Tegyük termővé Afrika földjeit!

Kameruni és német diákok fogtak össze: egyetemi tanulmányaik mellett napelemek segítségével létrehoztak egy öntözőrendszert Kamerun egyik városában, ahol a közelben dúló fegyveres konfliktus miatt rengeteg a nélkülöző és az éhező. A fiataloknak hála lehetővé válik, hogy elég élelem legyen idén és a következő esztendőkben is.

tegyuk-termove-afrika-foldjeit

Kamerun északkeleti és délnyugati régióiból a francia többség és az angol kisebbség konfliktusai következtében sokaknak kényszerűségből Dcsáng városába kellett áttelepedni tavaly márciusa óta. Megélhetésük komoly problémát jelent. Valamit bizony tenni kellett. Azóta először most van örömre okuk: Művelésre alkalmas termőföldeket találtak, majd német és kameruni diákok, a “Greening Africa Together” (GATO – Együtt tegyük zölddé Afrikát) projekt keretében, az ültetvényen két hét alatt létrehoztak egy csepegtető öntözőrendszert. Így, miközben a helyi biotermékek használatára ösztönöznek, egyszersmind megelőzik a helyi termőföldek pusztulását. Ez nélkülözhetetlen a klímaváltozás elleni harcban, és kell az élelmiszer hosszútávú biztosításához is.

 

 

 

 

A művelet lényege tehát a víz ésszerű elosztása a létesítmények között. A vízellátó rendszer egy víztoronyból kapja a vizet, melyet a megújuló energiára szakosodott diákok által telepített napelemek táplálnak. A cél az, hogy soha ne lépjen fel vízhiány, mindig meg tudják öntözni a növényeket, ami különösen a száraz évszakban fontos. Ez abban is segít, hogy ne tékozolják el a természeti erőforrásokat. Így nemcsak a helyi lakosságot segítik, hanem ezen felül az a terv, hogy az afrikai diákok függetlenek tudjanak lenni, és dolgozzanak össze. Így később egyedül is meg tudják oldani saját környezetük, országuk, sőt, ki tudja, talán az egész kontinens problémáit.

 

 

A projektmenedzser, Lilly Seidler szerint “az afrikaiaknak meg kellene érteniük, hogy a problémáikra a megoldás nem északról fog érkezni”. Ezzel a kezdeményezéssel egyúttal munkahelyek is létrejönnek. A “Greening Africa Together” a berlini Műszaki Egyetemmel (TU Berlin) karöltve különböző egyetemek, civil szervezetek és más afrikai partnerek hálózata, amelynek célja, hogy egy egyetemi modellt alkossanak a környezetvédelem területén. Célkitűzésük fókuszában a változás és az egészség áll, illetve a 2015 óta létező pánafrikai és nemzetközi együttműködést szeretnék segíteni.

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Fotó: facebook.com/GreeningAfricaTogether (2)

Forrás: Città Nuova 2020/5

Fordította: Kürthy Dénes, Péterfi Eszter

Legújabb könyveink: