Covid-védőoltást Amazónia lakóinak

A Vakcinát mindenkinek – A VACCINE FOR ALL – kampányt negyven vallási, szociális és ökológiai ihletettségű szervezet indítja útjára. Célja, hogy a hátrányos térségek lakói is oltáshoz jussanak. Első konkrét akcióként az Amazonas-menti lakosság javára lehet adakozni, ehhez kapcsolódik majd a befolyó támogatások arányában más dél-amerikai és afrikai országok segítése.

covid-vedooltast-amazonia-lakoinak

Május 20-án délben részt vettem a „Vakcinát mindenkinek” nemzetközi akció online sajtótájékoztatóján. Épphogy beestem a második oltásomról, kellőképpen feldobva. De ahogy az egyik felszólalás a másikat érte, egyre jobban összeszorult a szívem. Tudatosult bennem, hogy a világ lakosságának kiváltságos néhány ezrelékéhez tartozom. Hisz telefonos értesítés után elég volt besétálnom a rendelőbe, és be lettem oltva koronavírus ellen. Tudom, van olyan honfitársam, akinek több macerával jár az oltakozás, mégis, higgyék el – én legalábbis erre döbbentem rá abban a másfél órában – ritka jó helyzetben vagyunk itt Európában. Annak persze külön örülök, hogy van, aki gondol a hátrányos magyar falvak lakóira is.

A „Vakcinát mindenkinek” kampány azt kéri, hogy a bolygón minden ember… ingyenesen és gyorsan hozzáférjen a nemzetközi tudományos közösség munkájának eredményeként kifejlesztett oltásokhoz”.

Online adományozást hirdetnek meg az Amazonas menti lakosság („riberinhos”) javára, akik nem jutnak el az egészségügyi intézményekbe, és ezért nem részesülhetnek semmilyen szociális és egészségügyi támogatásban.

 

 

 

 

„A világjárvány sokkal drámaibban sújtja a bennszülött és folyóparti népcsoportokat, mint ami a hivatalos adatokból kiderül – mondja Klara Piedade fiatal brazil jogász – Ezek az emberek ’láthatatlanok’. A városoktól és kórházaktól messze laknak, és most nemcsak egészségügyi krízist élnek át, hanem társadalmi, gazdasági és környezeti válságot is.”

Számukra indult útjára még 2019 szeptemberében a “Ferenc pápa hajókórház” (Barco Hospital Papa Francisco).

 

„A hajó eljut a folyóparti régiókba, segíti az ápolásra szorulókat. 10 napot marad egy helyen, hogy minél többeknek biztosítsa a megelőzést és a kezelést. Eddig 780.000 embert értünk el”. – számol be Edson Galego, brazil ápoló. A 32 méter hosszú, orvosi műszerekkel felszerelt hajókórház fedélzetén egészségügyi szakemberek dolgoznak, hála az önkéntességnek és adományoknak, amelyek azonban a mostani helyzetben nem elegendőek. „Vakcina kellene, de az állam főként a városokban élőket látja el.

A falvakban a családok fő jövedelme a halászat, de most van  az esős évszak, megemelkedett a folyó vízszintje, ezért nem lehet se halászni, se behajózni a városba ételért és egyéb alapcikkekért.”

Negyven szervezet együtt indítja a kampányt, köztük a brazil Ferences Rendtartomány, a Caritas Internationalis, a Fokoláre Mozgalom és hozzá kapcsolódó szociális egyesületek, Earth Day Italia, argentin és mexikói egyetemek.

Az időzítés sem véletlen. Másnap, május 21-én került megrendezésre Rómában a G20-ak egészségügyi csúcstalálkozója, melyen elsősorban Covid elleni oltások szabadalmi oltalmának feloldásról tárgyaltak. Mint Mario Bruno, a Politikai Mozgalom az Egységért elnöke elmondta, ez az egyik fő akadály a szegény országok ellátását illetően, mely csak politikai szinten oldódhat meg.

„A szabadalmi vagy a kereskedelmi megállapodásokon túlmenően elengedhetetlen az oltások minden nemzet számára történő általános biztosítása, valamint a technológiai know-how átadása és az ellátási lánc logisztikájának kidolgozása az oltóanyagok gyártási kapacitásának és forgalmazásának növelése érdekében a kevésbé fejlett országokban.

Szükséges, hogy a gyógyszergyárak a szegény országok rendelkezésére bocsássák, elérhető áron az oltóanyagot.

Nem vagyunk naivak, látjuk, mi zajlik államközi szinten: Vannak országok, amelyek eddig a lakosság 1%-ra jutó vakcinához sem jutottak hozzá. Akinek jobb a lobbija, az jut vakcinához. Ne váljon az újragyarmatosítás eszközévé a vakcina!”

„Itt nem arról van szó, hogy jótékonykodunk. – veszi át a szót Alessandra Smerilli nővér, a COVID Bizottságot működtető vatikáni titkárság altitkára – Adósai vagyunk jogi értelemben annak, aki nálunk szegényebb. Talán sokan nem tudják, miért olyan fontos a további kutatások támogatása. A hideglánc biztosítása az eddigi vakcináknál kötelező, és ez lehetetlen a szegény régiókban. Szükség lenne olyan oltóanyagok kifejlesztésére, amelyeknek az előállítása és a szállítása egyszerűbb.” Az altitkár emlékeztet rá, hogy Ferenc pápa elsők között állt ki a rászorulók oltakozáshoz segítése mellett. A meghívlak egy kávéra (eredetileg olaszul: caffè sospeso) adakozási forma mintájára a Vatikán meghirdette a meghívlak egy oltásra akciót.

 

Stefano Comazzi, az AMU (Azione Mondo Unito) elnöke elmondja, nyitottak arra, hogy a kezdeményezést más helyekre is kiterjesszék, Dél-Amerikában és Afrikában is vannak partnereik. Csakhogy a nonprofit szervezetek nemigen kapnak engedélyt a vakcinák kiosztására. Ezért szerepel a kormányok felé megfogalmazott kéréseik között az állami együttműködés ezekkel. A napokban ülésezik a Brazil Szövetségi Parlament, amely többek között arról is dönt, hogy megtartja-e vakcinabeszerzés monopóliumát. Epedve várják a döntést, az is ki fog derülni, hogy milyen árban (3-5 euró, 1500 Ft /vakcina) és kiknek lehet majd ezeket adni. A kórházhajót működtető egyesület nincs az oltásra jogosult szervezetek listáján. De addig is, amíg erre várnak, a befolyó adományokból (15-16 eurós, azaz 5500 Ft-os) higiénés egységcsomagokat és élelmiszercsomagokat szállítanak a falvakba, valamint tájékoztató anyagokat a vírus elleni védekezésről.

 

A negyven szervezet által kiadott kampányindító felhívás kezdő passzusa emberi összetartozásunkra emlékeztet: „E világjárvány idején biztosak vagyunk abban, hogy egy globális közös rosszat, mint például a Covid-19 vírust, csak egy globális közjóval, oltással lehet legyőzni, amelyet mindenki számára elérhetővé kell tenni, elsőbbséget biztosítva a legkiszolgáltatottabbaknak és a leginkább rászorulóknak a bolygón, függetlenül egyéni vagy nemzeti jövedelmüktől. Ezért a világ számos más szervezetével azt kérjük, hogy a bolygón minden ember egységesen, tisztességesen, ingyenesen és gyorsan hozzáférjen a nemzetközi tudományos közösség munkájának eredményeként kifejlesztett oltásokhoz”.

 

Klara Piedade kertelés nélkül szólítja meg kortársait:

Globális egészségügyi krízis, munkahelyek elvesztése, rengeteg haláleset. Mindezt látva nem lehetünk passzívak, semlegesek vagy közömbösek.

Legyünk aktív állampolgárok! Nem várhatunk a kormányainkra! Ezért mindenféle vallású, korú emberekkel és szervezetekkel összefogva adjunk hangot azoknak, akiknek nincs!”

 

További értékeket is hordoz magában a gondoskodás az amazóniai lakosságról: ezeken a területeken súlyos ökológiai válsággal szembesülünk, amely erősen kihat a világ többi részének éghajlatára és természetes egyensúlyára. Az oltások biztosítása és az Amazonas mentén élők életének védelme, gondozása egyúttal lehetővé teszi tehát számunkra, hogy felhívjuk a figyelmet egy olyan élőhelyre, amelyet minden módon és bármi áron védeni kell, hogy emberi életeket és földanyánkat is megmentsük.

 

A „Vakcinát mindenkinek” akcióhoz főleg IDE kérik az utalást, másodsorban az Új Város Alapítvány 11103004-18041930-10000001 bankszámlájára, „Vakcina mindenkinek” közleménnyel.

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Fotó: Kezdőkép: franciscanosnaprovidencia.org.br/associacao/nossasobras_detalhes/66/Barco-Hospital, www.avaccineforall.org

Legújabb könyveink: