Húsvéti szemekkel

Az utóbbi évek történései, a jelenlegi háborús és társadalmi konfliktusok a jövő bizonytalanságát és kiszámíthatatlanságát hordozzák. De a húsvét „Jézus végleges győzelme a gonosz, a bűn és a halál ellen”.

husveti-szemekkel

2020-ban ünnepeltük Chiara Lubich, a Fokoláre Mozgalom alapítója születésének 100. évfordulóját, amelyről szülővárosában, Trentóban értékes fotókiállítással emlékeztek meg. Ugyanezen év nyarán egy filmet is elkezdtek forgatni, amely elsősorban a mozgalom kezdeti éveire összpontosított, és amelyet azóta Magyarországon is láthattunk. Sok minden történt 2020 óta: a világjárvány, a háború Ukrajnában, a Palesztina és Izrael közötti konfliktus, sőt, az erőszak minden formája megjelent, hatalmi játszmák sorával együtt…

 

 

 

 

A kialakult helyzet megzavarta a biztonságos és stabil életet teremtő koordinátarendszerünket, és a jövő bizonytalanságának és kiszámíthatatlanságának fájdalmas tapasztalatát okozta.

Az emberiség törékenységének leleplezésével együtt rávilágít a félreértésekre, amelyek szabályozzák társadalmunkat, valamint arra, hogy mennyi hamis képzeten és értelmezésen alapul az, amit politikának és vallásnak hívunk.

A tudománynak egy eddig nem is sejtett sebezhetőséggel kell szembenéznie. Enzo Bianchi (az olaszországi Bose szerzetesi közösség alapítója) korunkat az apokalipszishez hasonlította, „nem a szó megszokott értelmében, a katasztrófákra és a világ végére értve, hanem a szó etimológiai, biblikus gyökerű értelmében: az apokalipszis a leplek felemelése, annak a feltárása, ami, noha már elsüllyedt, valaha jelen volt”.

Ferenc pápa nagyszerű összefoglalásában azt állítja, ez az időszak arra alkalmas, „hogy bátorságot merítsünk a lehetőségek újfajta elképzeléséhez, azzal a realizmussal, amit csak az evangélium tud nyújtani.”

 

Fotó: Antal M. Gergely

 

A jelenlegi helyzet sokunknak eszébe juttatja a második világháború éveit, amikor a mozgalom az első lépéseit tette. „Hullottak a bombák és minden összeomlott”, ahogy Chiara Lubich a kezdeti idők történetét mesélte.

2020 tavaszán a Mozgalom akkori elnöke, Emmaus Maria Voce kiemelte, hogy a körülmények segíthetnek egy új frissesség, újjászületés felé, Jézus Nikodémusnak adott válaszára utalva ezzel, aki azt kérdezte, hogyan születhetne újjá egy öreg ember.

Csak a Lélekben, a Lélek által lehetséges ez az újjászületés.

„Most […] hogyan születhetnénk újjá? Hogyan születhet úgy újjá Mária Műve [a Fokoláre Mozgalom], ahogy az Chiara szívében egykor megszületett? A Lélek képes erre, a Lélektől kapta Chiara a karizmát, Ő vezet minket most is minden pillanatban, a köztünk élő Jézus Lelke.”

 

2020. március 27-én este, az üres és esőben csillogó Szent Péter téren a Szentatya rendkívüli imában az egész világgal együtt könyörögve kérte: „Arra hívsz meg minket, hogy a próbatétel jelen idejét a döntés idejeként éljük meg. Nem a Te ítéleted ideje ez, hanem a mi ítéletünké: annak az ideje, hogy döntsünk, mi az, ami számít, és mi az, ami elmúlik.

Külön kell választanunk azt, ami szükséges, attól, ami nem az. Annak az ideje van, Urunk, hogy az életünk útját újból Feléd és a többi ember felé irányozzuk.”

Ferenc pápa évek óta ismétli, hogy a harmadik világháború már folyamatban van, és minden lehetséges alkalommal próbálja az értésünkre adni, hogy minden háború az emberiség veresége, a fegyvergyártókat pedig bátran és határozottan vádolja azzal, hogy ők a háborúk egyedüli nyertesei.

A 2021-es nagyböjt első vasárnapján tartott szentbeszédében a pápa Jézus kísértéseit így magyarázta: „Jézus a pusztában arra emlékeztet bennünket, hogy a keresztények élete az Úr nyomdokain járva nem más, mint a gonosz lélek elleni harc.” „Tisztában kell lennünk a ravasz ellenség jelenlétével” – szögezte le a pápa –, és „fel kell készülnünk arra, hogy megvédjük magunkat vele szemben és harcoljunk ellene.” A húsvét „Jézus végleges győzelme a gonosz, a bűn és a halál ellen”.

 

 

Halála előtt egy évvel Klaus Hemmerle püspök úr – hogy kifejezze a Chiara Lubich által kijelölt utat a béke építésére –, a következőképpen fogalmazta meg „húsvéti jókívánságát”:

 

„Azt kívánom, hogy legyen húsvéti szemünk,

amely képes

a halálban is egészen az életig látni,

a bűnben a megbocsátásig,

a megosztottságban egészen az egységig,

a sebekben egészen a ragyogásig,

az emberekben egészen az Istenig,

Istenben egészen az emberig,

az »én«-ben egészen a »te«-ig.

Ebben áll a húsvét ereje.”

 

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Fotó: Pexels (2), Altal M. Gergely (2)

Fordította: Szeles Ági

Legújabb könyveink: