Választások 2022. Első szavazók – kérdezz, beszélgess!

Pár nap múlva országgyűlési választások lesznek. Szociológus szerzőnk a 18-21 éves első szavazókra fókuszál. Kérdések feltevésére, együtt gondolkodásra, beszélgetésre buzdítja a fiatal, első országgyűlési választások előtt állókat.

valasztasok-2022-elso-szavazok-kerdezz-beszelgess

Ráfordultunk a választás előtti utolsó pár napra. Az elmúlt időszakban szinte senki nem tudta elkerülni, hogy valamilyen formában ne találkozzon egy politikai plakáttal, egy YouTube-videó előtti reklámmal vagy éppen a Facebookon felugró magyarázó, értelmező videóval, melynek a legfőbb üzenete, hogy ki és mit hazudik. Aki komolyabb tartalmakra, programpontokra kíváncsi, az – helyesen – veszi a fáradságot, hogy ezeknek utánanéz. Mindenesetre ha akarjuk, ha nem, életünk részévé vált a választási kampány. A várható eredményekről persze mindenki csak találgat, baráti és családi beszélgetések során hol kínosan kerüljük a témát, hol beleállunk a vitába. A különböző kutatóintézetek folyamatosan próbálják méréseikkel megsaccolni, hogy mi lesz az eredmény, de a jelenlegi nemzetközi környezet, az emberek bizalmatlansága, a politikától való elfordulása – és még sorolhatnám a nehezítő tényezőket – szinte lehetetlenné teszi, hogy bárki pontos, hibahatáron belüli jóslattal álljon elő. Szociológusként hadd térjek ki a módszertani nehézségekre. Már korábban, a Covid előtti időszakban is nehézzé tette a politikai, pártpreferenciákra vonatkozó méréseket az a tényező, hogy nehéz elérni az embereket, de jelen helyzetben szinte lehetetlen felvenni a kapcsolatot velük, hogy legalább megközelítőleg reprezentatív mintát tudjunk előállítani. A folyamatos mérés, a személyes, telefonos és online minták összessége, az úgynevezett hibrid vagy más néven többcsatornás módszerekkel lehet némileg elkerülni, hogy valamit félremérjünk. Azt viszont egyértelműen tudjuk, hogy a fiatalokat kevésbé érdekli a politika, kisebb arányban mennek el szavazni, és összességében inkább ellenzéki beállítottságúak.

Minden választási időszakban van egy olyan csoport, amelynek tagjai életkorukból fakadóan most először válnak szavazóképessé, közülük pedig sokan vannak, akik korábban nem foglalkoztak közéleti és aktuálpolitikai kérdésekkel.

Ők mi alapján döntik el, hogy egyáltalán elmennek-e szavazni, és ha elmennek, akkor mi alapján ikszelnek majd a szavazólapon? Érdemes lenne külön foglalkozni ezzel a négy évet átölelő korosztállyal. Ebben az élethelyzetben számos hatás éri a fiatalokat, ami befolyásolhatja a pártpreferenciájukat. Egyrészről – és hipotézisem szerint ez a legerősebb hatás – jelen van a szülői befolyás, magyarán szólva a fiatal arra szavaz, akire a szülő. Második hatás az iskola vagy a munkahely és az ezáltal kialakult új kontrollcsoport. Továbbá hatást tud gyakorolni az internet, a közösségi média, néhány influenszer és a számukra hiteles személyek véleménye.

Fontos, hogy legyen olyan fórum, ahol ez a csoport, vagyis az első szavazók, megfogalmazzák kérdéseiket és értelmes vitában megvitathatják. Elsősorban a családon belüli kommunikáció fontosságát szeretném kiemelni, hiszen elengedhetetlen, hogy az egy háztartásban élők, az egy családba tartozók megteremtsék azt a környezetet, ahol a különböző társadalmunkat, jövőnket érintő kérdések mentén értelmes vita alakulhat ki, ahol a fiatalok feltehetik kérdéseiket, és a tapasztaltabbak higgadt válaszaikkal segíthetnek a döntésük meghozatalában. Néhány témaindító kérdésjavaslat:

 

 

 

 

·       Kérlek, emlékezz vissza, hogy az eddigi választások alkalmával, ha elmentél szavazni, kire szavaztál és mi alapján döntöttél?

·       Most tervezed, hogy elmész szavazni?

·       Ha igen, miért tartod fontosnak a választást?

·       Kivel szoktál politikáról, közéletről beszélgetni?

·       Jelenleg mi alapján hoztad meg a döntésedet?

·       Mit gondolsz, mi lenne a legjobb az ország szempontjából?

·       Mi lenne a legjobb a te és a családod szempontjából?

·       Mit gondolsz, honnan lehet hitelesen tájékozódni?

·       Mik a legégetőbb kérdések, amelyekkel egy kormánynak foglalkoznia kell?

 

Remélhetőleg ez a néhány kérdés és az ezekből kiinduló beszélgetés elindíthat egy kommunikációt, egy gondolkodási folyamatot, ami mentén újabb és újabb kérdések fogalmazódhatnak meg.

Egy olyan párbeszédet hívhat életre, ahol a meghallgatás, a megértés és a vélemények kölcsönös tisztelete jellemzi a légkört.

Talán ez a változás, ez a megközelítés segít lassan elmozdítani a már-már vallássá merevedett álláspontokat és egy-egy szakmapolitikai vitánál (tanártüntetés, külpolitikai szövetségek vagy a környezetvédelem megítélése) nem annyira a pártpreferencia fog majd dönteni, hanem teret kapnak az érvek, a párbeszéd és  a folyamatok mélyebb megértése.

Kedves olvasó, segítsd a fiatalokat, hogy érzékenyek legyenek az országot érintő kérdésekre, és bármely korosztályhoz tartozol, ebben a néhány napban és utána is légy nyitott, légy bátor, kérdezz, válaszolj, vitatkozz, és ne az legyen az érved, hogy bezzeg a másik. Az előrejelzés esőt mond vasárnapra, ne ez befolyásolja, hogy elmész-e szavazni vagy sem. Véleményformálásodban és a döntésben, hogy hova húzod az ikszet, légy tudatos és körültekintő! A te országod, a te jövőd!

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Fotó: Canva

Legújabb könyveink: