Egy év a családban az Új Várossal

Év vége táján sokunkban megfogalmazódik az igény, hogy visszatekintsünk a mögöttünk álló évre, számba vegyük, hogy mit végeztünk jól, vagy éppen miben szorulunk még irgalomra, milyen jó és rossz dolgok történtek velünk, hogy aztán hálát adjunk ezért a színes csokorért. Mi is erre gondoltunk az Új Városnál, és év végi ajándékként átnyújtunk egy színes válogatást a családokról, családoknak szóló írásainkból.

egy-ev-a-csaladban-az-uj-varossal

1. Tánc egy életen át


Sokan sokféle tanácsot adnak, hogyan ápoljuk a házasságot, hogyan tartsuk fent a szeretetkapcsolatot. Számos cikk jelent meg az oldalunkon ebben a témában is, és remek tanácsadó könyvek kaphatóak ma már. Mégis mindenkinek magának kell megtalálni a személyiségéhez, alkatához leginkább illő megoldásokat. A kapcsolatra fordított idő, a személyre szabott szeretetet nem megspórolható. Talán erről is szól ez a kis írás, ajánljuk szeretettel. A cikk címére kattintva érhető el az írás.

https://ujvarosonline.hu/eletmod/megujito-tanc-isten-csodairol-a-hazassag-hete-tukreben

2. Nehézségek vállalása: sérült gyermek a családban


Vannak az életben váratlan krízishelyzetek, melyeket nem könnyű megélni, kívülről meg nehéz végignézni, és sokszor tanácstalanok vagyunk, mi is lenne a segítés megfelelő módja. Több írás is született, amiben néhányan vállalták, hogy megosztják krízisélményüket, azt, hogy miként találták meg abban a helyzetben újra az életüket, vagy miként élnek azóta is együtt az erőt próbáló helyzettel. Az első történetben egy nagycsaládos édesanya mesél sérült gyermeke születéséről, hogy a kezdeti, válasz nélkül maradt „Miért?” után, hogyan találják meg a „Hogyan tovább így?!” életüket. Gondolatai segíthetnek, hogy jobban megértsük, mi lehet az igazi segítség egy ilyen helyzetben a család, a szülők, a gyerekek számára.

https://ujvarosonline.hu/eletmod/serult-gyermek-a-csaladban-egy-edesanya-mesel

3. Online oktatás hatásai a kamaszokra


Sok szempontból rendhagyó volt ez az év. Bennünket, felnőtteket is számos kihívás elé állított a járványhelyzet, amit jól-rosszul, hol türelemmel és találékonyan, hol sírva vagy küszködve éltünk meg. A gyerekeknek sem volt könnyű a dolguk ebben a felborult élethelyzetben. Egy pszichoterapeutát kérdeztünk a kamaszok pszichés állapotáról, és válaszai nyomán talán értőbben, felkészültebben állhatunk e nehéz helyzetben gyermekeink, diákjaink mellett.

https://ujvarosonline.hu/eletmod/kamaszok-online-oktatas-nemeth-laura-pszichoterapeuta

4. Dicsőítő ima a családban


A házaspároknak és így a családoknak is sokat adhat a közös hit. Ennek megélése is sokféle módon lehetséges. A szentmise látogatása, a közös esti ima, a lelki olvasmányok sok családban jelen vannak. A Markó házaspár felfedezett és gyakorol egy kevésbé ismert és elterjedt imaformát, a dicsőítést. Nemcsak azt mesélik el, hogyan ismerték meg, hogy pontosan mi is ez, hanem azt is, hogy ez milyen mélyreható változásokat hozott a saját személyes hitükben, a családi életükben és a kapcsolataikban. Valamint hogyan növelte meg bennük és körülöttük a szeretetet.

https://ujvarosonline.hu/lelkiseg/teljes-oromben-isten-jelenleteben-dicsoites-a-mindennapokban

5. Női létünk felfedezése és megélése


Manapság gyakran halljuk azt a kifejezést, hogy én-idő. Bizony nem lehetünk mindig „szolgálatban”, néha ki kell kapcsolnunk nemcsak a munkából, de a családi szerepeinkből is. Különleges alkalom adódott erre a nők számára tavasszal egy online lelkigyakorlat keretében, amikor is a napi feladatok segítségével közelebb kerülhettünk női hivatásunkhoz, Istenhez és végső soron önmagunkhoz. A májusban, Mária hónapjában, imatámogatással kísért lelkigyakorlat, ahol több ezren közösen haladtunk napról-napra, bizonyára különleges kegyelmeket hordozott, de nincs akadálya, hogy akár ismétlésként, akár először végigjárjuk ezt a lelki utat. A cikk végén lévő linken megtaláljuk a napi feladatokat.

https://ujvarosonline.hu/lelkiseg/noi-letunk-felfedezese-online-lelkigyakorlat-maria-utjan

6. A nagyszülők kincsek


Ferenc pápa javaslatára idén először tartották meg a nagyszülők és idősek világnapját. Fontos ez a kezdeményezés, hogy ráirányítsuk a figyelmet, mekkora értéket jelentenek a családban az idősek, milyen más és milyen fontos az ő kapcsolatuk az unokákkal, hogy bár a technológiai fejlődés következtében ma már konkrét tudásanyagot kevésbé várhatunk tőlük, de emberi, megélt bölcsességet annál inkább. Örömmel ajándékozzák nekünk az idejüket, ha igényt tartunk rájuk.

https://ujvarosonline.hu/tarsadalom/nagyszulok-napja-a-gyengedseg-mint-tarsadalmi-ertek

 

 

 

 

7. Az online tér útvesztőiben

 

Én-időnek látszik, de sokkal inkább bénító-időnek nevezném a közösségi oldalakon töltött időt. Általánossá vált, hogy a „csak rápillantok” késztetések már nemcsak a munkaidő végén jönnek el, hanem kávézáskor, utazás közben, a családi asztalnál, de sokszor már vécére is a készülékkel indulunk. Ha úgy vesszük, nem szorosan vett családi téma, de nagyon is az: egyre inkább érint minden családtagot. A közölt történet egy egyedi út, ami radikális választásba torkollott. Lehet, hogy neked más az utad, de a lényeg, hogy hozz tudatos döntést: te használd a facebook-ot, ne pedig ő téged!

https://ujvarosonline.hu/eletmod/facebook-nelkul

8. Házasként is randizni kell

 

„Boldogan éltek, míg meg nem haltak.” A mesék ugyan itt érnek véget, de a házasság voltaképpen itt kezdődik, és hogy milyen lesz, hogy valóban boldog lesz-e az az élet, az sokban múlik rajtunk is. Tenni érte nap mint nap nem is olyan egyszerű, és talán az első lépés az lehet, ha egyáltalán akarunk, és nem gondoljuk azt, hogy az csak úgy magától menni fog. A folyamatos tettekhez pedig a házasság előtti ismerkedős, együttjárós életszakaszunkból meríthetünk már bevált ötleteket: ilyen például a randizás, amit semmiképpen se hagyjunk abba a házasságkötéssel!

https://ujvarosonline.hu/eletmod/hazaskent-is-randizni-kell

9. A családi közösség öröme

 

Az én-idő és a kettesben töltött idő mellett nagyon is szükség van családi-időre. Nem kell itt nagy dolgokra gondolni: a közös társasjátékozások, hétvégi kirándulások, étkezési rituálék, rokonlátogatások, de akár a különböző ünnepek vagy hétköznapok apró mozzanatai is a család szent idejévé válnak. A legsikerültebb vagy éppen legviccesebb pillanatok aztán szállóigévé válva erősítik a családi összetartozást, és a továbbvihető hagyományok magját képezik.

https://ujvarosonline.hu/eletmod/szalloigek-a-csaladban

10. Újra egyedül: özvegyek tapasztalata

 

Számos élethelyzet előfordulhat a családi élet évszakaiban. Ebben az írásban olyan özvegy feleségek vallanak, akik hosszú, közös élet és a gyerekek kirepülése után maradtak egyedül. Tapasztalatuk nem panaszkodás, hanem annak az őszinte leírása, hogyan keresi és találja meg az ember az értelmét egy új életszakasznak. Hitük, erejük nemcsak a hasonló helyzetben lévőknek szól, és nem is csak azoknak, akik gyermekként vagy rokonként állnak egyedül az maradtak mellett. Mindannyiunkhoz szól, hiszen a lelkiismeretünkben, az imában, és majd a végső napon is egyedül, önmagunkért felelősen kell megállnunk Isten előtt.

https://ujvarosonline.hu/eletmod/egyedul-egyedul-ozveggye-valni-egy-hosszu-hazassag-utan

11. Nyitni mások felé: családok közösségben

 

A mai családok nagyon izoláltak. Kevésbé jellemzőek a generációs együttélések, a fiatalok sokszor a tanulás, majd a munka miatt nagyvárosokba költöznek, nincsenek meg a kapcsolati hálók, vagy a korábbi baráti kör még nem alapított családot. Fizikailag és lelkileg is nagy segítség lehet, ha hasonló családokkal összefogva közösséget alkotunk. Itt megoszthatjuk egymással a párkapcsolati, gyereknevelési nehézségeinket, ötleteinket, láthatjuk, hogy mások is hasonló kihívásokkal küzdenek. Írásunk végigveszi, hogyan is érdemes egy ilyen megtartó közösséget szervezni.

https://ujvarosonline.hu/eletmod/hazas-csoport-a-megtarto-halo

12. Egy közép-európai család

Minden család egyedi, ugyanakkor nemzetek, térségek, földrészek családjai hasonló történelmi és egyéni tapasztalatokat élnek át. A nagyobb közösség értékei, a közös múlt és kultúra összekötnek, és a kisebb egységet, a családot is segítik identitása kialakításában és megtartásában. Nekünk, magyaroknak bizonyára sok helyütt ismerős lesz a német-szlovák házaspár története, értjük a kontextust, s így talán döntéseik és egyedi megoldásaik is eljuthatnak a szívünkig és inspirálhatnak minket.

https://ujvarosonline.hu/tarsadalom/egy-kozep-europai-eletut-interju-andreas-heitmann-nal

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Fotó: Luke Porter / unsplash

Legújabb könyveink: