Egyetlen szerelem létezik

A szerelmesek napján Chiara Lubich levelét közöljük, amit a húgának írt, aki épp a vőlegényét várta haza a frontról. Hogyan látja egy Istennek szentelt az emberi szerelmet? Hogyan szerethetjük legjobban Istent úgy, hogy közben ne kerüljön második helyre a szerelmünk se? Ez a levél mindenkinek érdekes: aki szerelmes, aki szerelmes Istenbe, aki vágyik a szerelemre és aki újra fel akarja magában éleszteni a szerelmet.

egyetlen-szerelem-letezik

Trento, 1944. január 30.

 

Kedves kis Húgom!

Talán úgy látod, hogy az én életem távol áll a tiedtől, pedig szeretném ezt veled testvéri szeretetben megosztani. Tudom, hogy szeretsz engem, láttam, ahogy felnőttél mellettem a szeretetben, s hidd el, hogy te is választhatsz egy nagy ideált! Még akkor is, ha egy kicsit más utat jársz, mint én. Ha férjhez akarsz menni, azt nem teheted úgy, mint a világon a többi lány. Te is Istennel kötsz házasságot, mint én.

Azt kérded, hogyan?

Ha Paolo visszatér a frontról, és ez biztosan így lesz, akkor hazatérésében Isten akaratát kell látnod…

Azt szeretném, ha a magasba szegeznénk tekintetünket, a mennyországra, te a saját utadon, és én is a sajátomon. Kérlek, halld meg szeretetem kiáltását: ne oszd meg a szívedet itt a földön, ne oszd meg szeretetedet!

 

 

 

 

Csak egyetlen szeretet létezik, húgocskám, egyetlen egy: az Isten iránti szeretet.

De ne érts félre, figyelj rám! Az életben van egy mindennél nagyobb ideál: a szeretet. De vajon kit szeressünk? Istent. Ő ott lakik minden teremtmény szívében. Neked azonban – mivel ez az Ő akarata –, különösen egy ember szívében kell meglátnod Őt: Paolo szívében.

Jobban kell szeretned Paolót, mint eddig, mert Isten lakik benne. Próbálj megérteni, kérlek!

Az Isten iránti szeretetedet azzal mutatod meg, hogy a lehető legjobban szereted Paolót.

Miatta tagadd meg önzésedet és a vágyat, hogy magadba zárkózz, miatta mondj le kényelmedről és minden hibádról… Ha arra törekszel, hogy Paolóban Istent lásd, akkor iránta való szereteted sosem ér véget.

Csak így lehet egyre nagyobb benned a szeretet.

 

Mindig veled vagyok: Chiara

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Fotó: CSC Media

Forrás: Chiara Lubich: Lettere dei primi tempi. Citta Nuova, Roma, 2010.

Fordította: Fekete Mária

Legújabb könyveink: