Közös ima és segítő kezek Ukrajnáért

Oroszország csütörtök hajnalban megtámadta Ukrajnát. Az első döbbenet után számos kezdeményezés indult a békéért és a menekülők segítésére. Imára hív számos közösség és egyház, konkrét segítséget is nyújthatunk pénz és egyéb adománnyal több megbízható szervezeten keresztül. Összegyűjtöttük néhány lehetőségeket.

kozos-ima-es-segito-kezek-ukrajnaert

Ima február 27-én Budapesten – a Sant’Egidio közösség szervezésében

 

 

 

 

Február 27-én, vasárnap 16.30-kor az Egyetem téren (Budapest V.) demonstrációt rendeznek a békéért, kifejezik szolidaritásukat a szenvedőkkel a Sant’Egidio közösség, a Fokoláre Mozgalom, a 72 Tanítvány Mozgalom és más csatlakozó közösségek, mozgalmak részvételével.

Szintén február 27-én, vasárnap a demonstráció után ökumenikus és vallásközi imádságot tartanak a szomszédos Egyetemi templomban 17.30-kor. Az imaórát vezeti és homíliát mond Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök. Imádsággal szolgál Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök és Radnóti Zoltán főrabbi.

 

TIME OUT – Ima a békéért minden délben

 

Még az öbölháború idején indult ez a világméretű imaháló: a Fokoláre Mozgalom alapítójával, Chiara Lubichkal együtt fiatalok elkezdtek imádkozni a békéért. Ehhez világszerte sokan csatlakoztak: más felekezetű keresztények, más vallásúak és más meggyőződésűek is, és mintegy stafétaszerűen déli 12 órakor megálltak egy pillanatra. A sportból vett Time out elnevezés taktikai megbeszélést jelent, ami ezúttal közvetlenül a Jóistennel zajlik, hogy mutassa meg nekünk, mit tehetünk a békéért, és tegye meg, amit mi nem tudunk. Állj meg te is egy pillanatra délben és kérd a segítségét!

 

Nemzetközi ima 2022. márc. 2-án 19 órakor

 

Az Együtt Európáért akció ukrán testvérekkel való találkozásra és közös imára hív a békéért 2022. Március 2-án, szerdán, 19-től 20:30 óráig. Az imádság német nyelven zajlik, zoomon keresztül lehet bekapcsolódni. Linket kérni az alábbi email címen lehet:

 

Ferenc pápa böjt- és imanapot hirdet 2022. márc. 2-ára Ukrajna békéjéért

 

Az elmúlt hetek diplomáciai erőfeszítései ellenére egyre aggasztóbb fejleményeknek vagyunk tanúi. Ahogy a világon sokan, a Szentatya is aggodalommal és szorongva éli meg a háborús helyzet fokozódását.

Hamvazószerdán imára és böjtölésre szólítja a hívőket és a nem hívőket a pápa, hogy így esdjük ki Istentől a béke ajándékát Ukrajna számára. Felhívását a (02.23.) szerdai általános audiencia végén tette közzé.

Ezért a pápa a politikai vezetőkhöz fordul, arra kéri az érdekelt feleket, hogy tartózkodjanak minden olyan cselekedettől, ami tovább súlyosbíthatja a lakosság szenvedését, megbontja a nemzetek együttélését és aláássa a nemzetközi jogot.

 

„És most mindenkihez szeretnék szólni, hívőkhöz és nem hívőkhöz egyaránt. Jézus azt tanította nekünk, hogy az erőszak ördögi értelmetlenségére Isten fegyvereivel válaszoljunk, az imával és a böjttel. Arra szólítok mindenkit, hogy március másodikán, hamvazószerdán tartsunk böjtnapot a békéért. Különösen a hívőket bátorítom, hogy azon a napon szenteljék magukat határozottan az imának és a böjtnek. A Béke Királynője óvja meg a világot a háború őrültségétől!” – fohászkodott végül a szerdai audiencián a pápa.

 

Amennyiben az ima mellett gyakorlati dolgokban is segítenénk az Ukrajnában zajló háború miatti humanitárius katasztrófa érintettjeit az alábbi, megbízható szervezeteken keresztül pénzt, élelmiszert vagy egyéb adományt adhatunk, illetve itt érdeklődhetünk az önkéntes munka lehetőségeiről. A lista csak egy része az elindult gyűjtéseknek és segélyakcióknak. Figyeljük településünk, közösségeink híreit is, sok helyütt indultak gyűjtések, melyeket személyes kapcsolatokon keresztül juttatnak el. Legyünk egyek a segítségnyújtásban is!

 

A Katolikus Karitász a menekültek ellátására készíti fel kelet-magyarországi logisztikai központját és önkéntes csoportjait, Fehérgyarmaton és Nyíregyházán ideiglenes központot, bázisokat létesített a Magyarországra érkezők fogadására. Folyamatos kapcsolatban van a Caritas Ukrajna vezetőivel, akik már 2014 óta támogatják a kelet-ukrajnai háború áldozatait.

A Katolikus Karitász mindezen célok támogatására gyűjtést hirdet a Caritas Ukrajnával közös munkájának támogatására. A gyűjtéshez többféle módon lehet csatlakozni:

 

– A 1356-os adományvonal hívásával (hívásonként 500 Ft támogatás)
– Online adományozással a www.karitasz.hu honlapon

– A Katolikus Karitász központi bankszámláján „Ukrajnai háború” megnevezéssel – Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008
Magyar Máltai Szeretetszolgálat

„A segítségnyújtásból nem maradhatunk ki. Életeket szeretnénk menteni. Aki ebben az életmentő programban segíteni kíván, ne mulassza el!” – mondja az ukrán válsághelyzetben segítségnyújtásra bíztató felhívásában Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke. A Szeretetszolgálat támogatja az otthon maradt bajban lévő embereket, ugyanakkor felkészült az ideérkezők fogadására is. „Szeretnénk, hogy meg tudják érezni azok, akik velünk találkoznak, hogy nem csak házaink vannak, nem csak otthonaink vannak, hanem befogadó szívünk.” Az alapító elnök kiemelte, a rosszra az egyetlen válasz a jó cselekedet lehet, ez az egyetlen eszköz kezükben.

 

A gyűjtéshez lehet csatlakozni:

adomanyozz.hu oldalon online befizetéssel

– a 1350-es adományvonal hívásával (hívásonként 250 Ft)

– közvetlen átutalásokat a 11784009-20200776 számú számlán, külföldről (euróban) érkező befizetést a 11763842-00104881 számlaszámra (IBAN: HU34 1176 3842 00104881 0000 0000 Swift kód: OTPVHUHB) fogadja a Szeretetszolgálat.

Aki egyéb felajánlást tenne, vagy kapcsolatba szeretne lépni a Szeretetszolgálat illetékeseivel, a e-mail címre írhat.

 

Az Ökumenikus Segélyszervezet, amely megalakulása óta jelen van Kárpátalján, azonnali segítséget nyújt azoknak, akik kénytelenek voltak mindenüket hátrahagyni, és átfogó segélyprogramot indít a háború hatásai miatt nélkülözők támogatására. szintén pénzadományokat gyűjt ahhoz, hogy segítsék a Nyugat-Ukrajnába érkező belső menekültek ellátását. Az adományozás az alábbi oldalon keresztül lehetséges.

 

Hogyan segíthetsz?

– Segélyprogramunk egyszerűen támogatható bankkártyás adományozással  oldalunkon illetve a 11705008-20464565 számlaszámon „Ukrajna” megjelöléssel.
– Önkéntes felajánlásokat e-mail címen várjuk.
– Szállás vagy szolgáltatás felajánlásokat a e-mail címen, illetve a +36 70 664 8645 telefonszámon fogadunk.
 

Magyar Református Szeretetszolgálat

A Magyarországi Református Egyház szeretetszolgálata élelmiszer-szállítmánnyal és adománygyűjtéssel is segíti az ukrajnai háborútól szenvedőket.

– a 1358-as adományvonal tárcsázásával hívásonként 500 forinttal lehet hozzájárulni a humanitárius munkához

– lehetőség van adakozni szolgálat oldalán

– közvetlen utalással a szervezet számlaszámán: CIB 10702019-85008898-51100005 (A közlemény rovatba: Nemzeti Összefogás).

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Fotó: Tüntetés Ukrajnáért, London, Downing street - flickr/ Mazur/cbcew.org.uk

Legújabb könyveink: