Margaret Karram a Fokoláre Mozgalom új elnöke

A 2021-es Nagygyűlés választása alapján a Fokoláre Mozgalom elnöke Margaret Karram lett. Ő a mozgalom harmadik elnöke, az alapító Chiara Lubich és Emmaus Maria Voce két hatéves mandátuma után.

margaret-karram-a-fokolare-mozgalom-uj-elnoke

Az új elnököt a Fokoláre Mozgalom általános nagygyűlése választotta meg, amely a járvány miatt teljes mértékben online módon zajlik. 2021. január 24-én kezdődött és február 7-én fejeződik be. Chiara Lubich, az alapító halála óta ez a harmadik általános nagygyűlés.

2021. január 31-én zajlott a választás, amelynek eredményességéhez legalább kétharmados többségre van szükség, de csak ma, február 1-én vált érvényessé, miután az eredményét a Világiak, Család és Élet pápai tanácsa is elfogadta, ahogy azt a Fokoláre statútumai előírják. A választást elismerő dokumentumban azt kívánják az új elnöknek, hogy feladatát „hűséggel, a szolgálat szellemében és egyházias érzékkel végezze a Mű tagjai és az egész egyetemes Egyház javára”. Az elnök hat évig áll a Fokoláre Mozgalom élén, és a statútumok szerint mindig egy örök fogadalmas nő.

Margaret Karram Haifában (Szentföldön) született 1962. március 3-án. Arab származású katolikus keresztény.

A gyermekkorában kapott keresztény elvek és értékek fogékonnyá tették a körülötte élők iránt, bármilyen kultúrához vagy valláshoz tartozzanak is.

Haifában a karmelita nővérek iskolájába járt, ahol nemcsak arabul és héberül tanult, hanem elkezdte az angol és az olasz nyelvet is. Ezek az ismeretek, tapasztalatok és az átélt szenvedések már kamaszkorától kezdve arra ösztönözték, hogy a körülötte lévő társadalom és világ megváltoztatására törekedjen.

Tizennégy évesen találkozik a Fokoláre lelkiségével, amit Isten válaszának tart: megérti, hogy teljes erőből kell megélnie az evangélium igéit minden körülmény között pillanatról pillanatra, és tudatosul benne, hogy milyen ereje van a valódi, érdek- és méricskélés nélküli szeretet forradalmának.

Így indul elkötelezett munkája a zsidók, keresztények és muszlimok közötti párbeszéd, valamint az izraeliek és palesztinok közötti párbeszéd terén. Ez viszi őt az Egyesült Államokba is: Los Angelesben a héber egyetemen hebraizmusból diplomázik és itt is tevékeny és felelős tagja a Fokoláre közösségének.

Hazatérve a szentföldi Fokoláre közösség társfelelőse lesz. 14 éven át a jeruzsálemi olasz konzulátuson dolgozik. Eközben különböző bizottságok és szervezetek tagja lesz, melyek a monoteista vallások közötti párbeszédet mozdítják elő, például a Vallásközi Párbeszéd Püspöki Bizottságának a Szentföldi Katolikusok Általános Tanácsában és az izraeli Vallásközi Koordináló Tanácsban (ICCI – Interreligious Coordinating Council in Israel).

2013-ban megkapja a Mount Zion Award („Sion-hegy békéjéért”) díjat Yisca Harani zsidó kutatónővel együtt a kultúrák és vallások közötti párbeszédben végzett munkájukért. 2014 pünkösdjén képviseli a Fokoláre Mozgalmat a Vatikáni Kertekben megrendezett Béke-imádságon, ahol részt vett Ferenc pápa, az akkor izraeli elnök, Shimon Peres és Mahmoud Abbas palesztin elnök.

Ugyanebben az évben megválasztják a Fokoláre Mozgalom Nemzetközi Központjának tanácsadójává. 2014 és 2020 között Olaszország és Albánia tanácsosa és a Fokoláre Mozgalom részéről társfelelőse a katolikus egyházi mozgalmak és közösségek közötti párbeszédnek. 2016-ban neki ítélik a nemzetközi Szent Rita díjat, amiért a hétköznapi életből kiindulva tevékenykedett a keresztények, zsidók és muszlimok, izraeliek és palesztinok közötti egységért.

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Fotó: CSC audiovisivi

Forrás: Servizio Informazione Focolari

Legújabb könyveink: