Nagyböjti meghívás – az anyagi javaink

Nagyböjtben minden hétfőn ötletekkel segítünk, hogy életünk bizonyos területein hogyan tudunk különböző önmegtagadási gyakorlatokat végezni, s ezek által tökéletesíteni Isten az és az emberek iránti szeretetünket. Első elmélkedésünk az anyagi javainkhoz való viszonyunkról szól.

nagybojti-meghivas-az-anyagi-javaink

A nagyböjt kezdetén járunk, ilyenkor jó, ha elhatározunk valamilyen erénygyakorlatot például egy önmegtagadást és a szeretetnek egy tettét. Bár sok jó napi elhatározási terv kering az interneten, talán eredményesebb azokat egy-egy hétre kitűzni, mert így könnyebben megjegyezhető. Többeket ismerek magamon kívül, akik évek óta a bűnbánati időre az édességről való lemondást tűzik ki (kivéve az ünnepnapokat, vagy ha vendégekkel próbálnak így eggyé válni) Jézus iránti szeretetből, én például ezt a pénzt a közösségem szegényei javára utalom. A szeretet elhatározásaként a havi életigét törekszem megélni fokozott intenzitással. Ez a helyzettől függően más-más szeretet tettekre indít.

A szeretet megélésének egyik módja az anyagi javaink közösbe tétele.

Ahogy az ősegyházról írja a Szentírás: „Mindenük közös volt” (Csel 4,32), de „nem úgy, hogy másoknak könnyebbségük legyen, nektek pedig nyomorúságotok, hanem az egyenlőség szerint” (2 Kor 8,14).

Ferenc pápa és Chiara Lubich ide sorolják az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit. Ilyenek az éhezőket megetetni, a szomjazókat megitatni, a szomorúakat megvigasztalni (akár csak egy mosollyal, egy integetéssel), a hontalanokat befogadni, a ruhátlanokat öltöztetni, a betegeket ápolni, a foglyokat meglátogatni. Ma kiemelten hívva vagyunk az ukrajnai háború menekültjeinek felajánlani valamit, vagy a migránsoknak, a hajléktalanoknak ajándékozni.

Az elhatározásokat mindenkinek magához kell mérnie: hogy az ne legyen se túl nagy, melyet aztán abbahagy az ember, se túl kicsi. Ha mégis abbahagyunk valamit, az újrakezdés mindig meghívás.

Az anyagi javak előállítása a munkánk gyümölcse. Az elhatározásunk vonatkozhat arra is, hogy nagyobb elkötelezettséggel végezzük a munkánkat, kevesebb üresjáratot engedélyezünk magunknak munkaidőben. De lehet, hogy éppen az az önmegtagadás számunkra, hogy a munkaidőn kívül nem foglalkozunk a munkahelyi dolgokkal, időben hazaindulunk a családunkhoz, hétvégén nem dolgozunk.

A gyermekek számára a munka: a tanulás. Amilyen mértékben becsületesen tanul valaki – képességei szerint –, olyan mértékben építi a jövő társadalmát. Gyermekek lemondhatnak egy-egy túró rudiról vagy hasonló kicsinységről, attól függően, mijük van.

 

 

 

 

A „Laudato Sí”, a Ferenc pápa által megfogalmazott dokumentum újdonsága, hogy nemcsak a levegő a víz vagy a növények védelméért áll ki, hanem „ökológiai megtérésre” hív. Az emberről beszél, aki például éhezik vagy migránssá válni kényszerül. A Tanganyika-tó környékén úgy visszahúzódott a víz, hogy sokan éheznek, szomjaznak családjukkal, mert sem a halászatra, sem a földművelésre nincs mód, amelyből eddig nyomorogva, de megéltek.

Mit válaszolhatok én e kihívásokra?

A táplálkozás, a víz, az elektromosság, a gáz, s minden pénzbe kerülő kiadás csökkenthető. Nézzünk utána, hogy egy nyomorgó vidéken élő gyermek mennyit fogyaszt a mi gyermekeinkhez viszonyítva?

Az elmúlt kilenc évben, hazánkban a szegénységi mutatók kezdeti növekedését 2012-től (35%) számottevő csökkenés követte, 2018-ban az előzetes adatok szerint már csak a népesség kevesebb, mint ötöde (19%) volt kitéve a szegénységi kockázatnak. – Fürdőszobával nem rendelkezők 2018-ban Magyarországon a lakosság 2,9 %-át tették ki. Ez nálunk nagy szegénységnek számít, de a világszegénység adataihoz nem mérhető – főleg ahol a víz hiányzik.

Az extrém szegénységben élők száma a világon 750 millió fő alá esett. A Világbank legfrissebb jelentése szerint felhasználható pénzük fejenként napi 1,9 amerikai dollár, azaz kb. összesen 650 Ft. Ebben benne van a lakás, az étkezés, az iskolára szánt kiadások. stb. Autó e vidékeken legfeljebb álmukban jelenik meg. Ugyanekkor Magyarországon 2019-ben a szegénységi küszöb, ami alatt már szegénynek számít valaki, az a napi 3460 forintos jövedelem volt. Háború sújtotta övezetekben, például Jemenben vagy a az etiópiai Tigré tartományban az éhezők száma hirtelen is megnövekedik. Nem étkezhetünk, fogyaszthatjuk házunk kiadásait anélkül, hogy erre ne gondolnánk.

A fenntartható fejlődés koncepciójának egyik legalapvetőbb célja, hogy minden ember számára lehetőséget teremtsen a szegénységből való kilábalásra. A fenntartható fejlődés elsődleges  célja a szegénység felszámolása különféle intézményi stratégiák által – pl. a szociális védőháló kiterjesztésén, a társadalmi ellátórendszerek és a megfelelő munkalehetőségek biztosításán keresztül. További erőfeszítésekre van szükség a jövedelmek növelése, a szegénység enyhítése érdekében, kiváltképp a szegénység által leginkább sújtott régiókban. A szociális védőháló kiterjesztése mellett megfelelő kockázatcsökkentő intézkedések is szükségesek a természeti katasztrófáknak kitett országokban, amelyek legtöbbje a világ legszegényebb országai közé tartozik. Az első célkitűzés ezen említett prioritások köré épül, s mutatói ezek megvalósulását méri (Vö. LS 159).

Szükséges volna elhatározásokat tennünk, hogy valamelyest válaszoljunk a felvetett kérdésre.

Nézzük át ruháinkat és egyéb eszközeinket (játékainkat, elektromos kütyüket) melyekre nincs feltétlenül szükségünk, és adjuk oda a szegényeknek, vagy ha eladható, ezt fordítsuk a szegények javára.

Az Új Város Online-t működtető Új Város Alapítvány is biztonságosan tud adományokat fogadni a szegények számára az alábbi bankszámlán (11103004-18041930-10000001 (CIB Bank), megjegyzésben jelezzük: a rászorulók javára.

Jézus mondja: „Amikor megtettétek ezt egynek a legkisebbek közül (éheztem és ennem adtatok, szomjaztam és innom adtatok stb.), nekem tettétek!” (Mt 25,40.)

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Fotó: Tucker Tangerman, unsplash.com

Legújabb könyveink: