Mi ezeket az Új Város cikkeket szerettük a legjobban idén

Ha év vége, akkor visszatekintés. Felvállaltan szubjektív válogatás 2023 emlékezetes pillanataiból az Új Városnál.

mi-ezeket-az-uj-varos-cikkeket-szerettuk-a-legjobban-iden

Az év végi számadás idején összeszedtük, melyik Új Város cikkek olvasása illetve írása jelentett számunkra, szerkesztőségi tagok számára a legtöbbet idén. Egy jó interjú mögött legtöbbször emlékezetes találkozás is áll, és sokszor mi magunk okulunk a legtöbbet abból, amit hallunk, olvasunk, hogy aztán cikké kerekítve továbbadjuk.

Felvállaltan szubjektív válogatás 2023 emlékezetes pillanataiból az Új Városnál.

 

 

 

 

 

Prokopp Katalin, egyik alapító szerzőnk elsősorban a témák fontossága alapján válogatott:

„Nehéz egyet kiemelni az interjúim közül. Nem feltétlenül a “kedvenc” rá a jó szó, de újságírói küldetésünk szempontjából fontosnak tartom, hogy a földrengés utáni napokban, azon frissiben tudtunk az akadozó áram ellenére interjút készíteni, hangot adni az akkor Törökországban élő Dlabig Ágnessel.
https://ujvarosonline.hu/tarsadalom/mi-leszunk-az-elo-kovek-torokorszagi-interju

 

A hospice munkáját nagyon fontosnak érzem, és ha ezt ötvözzük azzal, hogy gyerekekről van szó, és a helyszín Moszkva, akkor rendkívüli és ritka az alábbi téma:
https://ujvarosonline.hu/tarsadalom/gyermekorvos-hospice-moszkva

 

A lelkiség rovatban pedig roppant tetszett Csáki Tibor atya adventi írása, amelyben egymásra talál a személyesség és a költőiség:
https://ujvarosonline.hu/lelkiseg/advent-igy-varok-a-szentre

 

Sisák Zita főszerkesztő választása egy nyári interjúnkra esett:

„Leginkább megérintett és meglepett a Jáky László fogorvossal készült interjú. Az egészségügy világáról sokszor nem túl jó tapasztalataink vannak.

Amikor a gyerekünk beteg vagy valamilyen ellátásra szorul, kétszeresen is aggódunk, s két tűz között örlődünk, hiszen egyszerre kell megnyugtatni és együttműködésre bírni a gyereket. Ez a művelet nem olyan egyszerű, pláne ha a gyermek ráadásul sajátos nevelési igényű.

Szülőként nagyszerű látni olyan kezdeményezéseket, ahol tapintatos szeretettel találnak megoldást az olykor megoldhatatlannak tűnő helyzetre, hogy a szükséges beavatkozásokat el tudják végezni. Dr. Jáky László és csapata kidolgozta az altatásos fogászati kezelés protokollját, így ma már nem maradnak ellátatlanul azon gyerekek fogacskái sem, akiket sehogyan sem lehet éberen együttműködésre bírni. De a cikkből persze nem csak a szakmai tényeket ismerjük meg, hanem az embert is a fúró mögött. Köszönöm ezt az érdekes interjút Péterfi Eszter kollégánknak!”

https://ujvarosonline.hu/tarsadalom/fogas-kerdesek-beszelgetes-dr-jaky-laszlo-fogorvossal

 

 

Ez az interjú valóban kiemelkedően sikerült, hiszen az egyik legolvasottabb írásunk lett idén. Talán nem véletlen, hogy a szerzőnek is ez volt a legemlékezetesebb:

„A Lacival való beszélgetés arra volt nekem jó példa, hogy mennyire fontos látni egy szakma mögött az embert, aki sok kacskaringóval jutott el oda, ahol most van. Az interjú után is még sokáig motoszkáltak bennem egyes mondatai, különösen is megfogott a zárás: “nem az a dolgom, hogy az aratást lássam…”.

Péterfi Eszter mint olvasó számára pedig Czap Villő, idén csatlakozott új kollégánk Chiara Corbelláról szóló írása jelentett sokat:

„Villő sodró lendületű cikke nagyon tetszett, abszolút átadja a lényeget, és töprengésre is késztet az életadó szeretetről, amelynek kimagasló példája Chiara Corbella – aki igen-t mondott az életre, ahogy Mária!”

https://ujvarosonline.hu/lelkiseg/chiara-corbella-az-edesanya-aki-szeretettel-olelte-at-a-keresztjet

 

Villő életközeli témái Jancsók Péter kollégánk kedvencei is, nem függetlenül attól, hogy ő is fiatal apuka, az Új Városnál pedig Facebook menedzserünk és IT tanácsadónk. A kedvenc cikke kapcsán saját tapasztalatát is megosztja velünk:

„Mindig külön öröm volt olvasnom Villő írásait, hiszen sokszor olyan témákkal foglalkozott, ami a saját élethelyzetemben tudott segíteni, el tudott gondolkodtatni. Nagycsaládos apaként törekszem arra, hogy jó szülő legyek, helyesen kezeljem a stresszes időszakokat és keresztény szemléletet adjak át a gyerekeimnek, így Villő adakozásról szóló cikke különösen felkeltette az érdeklődésemet. Feleségemmel plébániai hittant tartunk a 12-13 éves korosztálynak. Az év egyik utolsó hittan alkalmával elmentünk egy szupermarketbe, ahol a Máltai Szeretetszolgálat színeiben gyűjtöttünk tartós élelmiszert a rászoruló családok számára. Mivel ez az alkalom beszédtéma volt az asztalnál, így sok kérdés felmerült a gyerekeim részéről, mint például, hogy kik a szegények, hogyan lehet nekik segíteni stb.

Idén is húztunk egy rászorulót a plébániánk által szervezett adománygyűjtésen, ahol egy fiatalasszonynak készítettünk egy ajándékokkal teli cipősdobozt. Kisfiunk, Marci, aki 5 éves, a lakásunkban az egyik falon saját maga készített rajzokat, festményeket ragasztott ki, hogy azokat megnézhessék a hozzánk látogatók és akár vásárolhassanak is belőlük 50 forintért. Eddig kétszáz forintja gyűlt össze. Amikor megtudta, hogy adománycsomagot készítünk, azt mondta, hogy szeretné odaadni a szegény néninek a pénzét, hogy vásárolhasson belőle. Egyből a szegény asszony története jutott az eszünkbe. Marci az egész vagyonát odaadta. Ezek után ugrott be Villő írása, hogy sorai tudat alatt miképpen dolgoztak bennem. Várom, hogy a korábban olvasott tartalmas cikkek miképpen törnek majd felszínre egy adott élethelyzetben.”

https://ujvarosonline.hu/eletmod/hogyan-tanitsuk-adakozasra-a-gyerekeinket

 

Nekem a legemlékezetesebb interjúm a dr. Puskás Balázzsal való beszélgetés volt márciusban. Az egyház megújulása és a visszaélések feltárása, kezelésük és megelőzésük kérdése régebb óta foglalkoztat, és több cikkben is igyekeztem az Új Város hasábjain élőn tartani ezt a témát. Puskás Balázs, aki akkor a szalézi rendnél dolgozott, számomra hitelesen képviselte az őszinte szembenézést, a tenni akarást és az egyház iránti szeretetet. Gyerekközpontú szemlélet, tabuktól nem félő, konfliktusokat is felvállaló magatartás: ezek a tanulságok csapódtak le bennem.

https://ujvarosonline.hu/tarsadalom/a-szembenezes-batorsaga-szalezi-felmeres-iskolaik-nevelesi-kulturajarol

 

Ha pedig más szerző munkájáról van szó, nagyon tetszett Soós Rita cikke, amely szinte egy vallomás arról, milyen konkrét utakra indította Ritát az egység lelkisége, és különösen is annak társadalmi víziója.

https://ujvarosonline.hu/tarsadalom/egy-vizio-vonzasaban

 

 

Végezetül még egy cikk, ami megjelenése után engem személyesen is sokáig elkísért:

https://ujvarosonline.hu/kultura/akar-1000-kozteri-nepomuki-szobor-is-lehet-magyarorszagon

Sisák Zita itt Terbócs Attilát kérdezte arról a furcsa „hobbijáról”, hogy igyekszik feltérképezni Magyarország minden Nepomuki János szobrát. Bevallom, a cikk olvasása után hirtelen nekem is feltűnt egy-egy ilyen szobor jártamban-keltemben, amik mellett korábban elmentem volna, anélkül, hogy alaposabban megnéztem volna. Erről az interjúról egyébként Sisák Zita kollégánk is úgy nyilatkozott, hogy a sajátjai közül  az egyik kedvence volt, és igazság szerint nem lehetett befejezni, csupán félbehagyni, mert újabb és újabb érdekes szobrok és történetek kerültek elő Attila tarsolyából, és természetesen a gyűjtés azóta sem állt meg, hétvégéről-hétvégére tovább gyarapszik a dokumentált Nepomuki-ábrázolások száma.

Köszönjük, hogy idén velünk tartottak, kíváncsian várjuk, kinek melyik volt az idei év kedvenc Új Város cikke!

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Legújabb könyveink: