Folyamatosan megújított igen

Gyümölcsoltó Boldogasszonykor az angyali üdvözletre emlékezünk: Mária igenjére, ami az emberiség igene Istennek, s mindannyiunk számára példa. Van Thuân bíboros gondolatai segíthetnek, hogy előkészítsük lelkünket az ünnepre.

folyamatosan-megujitott-igen

Napról napra világosabban megértem a Szentírás ezen szavait: „Amennyivel magasabb az ég a földnél, annyival magasabbak (…) az én gondolataim  a ti gondolataitoknál” (Iz 55,9). Megértem, hogy életem választások sorozata: minden pillanatban döntenem kell Isten és az Ő művei között. Mindig új döntés ez, mely megtéréssé, odafordulássá válik.

 

 

 

 

Mária, amikor Istent választotta, föladta korábbi terveit anélkül, hogy teljességgel megértette volna azt a titkot, mely testében és élethivatásában valósággá kezdett válni. Attól a perctől kezdve élete folyamatosan megújított igen: „történjék velem szavaid szerint”, kezdve a betlehemi istállótól az egyiptomi menekülésen és a názáreti asztalosműhelyen át egészen a Kálváriáig.

 

Újra és újra egyazon választás előtt állunk: „Istent és nem az ő műveit”. Éppen ezáltal lehet Mária szemtanúja az ígéretek beteljesedésének: megpillanthatja a föltámadott Fiút, akit nemrég véresen tartott karjaiban; láthatja, amint a tanítványok csoportja újra összeáll és minden népnek hirdeti az evangéliumot; tanúja annak, hogy boldognak és Isten anyjának hirdeti őt minden nemzedék, és hogy Istenszülőnek nevezik őt, aki a kereszt alatt egy közölünk való, egyszerű embert kapott isteni Fia helyett.

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Fotó: Egedi Marianna

Forrás: Testimoni della speranza, Citta Nuova, Roma, 2008. 63. o. Magyarul: Amint az Atya szeretett engem… 2. Új Város, Budapest, 2010. 109.

Legújabb könyveink: