Teremtés időszaka 2021

Míg itthon szeptember elejét a hívők számára az Eucharisztikus kongresszus határozta meg, világszinten ez az időszak a „teremtés ideje”, a keresztény egyházak közös figyelemfelhívó kampányidőszaka, mely a teremtett világ védelmére hívja fel a figyelmet.

teremtes-idoszaka-2021

Minden év szeptember 1-től, a teremtésvédelmi világnaptól október 4-ig, Assisi Szent Ferenc, az ökológia védőszentjének ünnepéig világszerte sor kerül a „teremtés időszakára”, (Season of Creation), amikor keresztények a teremtett világért imádkozunk, élünk, teszünk.

Ehhez nem elég nekünk egy világnap, de még egy hét sem, egy egész hónap szükséges, hisz az ügy van oly nemes. Ugyanakkor létezik, sőt nálunk talán ismertebb is az időszak végére eső teremtés hete. 2021-ben a teremtés időszakának témája: „Otthon mindenki számára? Isten oikoszának megújítása”. Az oikosz görögül otthont jelent. A magyar ökumenikus teremtésvédelmi munkacsoport egy komplett segédanyagot is készített, amelynek segítségével közösségeinkben az ország bármely helyén feldolgozhatjuk a témát.

 

 

 

 

Először 1989-ben, I. Dimitriosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka nyilvánította szeptember 1-jét, az ő egyházi évük kezdetét az ortodoxok számára teremtésvédelmi imanappá. Az Egyházak Világtanácsa (World Council of Churches) ehhez csatlakozott, kiterjesztve azt a több mint egy hónapra. A katolikus egyházban Ferenc pápa tette hivatalossá 2015-ben.

 

A teremtés ideje kezdeményezéshez kapcsolódott az EcoOne az a nemzetközi hálózat, mely hazánkban is komoly szakembereket mozgósít. Az EcoOne ugyanis az ökológia és a természetvédelem iránt elkötelezett, a környezettudományok területén dolgozó szakemberek és felelős állampolgárok kezdeményezése. Maga a kifejezés az angol ecology – ökológia és a one – egy, egységes angol szavakból képzett mozaikszó, kifejezvén, hogy ez a számos országra kiterjedő hálózat sokoldalú, a természet- és humántudományok eredményeit integráló szemlélettel közelíti meg az égető környezeti kérdéseket. Fő célkitűzése, hogy korunk társadalmi, technikai és gazdasági fejlettségének szintjén – a különböző kultúrák és vallási hagyományok bölcsességi tanítását integrálva – újraértelmezze az ember és természet kapcsolatát, ebből fakadóan növelje a felelősséget és az elkötelezettséget, valamint közös megoldások keresését szorgalmazza nemzetközi szinten. Az EcoOne a Fokoláre Mozgalom szemléletéből és lelkületéből merít. Egy egyre szélesebb körben terjedő párbeszéd színtere, amelybe minden érdeklődő bekapcsolódhat.

 

Hazánkban az EcoOne munkacsoport épp tíz éve, 2011 novemberében alakult meg Sergio Rondinara professzor (a Sophia Egyetemi Intézet tanára) budapesti látogatását követően, azzal a céllal, hogy a Chiara Lubich karizmájából fakadó látásmód alapján szakmai párbeszédet kezdeményezzen az érdekeltekkel ember és természet kapcsolatáról és az ebből fakadó cselekvési stratégiákról. Az EcoOne magyar munkacsoportja mindmáig rendszeresen találkozik, és más országbeli tagokkal is folyamatosan együtt dolgozik. Olyan szellemi műhely, ahol az ökológia és természetvédelem aktuális kérdéseivel kapcsolatban egy megújult ember-természet kapcsolat szellemében új szakmai javaslatokat próbálnak kidolgozni, a hazai sajtóban megjelent néhány publikációjuk is. A csoport tagjai és a programjukkal rokonszenvező szakértők az elmúlt évek során alkalmanként töretlen lelkesedéssel, elkötelezettséggel szólítják meg a társadalom tagjait. Legutóbb szeptember 11-én, alig három napja, a Margit-szigeten várták standjukkal a NEK látogatóit.

 

 

A teremtés időszakával és az EcoOne aktualitásaival kapcsolatban Lorenzo Russo tette fel kérdéseit a Fokoláre mozgalom olasz nyelvű honlapja számára Stefania Papának, az EcoOne hálózat nemrég választott elnökének.

Miért fontos, hogy a teremtés időszaka egyre nagyobb esemény legyen a különböző egyházakban?

 

Válaszul egy régi afrikai közmondás jut eszembe, mely így szól: „Ha gyorsan akarsz előrejutni, szaladj egyedül! Ha messzire akarsz érni, fuss másokkal együtt!

Maga Ferenc pápa mondja a Laudato si’ enciklikában, hogy „Olyan megbeszélésre van szükség, amely valamennyiünket egyesít, mert a környezettel kapcsolatos kihívás, melyet megélünk, és annak emberi gyökerei mindannyiunkat érdekelnek és érintenek.” Arra van szükségünk, „hogy az egész emberi családot egyesítsük a fenntartható és átfogó fejlődés keresésében”[1].

Ezt csak úgy valósíthatjuk meg, ha összefogunk, ha a lehető legszorosabb együttműködésre és közösségre törekszünk a különböző keresztény felekezetekkel a világon.

 

A pápa Laudato si’-jének hatodik évét írjuk. Mégis hosszú út áll még előttünk…

 

Számos kezdeményezés született meg és tett előrevivő lépéseket, de még sok a tennivaló. Talán túl meredeknek látszik a feladat, pedig még meg tudjuk változtatni a negatív folyamatokat, alkalmazkodhatunk a nehézségekhez, hogy minimálisra csökkentsük a károkat. Visszaállíthatunk a Föld túléléséhez szükséges ökoszisztémákat, jobban védhetjük azt, amink van. Kezdhetnénk az élőhely más kialakításán, a társadalmi mobilitáson vagy a szelektív hulladékgyűjtésen stb. Ferenc pápa enciklikája rámutat, hogy nincs visszaút.

 

Van egy petíció is, amihez aláírásokat gyűjtenek. Miről van szó?

 

Egy jó lehetőség ez az kampány, amellyel felszólítjuk a politikai vezetőket, hogy sürgősen kötelezzék el magukat a klímaválság és a biodiverzitás-válság terén. Rövidesen ugyanis két fontos eseményre kerül sor: 2021 október 11-től 15-ig az ENSZ biodiverzitással foglalkozó konferenciájára (COP15), melyen a világ vezetői, reméljük, komoly célokat tűznek ki a teremtett világ védelmében, illetve az október 31-től november 12-ig tartó 26.  ENSZ klímakonferenciára (COP26), melyen az országok nyilvánosságra hozzák terveiket a párizsi egyezményben megfogalmazott célokhoz való eljutás érdekében.

 

A Fokoláre Mozgalom a Laudato si’ mozgalom partnerszervezete. Mit tesznek a Fokoláre tagjai a “teremtés időszakáért”?

 

A Fokoláre Mozgalom mindig is ügyének tekintette a környezet védelmét. A teremtés időszaká-ért elsősorban a katolikus egyház kezdeményezéseiből vette és veszi ki részét: az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma Laudato si’ action platform -jából (az Új családok-on keresztül) és a Laudato si’ Mozgalom (korábbi nevén GCCM, Nemzetközi Katolikus Klímamozgalom) többi tevékenységéből.

A Fokoláre Mozgalom 2021. februárjában zárult nagygyűlése felhívta tagjait és intézményeit egy új „ökológiai megtérésére”. Ez kisebb, közepes és nagyszabású akciókban ölt testet, köztük nemzetközi finanszírozású projektekben a fejlődő világért

(Azione per Famiglie NuoveAMU, stb). Emellett minden Fokoláre-tag törekszik arra, hogy csökkentse fosszilis tüzelőanyagok használatát. Fiataljaink épp idén hirdették meg a  DareToCare kampányt. Azaz „merjünk gondoskodni”, vegyük magunkra a legtörékenyebb embereket terhét, érdeklődjünk a bolygónk sorsa iránt, foglalkozzunk aktívan az intézményekkel, városunkkal, szomszédainkkal! Tartsuk fontosnak társadalmunk problémáit! A New Humanity (Új emberiség) nemkormányzati szervezetünk tavaly májusban kapott akkreditált megfigyelői státuszt az UNEP-nél, mely az ENSZ környezeti kérdésekkel foglalkozó szerve. A New Humanity főként az EcoOne hálózat keretei között folytat ökológiai munkát. Szeretnék arra is emlékeztetni, hogy partnerség jött létre a Fokoláre Mozgalom és a FaithInvest között is. A FaithInvest egy olyan nemzetközi szervezet, mely segítséget nyújt a vallásoknak a hosszútávú környezeti stratégiák kialakításában és fejlesztésében. Kulturális, oktatási téren számos EcoOne konferencia van kilátásban. Az EcoOne részt vesz az ECEN -ben (Európai Keresztény Környezetvédelmi Hálózat), és főként országonként a helyi szemléletformálásban és aktivitásban.

 

[1] Ferenc pápa: Laudato si’, 13-14.

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Fotó: unsplash/ Kasturi Laxmi Mohit; unsplash/ Greg Rakozy

Legújabb könyveink: