Genfest Magyarországon: Esztergomba hívják a kelet-európai fiatalokat

Keresztény ifjúsági találkozóra kerül sor július 16 és 21 között Esztergomban. A rendezvény az idén Brazíliában tartott Genfest regionális eseménye. A hét mottója: „Együtt gondoskodva”. Ennek fényében szó lesz globális és lokális társadalmi problémákról, de a generációt aktuálisan érdeklő kérdésekről. A magyarországi szervezőket kérdeztük, hogy többet megtudjunk a részletekről.

genfest-magyarorszagon-esztergomba-hivjak-a-kelet-europai-fiatalokat

Nem ismeretlen a magyar egyházi és közéleti nyilvánosságban a Genfest ifjúsági találkozó. 2012-ben Budapest adott otthont a rendezvénynek, amire akkor 85 országból 12 ezren érkeztek. 2018-ban a fülöp-szigeteki Manilában rendezték meg a találkozót, idén pedig július 16. és 21. között Brazília és São Paulo lesz a házigazda, de világszerte tartanak kisebb, regionális találkozókat azok számára, akik nem tudják megoldani, hogy Dél-Amerikába utazzanak. Magyarországra a kelet-európai fiatalokat várják a 18 és 35 év közötti korosztályból. A szervezők közül Szeles Ágit és Barlay Vincét kérdezzük.

 

 

 

 

Kiket vártok az esztergomi találkozóra?

 

Vince: Elsősorban az istenkereső fiatalokat szeretnénk megszólítani. 12 éve az volt a Genfest mottója, hogy Let’s bridge! Ami olyasmit jelentett, hogy építsünk hidakat, váljunk híddá, legyünk hidak. A mostani helyszínünk, Esztergom sem áll rosszul hidak tekintetében, szimbolikus jelentőségű a Mária Valéria híd, ami összeköti Szlovákiát és Magyarországot, a kelet-európai régió két országát. Júliusban az egész régióból várjuk ide a fiatalokat, hogy közösen gondolkodjunk arról, hogy tudunk kapcsolatokat, nem pedig falakat építeni, hogyan tudunk törődni egymással. Az idei Genfest mottója éppen ezért az, hogy Together to care, magyarul Együtt gondoskodva. Egymásról, magunkról, másokról. Történelmileg nagyon terhelt régióban élünk, látjuk ezt a most zajló orosz-ukrán háború kapcsán is. Számtalan kihívással szembesülünk, amelyekre együtt keresünk majd válaszokat Esztergomban.

 

 

Miben lesz más a 2012-es budapesti Genfesthez képest és hogy épül fel a mostani alkalom?

 

Ági: Ez egy kisebb, családiasabb találkozó lesz azoknak, akik nem tudnak Brazíliába utazni. Mivel kevesebben leszünk, ezáltal szorosabb kapcsolatok is kialakulhatnak, lehetőség lesz egymás jobb megismerésére. Olaszországban, Németországban és Afrikában is lesznek kisebb, helyi genfestek. A program első napjaiban (július 16–18.) magyar előtalálkozót tartunk, a hét második felében pedig Kelet-Európa többi országának fiataljaival együtt lesz nemzetközi találkozó. Előtalálkozókat tartanak Szlovákiában, Szerbiában, Csehországban is. Utána érkeznek majd Esztergomba a fiatalok, ahol július 18-án veszi kezdetét a program közös, nemzetközi része, ami július 21-ig tart. Fontos megemlíteni, hogy egy nemzetközi csapattal dolgozunk együtt az előkészületeken. Lesz olyan programpont, amiért a román fiatalok, egy másikért a szlovákok vagy épp mi, magyarok leszünk felelősek. A legtöbb programot persze közösen szervezzük, de minden résztvevő nemzet valamilyen módon beleadja a részét.

 

Van rá reális esély, hogy Ukrajna és Oroszország térségéből is jöjjenek résztvevők?

 

Vince: Van. Fehéroroszországból például már érkeztek jelentkezések. Valószínűleg Ukrajnából is jönnek fiatalok, Oroszországból nem valószínű, onnan nagyon nehéz most a bejutás, de bizakodók vagyunk!

Milyen programokra számíthatnak a fiatalok?

 

Ági: A hét során sokféle programon veszünk majd részt. Lesznek workshopok, kerekasztal-beszélgetések, ökumenikus imaest tábortűzzel, békeolimpia, önkéntes munka, táncház, valamint kultúránk megosztása a művészeteken keresztül. A magyar előtalálkozó során például megszólítunk olyan hazai keresztény szervezeteket, amelyek a környezetünkért, a társadalomért tevékenykednek. Például itt lesz velünk a Fazenda da Esperança közösség, akik a szenvedélybetegek istenközpontú, szeretet és alázat által vezérelt kezeléséről beszélnek majd. De lesz szó közéleti, politikai kérdésekről is. Szeretnénk együtt gondolkodni a környező országok fiataljaival arról, kelet-európai fiatalként mit tehetünk a régióért? Szó lesz arról a kihívásról is, amit a mesterséges intelligencia jelent. Családokat is vendégül látunk, akik különböző élethelyzetekről mesélnek majd nekünk, például mint az örökbefogadás vagy a nemzetközi házasságok.

 

Az időpontra nézve feltűnő, hogy a párizsi olimpia előtt pár nappal lesz a Genfest. A programban szerepel egy békeolimpia is.

 

Vince: Olyan csoportokat alakítunk majd a sporteseményekhez, amelyekben vegyesen lesznek a fiatalok különböző országokból. Most nem nemzetek szerint versenyzünk, mint az olimpián, hanem együtt. A sport egy kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük egymást és barátságok szülessenek. Lesz röplabda, futball, és más sportok is. Nyilván a jelentkezők számától függően indulnak a különböző sportágak.

 

Ha már olimpiai láng, a programban szerepel egy tábortűz is.

 

Ági: Igen, tervezünk egy ökumenikus, gitáros közös éneklést, dicsőítő dalokkal. Ez egy tábortűz mellett még hangulatosabb lehet.

 

Más ökumenikus eseményt is látni a tervek között…

 

Vince: Ott lesz velünk Esztergomban Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, Steinbach József református püspök és Fabiny Tamás evangélikus püspök. Velük is szeretnénk közösen gondolkodni az egyházainkat és a társadalmunkat érintő kérdésekről egy kerekasztal-beszélgetés keretében.

 

 

Nézzünk át Brazíliába. Mi történik majd ott?

 

Ági: Nagyon hasonló minden találkozó felépítése. Brazíliában is lesznek előtalálkozók országszerte. Ez a gyakorlat 6 éve Manilában nagyon jól sikerült, remekül összehozta a fiatalokat. Dél-Amerikában nyilván más témák kerülnek majd a középpontba, ott különösen a szociális egyenlőtlenségekről lesz szó és arról, hogy a fiatalok mit tudnak tenni ezek megszüntetéséért. Brazíliában lesz úgynevezett „utó-Genfest” is, kisebb településeken, közösségekben. Itt szakmák alapján kerülnek majd csoportokba a fiatalok és az kerül fókuszba, hogy a munkájukon keresztül miként tudnak evangelizálni. Két éve indult a „Ferenc gazdasága” nevű kezdeményezés, ami válasz a Szentatya 2019-ben megfogalmazott felhívására, hogy a fiatalok az emberiség erejeként gyűljenek össze, hogy Szent Ferenc nyomán járva válaszokat találjanak a világ legnagyobb problémáira. Ehhez az akcióhoz kapcsolódik az idei Genfest. A Fokoláre Mozgalom vezetői is jelen lesznek, Margaret Karram és Jesús Morán az egész héten Brazíliában tartózkodik majd.

 

A Vatikán is figyelemmel kíséri az előkészületeket.

 

Vince: Igen, Ferenc pápa áprilisban fogadta a Genfest szervezőit, illetve néhány hete egy fiatalokból álló küldöttség látogatott el a Világiak Pápai Tanácsának irodájába a Fokoláre Mozgalom Nemzetközi Központjából. A delegációt az irodavezető João Chagas atya köszöntötte. A fiatalok beszámoltak a közelgő Genfest előkészületeiről, témájáról, és beszéltek személyes tapasztalataikról a vallásközi párbeszéd és a béke területén. Chagas atya örömét fejezte ki az élénk diskurzus és tapasztalatcsere kapcsán, és megáldotta a résztvevőket.

 

 

Számos nemzetközi találkozó és konferencia hangzatos záródokumentumot bocsát ki, amelyek aztán nem sok konkrét változást hoznak, talán nem sikerül eléggé becsatornázni a fiatalok lelkesedését. Hogy látjátok? Sikerülhet az említett területeken konkrétan előrelépni? Ha sok fiatal megerősíti egymást a testvériség, az összetartozás értékeiben, akkor érhetnek el látványos eredményeket?

 

Vince: Azt látom, hogy a háború, a gazdasági nehézségek, a körülöttünk lévő világ kihívásai apátiába sodorják a generációmat. Ugyanakkor mindenkiben látom azt a vágyat, hogy félelem nélkül szeretne élni. Hányszor és hányszor mondja ezt Jézus az evangéliumban: ne féljetek! Bátran, nyitott szívvel kilépni a világ elé! Ez egy megerősítő élmény és katalizátora lehet valami nagyobbnak.

 

Ági: Ott van ezeken a találkozókon egy román, egy szlovák, egy magyar fiatal. Ugyanazok a céljaik. Lehet, hogy a hírek miatt úgy érezzük, hogy az országaink sokszor nincsenek egységben, de saját tapasztalatom, hogy ha rádöbbenek, hogy ezekkel a fiatalokkal mind egy jobb világért akarunk tevékenykedni, akkor az már „látványos”. A szívek változnak, és ez mindenképp eredmény.

 

Vince: Tavaly Belgrádban volt egy regionális találkozója a Fokoláre közösségéhez kötődő fiataloknak. Ott az egyik szünetben egy horvát srác mellé kerültem. A kötetlen, laza diskurzus keretében Trianonra terelődött a szó. Hallatlan érdekes volt a nemzeteink közti kapcsolatról, az egymáshoz való vélt vagy valós viszonyunkról beszélgetni. Közel három órán keresztül ültünk ott, a végére már körülbelül húszan álltak minket körbe és kapcsolódtak be a beszélgetésbe. Számomra az volt a legérdekesebb, hogy ha a belénk nevelt vagy hozott dolgainkat nem söpörjük a szőnyeg alá, hanem ezeket a traumákat moderált és civil keretek között artikuláljuk, abból valami nagyon szép születik és formálja az embert.

 

 

Elindult a magyar Genfest-honlap, ahol megtalálható a regisztrációs lehetőség.

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Fotó: genfest.org és genfest.hu

Legújabb könyveink: