Csúcstalálkozó a kultúráért – 20 nagyhatalom 5 fő döntése

A G20-ak miniszterei közös megállapodást írtak alá, amelyben rámutatnak a kultúra kiemelt szerepére a gazdaság koronavírus-járvány utáni fellendítésében és a fenntartható fejlődésben.

csucstalalkozo-a-kulturaert-a-g20-ak-5-fo-dontese

Július 29-30-án először rendeztek „Kulturális G20-at”, melynek „A kultúra egyesíti a világot” címet adták. Maga a G20 elnevezésű fórum a 2008-as világválság után jött létre gazdasági és finanszírozási kérdések koordinálásának céljával. Az a húsz nagyhatalom vesz benne részt, melyek világszinten a GDP 80%-át, a világ lakosságának pedig 60%-át képviselik. Az évek során a tárgyalt témák és ezáltal a megegyezések köre fokozatosan bővül. 2021-ben a fórum soros elnöke Olaszország, a kultúrminiszterek most zárult csúcstalálkozójának tehát Róma, pontosabban a Kolosszeum adott otthont.

 

 

 

 

A húsz tagország miniszterein kívül részt vettek a kultúra területén aktív nemzetközi szervezetek is, többek között az UNESCO, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), az Európa Tanács, a Mediterrán Unió, a kultúra különböző ágazataiban tevékenykedő nemzetközi szervezetek, azaz a Nemzetközi Kulturális Örökségvédelmi és Restaurációs Központ (ICCROM), a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM), a Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa (ICOMOS). Képviseltették magukat az illegális műemlékkereskedelem megakadályozásáért küzdő főbb szervezetek, az ENSZ Kábítószer és Bűnügyi Hivatala (UNODC), az Interpol, és a Vámigazgatások Világszervezete (WCO) is.

A csúcstalálkozó munkájának lezárásakor egyhangúlag jóváhagyták a G20 kulturális minisztereinek római nyilatkozatát.

Biztató, hogy amint az olasz kulturális miniszter, Dario Franceschini is elmondta, ez „nem csupán egy jelképes nyilatkozat, hanem egy olyan, 32 pontból álló dokumentum, melyen az országaink hónapokon át dolgoztak közösen, részletekbe menően. Valóban büszkék lehetünk rá! Hosszú éveken át szó lesz még róla, mint kiindulópontról”. Mostantól a kultúra bekerül a G20 tevékenységi körébe. Nyilatkozatukkal egyértelművé tették, hogy a gazdaság nem minden, és a kultúrának fontos szerepe van minden ember és közösség, de főként a fiatalok és a leginkább szükséget szenvedők fejlődésében, kibontakozásában.

Az egyezmény kimondja, hogy védik és előmozdítják a kultúrát és a kreatív szektorokat, melyek a fenntartható és kiegyensúlyozott növekedés motorjai.

A világjárvány súlyos csapást mért a szektorra, pedig pont a művészetek segíthetnek szembenézni a feszültségekkel, a növekvő gazdasági, szociális és ökológiai különbségekkel.

Ezzel pedig nagyban hozzájárulhatnak a Covid-19 által sújtott gazdaságaink, társadalmaink újrateremtéséhez.

 

 

A nyilatkozatban öt fő témakörben foglaltak állást.

 

1.       Elismerik, hogy megfelelő támogatást kell biztosítani a kulturális szektorban dolgozóknak ahhoz, hogy a világunkba vitalitást hozhassanak.

 

2.       Rámutatnak, hogy szükséges a kulturális örökség védelme mind a természeti katasztrófáktól, a klímaválságtól, mind a tudatos rombolás, rablás, illegális műemlékkereskedelem terén. Egyben kiemelték, hogy fontos közösen, összehangoltan végzendő tevékenységeket kiválasztani a kulturális örökség védelmére és előremozdítására.

 

3.       Külön figyelmet kapott a digitális átmenet és az új technológiák szerepe. Ezek használata a kulturális és kreatív szektorokban a fejlődés hajtóereje lehet, hiszen megkönnyíti, hogy a világlakosság széles körben hozzáférjen a kultúrához, és maga is hozzájáruljon. A sokféleség megismerése pedig az egymás kölcsönös megbecsülésének elterjedését erősíti.

 

4.       Döntés született arról is, hogy – a fenntartható fejlődést szem előtt tartva – képzési lehetőségeket kell teremteni az eligazodáshoz korunk komplex világában és a kulturális szektor sajátos – többek között a gyorsütemű digitalizáció, a zöld átalakulás és a demográfiai változások okozta – kihívásai terén.

 

5.       A klímaváltozás és a kultúra kapcsolatát is a főbb témák közé választották, mivel a szélsőséges időjárási jelenségek súlyosan veszélyeztetik a világ kulturális örökségét. Ezen főleg a megfigyelő és rendszeresen ellenőrző innovatív technológiáknak köszönhetően lehet segíteni. Ez kiemelten fontos, ugyanis pont a művészetekkel, a kultúrával tudunk a klímaváltozáson enyhíteni, és ahhoz életvitelünkben alkalmazkodni.

 

 

Olasz társlapunk szerzője nemzetközi kapcsolatokra szakosodott történész. Fő kutatási területei: európai integráció, geopolitika, emberi jogok, oktatásügy és kultúra.

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Fotó: Kezdőlép: Kulturális miniszteri csúcstalálkozó 2021. július 29-én a Kolosszeumál (Il Giornale dell’Arte)

Forrás: cittanuova.it

Fordította: Prokopp Katalin

Legújabb könyveink: