Választások felé – 10 pontban a kulturált vitáért

A „La Croix” francia napilap arra hívta meg olvasóit, hogy – közéleti személyként vagy egyszerű polgárként – kommunikáljanak kulturáltan az elnökválasztási kampányban, és az elköteleződés megpecsételésére írjanak alá egy tíz pontos nyilatkozatot. Felettébb rokonszenves a kezdeményezés konstruktív megközelítése: nem magát a problémát cincálja szét, hanem konkrét vállalásokat javasol röviden, tömören.

francia-valasztasok-fele-10-pontban-a-kulturalt-vitaert

Bár a parlamenti választásokig majd’ félév van hátra, az ellenzéki előválasztás körüli hullámverések is mutatták, már most határozott véleménye van meglepően sok állampolgárnak, amit ki is nyilvánít. Igen ám, de milyen módon? Tudjuk azt is, hogy a politikai döntések és sajtómegjelenések hátterében jelentős szerepet játszik a választópolgárok szimpátiájának, illetve antipátiájának megnyerése. Ez érthető és rendben is lenne, azonban nagyok és kicsik, jobbról, balról és középről nemegyszer egyfajta verbális háborúba bocsátkoznak, semmibe véve egymás és a nyilvánosság becsületét, emberi méltóságát.

Nem különb a helyzet a világ számos országában. Ki hitte volna még akár néhány évtizede, hogy a közbeszéd olyan szinten elsilányul, hogy a legnívósabb színtereken is megengedett, sőt divat a trágár szó és a rágalmazás?

 

 

 

 

Hozzánk hasonlóan a franciák is urnákhoz járulnak 2022 áprilisában, hogy az ötödik köztársaság tizenkettedik elnökválasztásán eldöntsék, ki követi Emmanuel Macront. A Szemlélek magazin „A békés közbeszédért” tett felhívásához hasonlóan a La Croix katolikus napilap is megszólította olvasóit: egy nyilatkozatban foglalta össze, milyen lehetne a kampány során a szabad és tisztelettudó vita.

 

Felhívásukban rámutatnak, hogy a választások a demokrácia megélésének kiemelten fontos időszakai. Ez az, amikor a jövőnkről közösen tudunk dönteni, ahol az állampolgárnak kötelessége és joga informálódni, mielőtt élne választójogával. Azaz nem szabad kihagyni ezt az időszakot. Azonban az elmúlt hónapok eseményei miatt a kezdeményező szerkesztőség aggodalmát fejezi ki, hogy lehet-e még országukban valós vitát folytatni. A közbeszéd minősége mindenkit érint, és vitathatatlan, hogy ebben a felelősség mindenekelőtt a fő sajtóorgánumokat és a közszereplőket terheli. Ugyanakkor a közösségi média térhódítása miatt immár egyénként vagy közösségként nyilvánosan és spontán bárki kifejezheti véleményét.

 

 

Ezért a La Croix a következő tíz vállalásra buzdít az elnökválasztási kampány idejére:

 

1. Küzdök az álhírek ellen. Nem veszem át azokat a híreket, melyeknek nem ismerem a forrását.

 

2. Nem támadom a magánéletet, védem mindenki privát szféráját, a közszereplőkét is.

 

3. Senkit sem alázok meg, sértegetek, rágalmazok vagy zaklatok.

 

4. Elhatárolódom a közösségi média népbírósággá válásától. Nem hagyom, hogy magával ragadjon a közmegítélés és általános felháborodás, melyek nem teszik lehetővé a tényekkel alátámasztott gondolkodást.

 

5. Nem akarom megváltoztatni a mások által kifejtett elképzeléseket és nem idézem ezeket szövegkörnyezettől elvonatkoztatva.

 

6. Nem írok névtelenül vagy álnéven azzal a céllal, hogy megkerüljem a kulturáltság szabályait vagy hogy kitérjek a vita elől.

 

7. Nem zárom be a beszélgetőpartnereket megmerevedett identitáskategóriákba eredet, nem, korosztály, vallás, társadalmi csoport szerint.

 

8. Végighallgatom a másik álláspontját, és nem dramatizálom a véleménykülönbségeket.

 

9. Elfogadom, hogy a dolgok összetettek, beszélek az árnyalatokról, hogy ne maradjunk a frontális ellentétek szintjén.

 

10. Meghallom a gyengébbek szavát, és mindazokét, akiknek kevesebb szó jut a médiában és a közösségi hálókon.

 

A La Croix felhívásának a célja, „hogy ezeket az egyszerű és konkrét irányelveket szem előtt tartva a vitának olyan terei jöhessenek létre, ahol mindenki meghallgatja a másikat, és nincs helye a szembenállás és támadás kultúrájának”. Az egy hónapja meghirdetett kezdeményezéshez már több ezren csatlakoztak.

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Fotó: pixabay/ tumisu, pixabay/geralt

Forrás: lacroix.com

Legújabb könyveink: