Hálózat a teremtésvédelemért – a Laudato si’ animátorképzés

Szeretnéd hittel megélni a környezetvédelmet? Szeretnél bekapcsolódni a konkrét cselekvésbe, de nem tudod, hol és hogyan kezdj hozzá? Az elmúlt évben magyar nyelven is megtartották az első Laudato si’ animátorképzést, amely Ferenc pápa 2015-ös enciklikájából kiindulva a környezettudatosságot és a teremtett világ védelmét célozza meg. A tanfolyam idén, 2023. április 13-án várhatóan ismét elindul.

laudato-si-animatorkepzes

A Laudato si’ Mozgalom (https://laudatosimovement.org/) neve nem ismeretlen az Új Város olvasói előtt. A katolikus Nemzetközi Mozgalom célja, hogy az Áldott légy! enciklika üzenetei széles körben megvalósulhassanak. Ferenc pápa 2015-ös enciklikája korunk tudományos és szociális problémáira, és kiemelt helyen a teremtett világ védelmének fontosságára reagál. 2022 októberétől magam is részt vehettem az első magyar LSA képzésben, melyet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottságával együttműködve szervezett a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület (www.teremtesvedelem.hu). A képzést számos egyházi szervezet, többek között a Fokoláre Mozgalom EcoOne Magyarországi Munkacsoportja is támogatta.

A változatos módon megszervezett, online képzési program – amely sok élménnyel és ismeretekkel gazdagított – főbb témái a Laudato si’Mozgalom által kidolgozott irányt követték: a jelenlegi ökológiai krízis átfogó megismerése és megítélése, lehetőségek bemutatása, hogy mit tehetünk egyéni és közösségi szinten, az egyházi cselekvés szerepe és közösségek motiválásának jó gyakorlatai.

 

 

 

 

A képzés egyik kulcsmondata a következő Laudato si’ idézet volt: „…mivel tudjuk, hogy a dolgokon lehet változtatni” (LS13). Ez jól tükrözi azt az alaphozzáállást, amelyre mindannyiunknak szüksége van, ha belekezdünk a teremtésvédelmi munkába: képesek vagyunk arra, hogy akár kicsiben is, de hatással legyünk a világra. Hogy újból és újból le tudjuk győzni a csalódásainkat vagy közönyünket. Az enciklika segítséget ad, hogy higgyünk apró kis lépésünk fontosságában és hatékonyságában.

 

A teremtett világban mindig megcsodálhatjuk Istent, és megtapasztalhatjuk csendes jelentlétét.

 

A tanfolyam többféle aspektust összekapcsolva, az egyéni szinttől a társadalom szintjéig kitérve számos érdekességen keresztül igyekszik a résztvevőkben elmélyíteni a teremtett világ megóvásának küldetését. A környezetünk kihatással van személyes életünkre egyaránt. Például azzal, hogy a természet közelsége, a természeti élmények pozitívan hatnak nemcsak az egyén testi, hanem a mentális egészségére is. Számos kutatás alátámasztja, hogy a természetben eltöltött idő hozzájárul többek között a stresszhatások utáni regenerációhoz, a hangulati állapotunk javulásához, a figyelem összpontosításához, gondolkodáshoz kapcsolódó feladatok sikeres elvégzéséhez.

A természet ingyenes mentális-egészségvédő szolgáltatást nyújt, vegyük ezt igénybe!

El kell ismerjük, hogy a természeti rendszerek védelmével saját és társaink mentális egészségét is védjük.

 

Nagyon sok konkrét akció és környezetvédelmi program létezik és működik sikeresen hazánkban is, melyeknél az önkéntesség fontos szerepe majdnem mindig előtérbe kerül. Ilyenek pl. az iskolai környezeti nevelési programok, az újrahasznosítási lehetőségek, illetve egy  rendkívül izgalmas kezdeményezés, a Tiszai PET-kupa, amely sporttal, hajóépítéssel és szemétszedéssel egybekötött szabadtéri bajnokság családoknak, baráti társaságoknak, cégeknek és civel szervezeteknek – kicsiknek és nagyoknak egyaránt (https://petkupa.hu/hu_HU/).

 

A természet közelsége, a természeti élmények pozitívan hatnak nemcsak az egyén testi, hanem a mentális egészségére is.

 

A Laudato si’ animátorképzés fontosságát abban látom, hogy egyfajta összefogást és hálózatépítést kezdeményez a teremtésvédelemért dolgozó szervezetek és emberek között. A képzés üzenete, hogy nem csak egyedül vagy csak mint egyes csoportok tehetünk a teremtésvédelemért, hanem van egy közös tér, amelyben mozgunk, amelyben egymást elismerjük, segítjük és közösen is tanulunk haladni és fejlődni. Előremutatónak találtam az elköteleződést és az együttműködési készséget a szervezők és a támogató szervezetek között, amely egy folyamatos, megújulásra ösztönző párbeszédet kíván.

Az érdeklődők számára lehetőség lesz újból részt venni a Laudato si’ animátor képzésben, amely idén valószínűleg 2023. április 13-tól indul majd, a jelentkezésről szóló tudnivalók a https://www.facebook.com/Teremtesvedelem/ és a https://laudatosianimators.org/hu/ oldalakon lesznek megtalálhatók.

 

Az Új Város Online korábbi beszélgetése a Laudato si’ Mozgalom európai felelősével itt olvasható.

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Fotó: Nyitókép: https://laudatosianimators.org/hu/; belső képek: Pixabay

Legújabb könyveink: