia (1940), Dumbó (1941), Bambi (1942), Hamupipőke (1950), Pán Péter (1953), Mary Poppins (1964), A kis hableány (1989), A szépség és a szörnyeteg (1991), Aladdin (1992) és Az oroszlánkirály (1994), csak hogy néhányat említsünk. A két testvér vállalkozása az évek múltával világhatalommá vált: 220 000 alkalmazottat foglalkoztat és számos ágazatban van jelen a filmek, tévésorozatok, videojátékok, vidámparkok (pl. Disneyland és a Walt Disney World), zenei studiók, kiadók, üdülőparkok és üzletek világában. Más cégeket is felvásárolt, például a Marvelt és a Lucasfilmet, amelyekkel még inkább gazdagodott a szellemi tulajdonának portfóliója, például a Csillagok háborújával és a szuperhősös filmekkel. De minden egy egérrel kezdődött.

Miért vált Mickey akkora sikerré? Azért, mert pozitív karakter. Önzetlen, bátor, egyedül is kiáll a megpróbáltatásokkal szemben. Kalandjai során olyan értékek jelennek meg, mint a barátság, bátorság, hűség és az igazságosság.

Mickey tehát csodálatra méltó hős, akivel az ember szívesen azonosul. A világát pedig számos másik érdekes figura is bővíti: Donald kacsa, Goofy, Minnie egér, Falábú Pete, a Bigi Boyok, és Dagobert bácsi.

 

És ki volt a megteremtője, Walt Disney? Walt Disney 1901-ben született Chicagóban egy ötgyermekes család negyedik szülöttjeként. Nem voltak jómódúak, az édesapja újságkihordóként dolgozott, az édesanyja állami iskolában tanított. Apja nyomdokaiba lépve Walt tizenhat éves korában dolgozni kezdett, és újságok, cukorkák, édességek és üdítők árusításával foglalkozott a Missouri Pacific vasúttársaságnál. A művészettel autodidakta módon ismerkedett meg, mindössze egy esti rajzkurzuson vett részt a Chicagói Képzőművészeti Akadémián. Tizennyolc éves korában a Vöröskereszt önkénteseként Franciaországba utazott egy rövid időre. Visszatérve egy reklámügynökségnél helyezkedett el. Itt kezdtek el megmutatkozni a képességei, és itt kötött barátságot Ub Iwerksszel, aki a legközelebbi munkatársává vált, és Mickey egér társalkotója lett.

 

 

Amennyire nagy tehetsége volt Walt Disney-nek a művészethez, annyira kevéssé volt üzleti érzéke. Ezt a hiányosságot testvére, Roy pótolta, aki visszaemlékezett arra az időre, amikor Walt üdítőt és újságot árult a vonatokon: „Walt nem tudta számontartani a napi árut és követni az eladásokat, így mindig csak veszteséget termelt, és a végén mit gondolnak, vajon ki fizette ki az adósságait?”

Walt Disney mégis az „amerikai álom” mítoszának jellegzetes alakja, az ember, aki a saját szerencséjének volt a kovácsa. A tehetsége erejével (és az üzletet irányító Roy segítségével) világszerte sok ezer ember szívét megnyerte.

Volt benne zsenialitás bőven, és kitartás jellemezte. Tudta, hogyan álljon újból talpra a kudarcok után és haladjon előre. Ezt bizonyítja a Disneyland 1955-ös megnyitójáról szóló anekdota is. A nyitónap katasztrofálisan sikerült. Számos technikai probléma merült fel, a nagy hőség miatt a friss aszfalt megolvadt, a szökőkutakból nem folyt a víz, a park több attrakciója hirtelen meghibásodott, és a büfék közül sem mind működött. A vártnál sokkal, de sokkal többen vettek részt a rendezvényen. Ekkor Walt Disney rájött, hogy sokan hamis jegyet vásároltak, vagy fizetés nélkül egyszerűen kikerülték a belépőkapukat. Azonban ahelyett, hogy pánikba esett vagy őrjöngeni kezdett volna, inkább magához ragadta a mikrofont, és a hangja az egész parkban hallatszott. Megköszönte a sok „hívatlan vendég” lelkesedését, és hogy ennyi mindent megtettek azért, hogy ott lehessenek. Barátságos hangvételével a kellemetlen esetet mulatságos pillanattá változtatta. A nap így is káoszba fulladt, manapság mégis fontos történelmi eseményként emlékeznek rá: ez volt a nap, amikor a világ egyik legkedveltebb helyszíne megnyitotta kapuit.

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Fotó: nyitókép: IMDB; belül: Wikimedia Commons

Forrás: https://www.cittanuova.it/tutto-nasce-da-un-topo-100-anni-dalla-nascita-della-disney/?ms=005&se=028

Fordította: Szeles Ági

Legújabb könyveink: