Mikor van bajban egy házasság?

A karácsony közeledtével sűrűsödnek a párkapcsolati, családi konfliktusok, és sokan ebben az időszakban jutnak a döntésre: elválnak. Hol érkezik el az a bizonyos kritikus pont, amikor már nincs visszaút? Hogyan lehet figyelni a jelekre, amikor egy házasság krízisbe kerül?

mikor-van-bajban-egy-hazassag

Rakovszky Dorina pszichológus, mediátor és családterapeuta, aki párokkal is foglalkozik. Írásában összegyűjtött néhány hasznos tanácsot, amelyet minden házaspárnak érdemes megfontolnia, mielőtt eljutna a válsághelyzetig, és végleges döntéseket hozna.

 

 

 

 

A point of no return, avagy a kritikus pont kifejezés azt a helyzetet jelenti, ahonnan már nincs visszaút. Amikor egy csónak közeledik egy vízesés felé, egy ponton túl már hiába eveznek a benne ülők, nem tudják elkerülni a zuhanást. Egy hajónál ezt meghatározzák a fizika törvényei, a folyó sodrása és az evezősök ereje, de egy párkapcsolatnál nem tudunk számokat kapcsolni az egyes tényezőkhöz.

 

Kívülről nézve soha nem lehet megmondani, hogy egy párkapcsolat még megmenthető-e. Azok a dolgok, amelyek tönkretesznek egy kapcsolatot, megerősíthetnek egy másikat. Egy hűtlenségi krízis sok esetben teljesen aláássa a házasságot és azonnal váláshoz vezet, más pároknál viszont rámutat hiányosságokra, és a felek az új tudás segítségével újra tudják építeni a kapcsolatukat.

 

Egy boldogtalan kapcsolatban általában az történik, hogy mindkét fél próbálkozik a párkapcsolat megmentésével, de nem egy időben. Amikor az első fél belefárad a megmentési kísérletekbe, úgy dönt, hogy inkább kiszáll. Ekkor kezd el a másik fél próbálkozni, de ekkor már sokkal nehezebb dolga van.

Azt is mondhatjuk, hogy amikor az egyik fél átjutott a kritikus ponton, a másik akkor kezd el felfelé evezni a folyón.

A válófélben lévő párok sokszor arról számolnak be, hogy amint az egyik fél kimondta, hogy válni akar, a másik minden erejével megpróbálja megmenteni a kapcsolatot. Az otthagyott fél nem érti, hogy miért ne kaphatna még egy esélyt? Hiszen ő nem tudta, hogy ilyen nagy a baj, neki senki nem szólt! Pedig általában elhangzanak azok a mondatok, amelyek jelzik, hogy probléma van.

 

1. Töltsünk együtt több időt, figyelj rám…

 

Minden kérés, ami a párkapcsolat erősítésére vonatkozik, hihetetlenül fontos, hiszen azt jelzi, hogy változásra van szükség. Lehet, hogy egy olyan dolog hiányzik, ami régen megvolt, csak újra fel kell frissíteni. Ilyen például a randizás, amire nehéz időt találni gyerekek mellett, de ahogy a kapcsolat létrehozásában fontos szerepe volt, úgy a fenntartásában is nélkülözhetetlen. Az is előfordul, hogy valami újra van szüksége az egyik félnek, például egy szülő betegsége miatt több érzelmi támogatásra vágyik. Vannak kérések, amit nehéz teljesíteni, akár meg is kell változni hozzá. De ha nem próbáljuk meg támogatni a párunkat abban, amiben kéri, akkor jön a következő lépés…

 

2. Boldogtalan vagyok

 

Ez a legfontosabb mondat mind közül, mert aki boldogtalan, annak változásra van szüksége. Lehet, hogy nyugodtabb munkahelyre van szüksége, lehet, hogy saját magán kell dolgozni és nagyobb önbizalmat szerezni, és lehet, hogy a párkapcsolatát kell megerősíteni. Akármi is a boldogtalanság oka, az mindig visszahat a kapcsolatra. Szerintem mindenkinek feladata, hogy tegyen a saját boldogságáért. És azzal, ha támogatjuk a férjünket, feleségünket a boldogság keresésében, egyben a kapcsolatunkat is erősítjük.

 

 

3. Ha nem változik valami, akkor elgondolkodom a váláson – avagy a kimondatlan mondat

 

A boldogtalan fél próbálkozik, figyelmet kér, vagy jelzi, hogy rosszul van. De sokszor ez nem elég. Fontos megtalálni a módját annak, hogy a másik fél megértse, valóban baj van. Ha semmire nem figyel föl a másik, akkor pedig érdemes kimondani, hogy felmerült bennem a válás gondolata, még az előtt, hogy a döntés megszületne.

Azok a felek, akikkel szakítanak, sokszor ezt a mondatot hiányolják. De kimondani, hogy elgondolkozom a váláson, ugyanolyan véglegesnek tűnik, mint maga a válás. Ezt a mondatot nem érdemes megvárni, mert általában nem hangzik el.

 

4. Válni akarok.

 

Amikor valaki odaáll a házastársa elé, és elmondja, hogy válni akar, akkor már döntött. Mindent mérlegre tett, átgondolt, és végül ezt találta a jó döntésnek.

Nem mondom, hogy innen nincs visszaút.

Ha mégis úgy dönt mindkét fél, hogy tenni akar a kapcsolatukért, akkor megmenthetik.

De az biztos, hogy sokkal nehezebb visszatérni akkor, amikor a csónak fele már lelóg azon a bizonyos vízesésen.

 

Mikor kell megjavítani egy házasságot?

 

Nem csak akkor, amikor valaki válni akar. A nehézségek sokkal előbb elkezdődnek. Akkor mit lehet tenni? Ne fogadjuk el, ha boldogtalanok vagyunk! Ne várjuk meg, amíg a válás gondolata felmerül, hanem próbáljuk meg komolyan venni a korai jeleket! Akár önmagunk, akár a párunk van rosszul, keressünk megoldást. Ne csak a kritikus ponton kezdjünk el tenni a kapcsolatért, hanem az apró bosszúságokat is vegyük észre és próbáljuk meg kijavítani.

 

A szerző családok, párok kísérésével is foglalkozik. Ha úgy érzitek, szükségetek lenne szakmai segítségre, keressétek bátran!

https://rakovszkydorina.com/

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Fotó: Pexels

Legújabb könyveink: