Online beszélgetés mindannyiunkat érintő kérdésekről – Tartsanak velünk!

Folytatjuk Chiara Lubich gondolatainak feldolgozását a tavasszal megjelent Az egység lelkisége című könyve kapcsán. Ezúttal társadalomtudósokat hívtunk, hogy értelmezzék, helyezzék tudományuk kontextusába Chiara társadalmi kérdésekben kifejtett nézeteit.

online-beszelgetes-mindannyiunkat-erinto-kerdesekrol-tartsanak-velunk

Az antológia külön fejezetben foglalkozik a politika, a gazdaság, a kommunikáció témáival, s a szerző ezekben az írásaiban nagyon konkrét felhívással él, hogyan lehet a keresztény társadalmi tanítás elveit a hétköznapokban megvalósítani.

A beszélgetésen Horkay Hörcher Ferenc eszmetörténész, Demeter Márton kommunikációkutató és Gájer László teológus vesznek részt, a beszélgetést Tóth Pál kommunikációkutató moderálja.

A beszélgetés 2020. október 29-én 17 órakor kezdődik. Minden információt, bekacsolódási linket itt https://ujvarosonline.hu/egyseg-es-tarsadalom-online-konyvbemutato lehet megtalálni.

Kedvcsinálónak közlünk egy rövid részletet Chiara Lubich egy politikusoknak tartott beszédéből:

 

 

 

 

“A vezetőknek szem előtt kell tartaniuk hatalmas és rettenetes felelősségüket Isten és az emberek előtt. Soha nem szabad elfelejteniük, hogy a város életében Isten szeretetének első számú gyakorlója az állampolgár, akinek szerepét tudatosan, saját jogával és kötelezettségeivel együtt kell betöltenie. Nem tárgya ő, hanem igazi alanya a politikai közösségnek és ennek tudatában kell élnie.

Ahogy azt gyakran és mindenütt elmondják, a politikai hatalomnak az állampolgár szolgálatában kell állnia. Ahhoz, hogy ez a lehető legteljesebben megvalósulhasson, a vezetők által igazságban és szeretetben megélt politikára a polgároknak a közügyekben vállalt egyre nagyobb részvétellel kell válaszolniuk, mely részükről egyúttal az Istentől kapott hatalom gyakorlását is jelenti. Csak ebben a kölcsönösségben lehet építeni a teljes közösség javát.

Mi ezzel a politikai vezetők és az állampolgárok közötti szentháromságos kapcsolatra gondolunk, mely az egység és többszínűség összhangjában nyilvánul meg.

Mozgalmunkban természetesen nem akarjuk a vallást és a politikát összekeverni, ahogy ezt a keresztény és nem keresztény fundamentalisták teszik. Nélkülözhetetlen a politika sajátos területének és igazi hatáskörének tiszteletben tartása.

Másrészről pedig Jézus az Élet, a teljes Élet. S ez nem csupán vallási kérdés… Az a tény, hogy az ember teljes életétől elválasztják Jézust, a jelen kor eretneksége. Az ember valami olyannak szolgál, ami kevesebb nála, s Istent, aki Atya, messzire száműzik gyermekeitől.

Nem. Jézus az Ember, a tökéletes ember, aki magába foglal minden embert, minden olyan igazságot és ösztönzést, amelyet az emberek érezhetnek, hogy általuk felemelkedjenek méltó helyükre.

Sokszor arra gondolnak, hogy az Evangélium nem old meg minden emberi problémát, és csak a kizárólag vallásos értelemben vett Isten Országát hozza el. De ez nem így van. Természetesen nem a történelmi Jézus old meg minden problémát. Ezt a mi-Jézus teszi, misztikus Testének tagja, az én-Jézus, a te-Jézus… Amikor Jézus kegyelme és szeretete ott él az emberben, abban az adott emberben, akkor Ő az, aki hidat ver és utat épít. Jézus minden ember legigazibb és legmélyebb személyisége. A keresztény másik Krisztusként adja sajátos hozzájárulását minden területen, a tudomány, a művészet, a politika terén.”1

 

1Chiara Lubich: Az egység lelkisége. Új Város, Budapest, 2020. 342-343. o.

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Legújabb könyveink: