A szeretet apró tettei a nagyvilágból

Nem tudjuk egyedül megoldani a világ gondjait, de még az országos ügyeket sem. De ha ma megtesszük azt a kis lépést, ami szeretetből fakad, ha becsületesek vagyunk, ha beismerjük a hibánkat, ha merünk bizalmat szavazni a másiknak, ha készek vagyunk megbocsátani, máris szebb hely lesz a világ.

a-szeretet-apro-tettei-a-nagyvilagbol

Matekos agy, tiszta szív

 

 

 

 

Orvosi vizsgálaton voltunk két lányommal, és utána beültünk egy kávézóba reggelizni. Mikor kijöttünk, „matekos agyú” lányom megjegyezte: „Anya, a pénztáros elszámolta magát.” Próbáltam elengedni a fülem mellett, de ő csak nem tágított. Erre elővettem a blokkot, és tényleg, a hölgy három helyett csak két kapuccsínóval számolt. A minimális árkülönbözet ellenére becsületből visszamentünk. A pénztárosnő azt hitte, többet számolt, elkezdett hát mentegetőzni. Mikor újra elmagyaráztuk, hitetlenkedve nézett ránk: „Először fordul velem elő ilyen. Végtelenül köszönöm.”

(Olaszország)

 

Jelzett a lelkiismeretem


Tanítónő vagyok. Egy kisfiú jelentkezett dolgozat kiosztás után, hogy ugyanazokat a hibákat húztam alá, mint az osztálytársának, de ő rosszabb jegyet kapott. Először nem figyeltem rá, úgy gondoltam, biztos csak bosszúságában okoskodik. De az óra vége felé éreztem, hogy a lelkiismeretem nem hagy nyugton. Megkértem hát mindkét fiút, hozzák ki a dolgozatukat. Összehasonlítottam, és a gyereknek igaza volt: egyforma hibák, eltérő osztályzat. Megköszöntem neki, hogy bátran rámutatott az általam elkövetett igazságtalanságra, és lehetőséget adott rá, hogy jóvá tegyem.

(Olaszország)

 

Tiszta lapot adtunk

 

Egyik sógornőm megkért rá, hogy nálunk lakhasson egy ideig és legyünk kezesei egy banki hitelhez. A lakásunk kicsi, de szívesen befogadtuk. Láttam a férjemen, hogy aggódik a hitel miatt, mert pár évvel korábban kölcsönadtuk neki egy bizonyos összeget, amit soha nem láttunk viszont. Mondtam a férjemnek, hogy elfogadom, bárhogyan is dönt, de azért hozzáfűztem, hogy ahhoz, hogy bárki meg tudja az életét változtatni, tiszta lapot kell az illetőnek adni. Vajon, nem így tett Isten is velünk? Ő aláírta a kezességet, és a sógornőm minden résztelét törlesztette, bár néha késve. Ami engem illet, azt érzem, továbbra is segítenem kell őt. Néha hosszan beszélgetünk, és ő közben megnyílik nekem, mintha a nővére lennék, felülmúlva a köztünk meglévő akadályokat.

(Paraguay)

 

A váratlan ajándék

 

Néhány rokonunk, aki egy ideje eltávolodott tőlünk örökségi ügyek miatt, elfogadta a meghívást, hogy töltsenek velünk pár napot. De mikor jelezték, jönnének, nem épp a legmegfelelőbb időszak volt. Anyagi problémákkal küzdöttünk és arra sem volt időm, hogy szépen előkészítsem a lakást, ahogy szerettem volna. Aztán arra gondoltam, hogy a helyreálló békés kapcsolat a legnagyobb ajándék, és az egész családdal elhatároztuk, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy jól érezzék magukat. Meg is szerettük volna ajándékozni őket, de erre sem tellett, így végül a legkisebb fiunk rajzzal készült, a legnagyobb pedig egy köszöntő verssel. Az érkezésük előtti napon a férjem cégénél a dolgozók ajándékcsomagot kaptak. Kinyitottuk, és két karóra volt benne (egy férfi meg egy női): a váratlan ajándék rokonaink számára.

(Németország)

 

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Fotó: Kurt Bouda / pixabay

Forrás: focolariveneto.it, focolaremalta.org, Új Város 2019/3.

Fordította: Prokopp Katalin

Legújabb könyveink: