Keresztényként a társadalomban – Könyvek, amik segíthetnek

A világban élnek, de nem e világból valók – maga Jézus mondta ezt az övéire, a keresztényekre. De mit jelent ez a gyakorlatban? Számos társadalmi, szociális etikai kérdés merülhet fel bennünk miközben próbálunk keresztényként helytállni. Segítségül három olyan könyvet ajánlok, melyekből a keresztény társadalmi tanítás tükrében megfogalmazott gyakorlati elveket ismerhetünk meg.

keresztenykent-a-tarsadalomban-konyvek-amik-segithetnek

Az első könyv, amit ajánlok, tulajdonképpen Ferenc pápa társadalmi tanításának foglalata. 2013 óta Ferenc pápa számos alkalommal fejtette ki gondolatait arról, hogyan kellene a mai világnak az evangélium szellemében megújulnia.


A Hatalom és pénz című kötetben Michele Zanzucchi egybegyűjtötte és szisztematikusan elrendezte mindazt, amit a pápa a hatalom működési mechanizmusáról, a gazdaság működéséről, a társadalmi igazságosságról mondott különböző fórumokon. Nem egyszerűen egy antológiáról van szó, hanem egyfajta értelmező összefoglalásról. Minden gondolat a pápáé, de különböző helyeken és időben elhangzott mondatok állnak egymás mellett, egymást kiegészítve, erősítve.

Ha valaki ezek után azt gondolja – jogosan –, hogy a szerkesztő így meg is másíthatta a Szentatya szavainak értelmét, kontextusaikból kiragadva azokat, az megnyugodhat. Nem kell jobb bizonyíték arra, hogy ez nem így történt, mint az, hogy Ferenc pápa saját maga írt hosszú előszót a kötethez, amiben újra összefoglalja gondolkodásának alappilléreit. Álljon itt néhány gondolatébresztő és kedvcsináló mondat ebből a különleges előszóból:

 

 

 

 

Vajon túlzás lenne arra törekedni, hogy bevezessük a gazdaság, a pénzügy, a nemzetközi együttműködés és a munka nyelvezetébe a közösség szót, értve rajta a többiekkel és a közös otthonunkkal való törődést, a tényleges szolidaritást, a valós együttműködést és az ajándékozás kultúráját? A jó nem megállapodottságot és nem belenyugvást jelent. Ellenkezőleg, a szeretet művészete – a jó hadseregének egyetlen használati útmutatója – megköveteli, hogy tevékenyek legyünk, igényli, hogy merjünk kezdeményezni, hogy ne fáradjunk bele keresni a találkozást, hogy tudjunk némi áldozatot hozni és nagy türelemmel bánni mindenkivel annak érdekében, hogy együttműködésünk minél gyümölcsözőbb legyen.

(…)

Az a tény, hogy sok munkás, vállalkozó és cégvezető már az igazságosság, a szolidaritás és a béke szolgálatában áll, megerősít bennünket azon meggyőződésünkben, hogy az igazság, a szeretet és a szépség útja, bár meredek, mégis járható és szükséges a gazdaság és a pénzügy terén is.” (8. o.)

 

A kötetnek különös aktualitást adhat, hogy a koronavírus miatt elhalasztott „Ferenc gazdasága” című, ifjú közgazdászoknak szóló nemzetközi konferenciát novemberben tervezik megrendezni. Ez a könyv kiválóan alkalmas arra, hogy a téma iránt érdeklődők felkészüljenek erre az eseményre.

 

 

 

Michele Zanzucchi (szerk.) Hatalom és pénz. A társadalmi igazságosság Ferenc pápa szerint. Új Város, Budapest, 2019. Fordította: Tőzsér Endre

 

Manapság, ha nem a koronavírusról beszélünk, akkor a klímavészhelyzet a téma. A környezetünkkel való kapcsolat, az ökológiai megtérés immár a vallásos diskurzus részévé is vált, s ebben maga a pápa az egyik főszereplő.

Az EcoOne csoport magyarországi tagjai, akiknek írásai olvasóink előtt sem ismeretlenek, csak az utóbbi időben közöltük ezt, ezt és ezt a cikket tőlük, 2018-ban egy kis könyvecskében összegyűjtötték, hogyan teheti az átlagember a mindennapjai részévé az ökológiai szemléletet. Segítségül a nemzetközi közösség által kidolgozott Öko-dobókockát hívják. A szeretet-dobókocka mintájára az öko-dobókocka hat oldala is hat programot tartalmaz, egy-egy mondatot, ami vezet a nap folyamán és segít, hogy észrevegyem, mit tehetek a környezetemért. Az új tanév kezdete kiváló alkalom, hogy lenüldetet vegyünk és elkezdjünk eszerint élni! Környezetismeret órán vagy osztályfőnöki óra keretében is kiválóan használható!

 

 

Berndt Mihály–Román Zsuzsa: Van egy dobásod! Környezettudatos élet és társadalmi felelősség. Új Város, Budapest, 2016.

 

Harmadik ajánlatunk egy építész házaspár kötete. Címe a ma oly népszerű „családbarát” jelző mintájára alkotott neologizmust tartalmaz: a Városbarát család címet viseli. Honlapunk rendszeres szerzője, Körmendy Imre és felesége Mária e kis kötetben most nem elsősorban a szakmai közönséghez szól, bár művük ma már tananyagként is szolgál az egyetemen. Számukra a város a benne lakó emberek közössége és az épített környezet célja, hogy ezt a közösséget szolgálja, erősítse. Éppen ezért városaink minőségét nem tőlünk függetlenül, hivatalokban, engedélyeztetési folyamatok során határozzák meg a döntéshozók, hanem mi magunk, ahogyan belakjuk a nekünk szánt teret, ahogyan képesek vagyunk közösen dönteni róla szűkebb környezetünkben, például a lakásunk berendezésekor vagy a tágabb közösségben: a társasházban, a kerületünkben. Imre és Mária saját családi tapasztalataikat is megosztják velünk, hogy bemutassák, a városunk akkor lesz családbarát, ha mi magunk városbarát családokként élünk.

 

 

Körmendyné Érdi Mária–Körmendy Imre: Városbarát család. Új Város, Budapest, 2014.

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Fotó: Brian Merrill/pixabay (nyitókép)

Legújabb könyveink: