Ökumené felsőfokon: 70 egyház püspökei együtt

„A Lélek arra hív, hogy merjünk egyek lenni” – mondta Ferenc pápa különböző keresztény egyházak püspökeinek, a Fokoláre Mozgalom által szervezett találkozón. A Centro Santa Chiara videóriportot készített, melyben megszólaltatta néhányukat. Az ő megszólalásaikból idézünk.

hetven-egyhaz-puspokei-egyutt

2021 szeptemberében zajlott a Fokoláre Mozgalom püspök barátainak összejövetele, néhány résztvevővel Rómában, illetve főként online platformon. A mottó: „Merjünk egyek lenni”. 181-en vettek részt 45 országból, és 70 keresztény egyházat képviseltek. Jelen voltak ortodoxok, anglikánok, evangélikusok, katolikusok, reformátusok…

 

 

 

 

 

Ferenc pápa fogadta, és így bátorította a püspököket:

Egy zárt világ sötétségeivel szemben, amikor az egység oly sok álma hullik darabjaira, amikor hiányzik egy mindenkinek szóló terv, amikor a globalizáció közös irány nélkül halad előre, és a pandémia miatt az egyenlőtlenségek súlyosbodni látszanak, akkor a Lélek arra hív bennünket, hogy merítsünk bátorságot – íme a parrészia – ahhoz, hogy egyek legyünk. Ahogy a találkozótok mottója is mondja: merjünk egyek lenni. Abból kiindulva, hogy tudjuk, az egység ajándék.

 

 

A résztvevők közül a Fokoláre híradóműsorában megszólaltattak öt püspököt, akik egyrészt magáról a találkozásról, másrészt az ökumenében megélt élményeikről, jövőbeli elképzeléseikről osztották meg víziójukat:

 

 

Christian Krause püspök, a Lutheránus Világszövetség korábbi elnöke:

Az utóbbi időben elgondolkodtunk rajta, hogyan folytassuk a Fokoláre Mozgalom püspökbarátainak csoportjával. Először is megállapítottuk, hogy az ökumenizmus panorámája megváltozott, mivel a történelmi egyházak között kiengesztelődési folyamat indult el.

A másik felismerésünk az volt, hogy a kereszténység, a kereszténység hatása északról délre tolódott. A mi egyházi közösségeink egyre kisebbé válnak, viszont a különböző egyházak – hagyományos, pünkösdi, karizmatikus egyházak, és a szabadegyházak – virágoznak Afrikában, valamint Ázsiában és Latin-Amerikában is.

 

 

Brendan Leahy püspök, Katolikus Egyház, Írország – Limerick:

Szerettük volna kiszélesíteni a különböző egyházak püspökei között megvalósuló kommunió hálóját. Ez történt a mostani találkozónkon is. Vannak csoportjaink Pakisztánban, Ugandában, Dél-Amerikában. Csodálatos volt látni, hogy ez a háló egyre terjed.

 

 

Åke Bonnier püspök, Svéd Evangélikus Egyház:

Három mozzanat volt számomra fontos a kongresszus során. Az első, hogy mindannyian összeköttetésben voltunk azokkal is, akik zoom-on csatlakoztak. Ezt nagyon erősen átéltem.

A második, amikor elolvastuk a „szövetség imáját”, amelyben kimondjuk: „a te örömöd az én örömöm, a te fájdalmad az én fájdalmam”. Hogy úgymond egymás keresztjét hordozzuk.

A harmadik pedig a pápával való találkozás volt, akivel mély egységet éreztem.

 

 

Krizosztomosz metropolita, Kyrénia püspöke, Ciprusi Ortodox Egyház:

„Merjünk egyek lenni. Az egység ajándéka egy megosztott világban”. Nagyon fontos és gyümölcsöző volt ez a találkozó a résztvevő püspökök számára.

Meglepett, amikor Aranyszájú Szent János egy sajátos képét idéztük. Ő azt mondta, hogy olyanok vagyunk, mint a folyópartra ültetett fák. Nem mi választjuk meg, hogy hová ültetnek minket. A fa magába szívja mindazt a tápanyagot, amely fontos az életéhez, az életben maradásához, és ahhoz, hogy sok gyümölcsöt teremjen.

Isten Igéje olyan, mint a víz. Ha az evangélium vizéből iszunk, az gazdagít bennünket, és segít megérteni, hogy a beszélgetés egymással és az együttlét ajándék, amelyet Istentől kaptunk. Az egység ajándéka Isten ajándéka mindenki számára.

 

 

Matti Repo püspök, Finn Evangélikus Egyház:

Egyesek felteszik a kérdést, hogy mi értelme van annak, ha egyházi vezetők vagy teológusok találkoznak, hogy elméleti és teológiai kérdéseket vitassanak meg. Úgy gondolom, ha összejövünk, ha hallgatjuk Isten igéjét, ha együtt imádkozunk és megosztjuk egymással lelki életünket, az megváltoztat minket. Megváltoztatja az egymáshoz való viszonyunkat is. A többiekre úgy tekintünk, mint tagjaira ugyanannak a családnak, melyhez közösen tartozunk.

A történelem során voltak olyan időszakok, amikor gyűlöltük egymást, de ha szeretjük egymást, megváltozunk. Megváltoznak a közösségeink, az egyházaink. Tudatára ébredünk, hogy Isten, aki annyira szerette a világot, szeretni akarja rajtunk keresztül is, akik szeretjük egymást, és a szeretet által a világ megváltozik.

 

 

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Fotó: Fokoláre Mozgalom/ Collegamento CH

Forrás: Fokoláre Mozgalom/ Collegamento CH híradó, 2021. október 2. (collegamentoch.focolare.org/en/)

Fordította: Fekete Mária

Legújabb könyveink: